0 °C Budapest

Ma reggel nem nyitottak ki a patikák - Miért?

Pénzcentrum
2006. szeptember 28. 06:50

Csütörtökön csaknem az összes magyarországi patika reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyit ki - jelentette be Lestyán Balázs, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnökségi tagja. Az egészségügyi miniszter törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezve munkaügyi bírósághoz fordul, és a sztrájk visszavonására szólít fel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A patikusok így tiltakoznak a kormány patikaliberalizációs elképzelései ellen; a demonstrációt addig folytatják, amíg a kormány vissza nem vonja többi között a patikaalapítás és -működtetés könnyítésére irányuló változtatásait, bizonyos készítmények gyógyszertáron kívüli árusításának lehetőségét és a kötelező kamarai tagság eltörlését - tette hozzá Lestyán Balázs, a sajtótájékoztatón.

Elmondta: tiltakozásuk - növekvő időtartamban - addig tart majd, amíg a kormány nem változtat álláspontján.

 

Minden patikus önként vállalta a demonstrációt. A gyógyszerészek a patikákban lesznek, de csak a sürgősnek minősülő gyógyszerek kiadást teljesítik.

A kamara nem kér mást, minthogy "üljön le velünk az egészségügyi miniszter és arról beszéljen velünk, amit mi a liberalizáció tartalmát illetően szeretnénk, és ne arról, hogy melyik gyógyszereket vigyük ki a patikákból" - magyarázta Hávelné Szatmári Katalin.

Szerinte aggályos az is, hogy a jövőben minden olyan szolgáltató vagy forgalmazó, amely majd gyógyszert árusíthat, szabadon állapíthatja meg az árrést, és ezáltal az árat is. Jelenleg az árrés maximált, attól eltérni csak lefelé lehet.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

"Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezek, és felhívom a jogsértő sztrájkfelhívás 2006. szeptember 27-én, az érintettek tájékoztatását lehetővé tevő időpontig, de legkésőbb mai nap 24.00 óráig történő visszavonására" - írta Molnár Lajos egészségügyi miniszter Hávelné Szatmári Katalinnak, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökének.

Molnár Lajos álláspontja szerint "a kamara legitim sztrájk-kezdeményezési joggal nem is rendelkezik", tekintettel arra, hogy a köztestületként működő szakmai kamarák a sztrájktörvényben nem szerepelnek a sztrájk kezdeményezésére jogosultak körében.

A szaktárca vezetője levelében világossá tette, hogy keresettel fordult a munkaügyi bírósághoz a sztrájk jogellenességének megállapítása érdekében.

A tárcavezető levelére reagálva Hávelné Szatmári Katalin kamarai elnök este azt mondta, hogy a Magyar Gyógyszerész Kamara nem hirdetett sztrájkot, tehát azt nem tudja visszavonni.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?