31 °C Budapest

Trükkös kis mobilakció! - Mennyiért telefonálsz VALÓJÁBAN?

Pénzcentrum
2006. szeptember 29. 08:35

Szeptember 26-án indította útjára az internetes telefónia egyik leginnovatívabb szereplője, a hasábjainkon már többször bemutatott Jajah.com a közvetlenül mobiltelefonról kezdeményezhető olcsó távolsági és nemzetközi hívások lehetőségét, a Jajah Mobile szolgáltatás keretein belül. Persze nem mind arany, ami fénylik, a magyar mobilosoknak hamar lehervad a mosoly az arcáról, ha részletesebben megnézik, kik és hogyan járhatnak jól az újítással. Ebben igyekszünk Olvasóink segítségére lenni!

A Jajah egyik alapítója, Roman Scharf meglehetősen büszkén számolt be arról, hogy ezentúl a felhasználók közvetlenül mobiltelefonjukról kezdeményezhetnek távolsági vagy nemzetközi hívásokat anélkül, hogy bármiféle külön számot kellene tárcsázniuk vagy hívókártyát kellene használniuk.

A szolgáltatás lényege tulajdonképpen az, hogy a cég honlapjáról (Jajah.com) letöltünk a telefonunkra egy alkalmazást és ennek segítségével tudunk ezentúl hívásokat kezdeményezni a mobilunkról. A Jajah választása természetesen opcionális, csak akkor fut, ha elindítjuk az alkalmazást.

A szolgáltatás egyelőre a Symbian és a Java alapú J2ME operációs rendszerrel működő telefonokon használható, ebbe a kategóriába tartoznak a legnépszerűbb Nokia, Motorola és Samsung készülékek is, így szerencsére lehetőségünk nyílt kipróbálni élesben is a Jajah Mobile-t, amint arról a későbbiekben beszámolunk.

Scharf elmondása szerint a mobilról kezdeményezett telefonálás világszerte alapvetően két verzióban érhető el: a "böngészős változat" keretein belül a felhasználó a mobilján internetezve fellép a jajah.com-ra és innen intéz mindent, míg a hazánkban relevánsabbnak tűnő "plug-in módozat" esetén letöltünk egy alkalmazást és ezt futtatjuk a telefonon. (Az első verzió elsősorban Koreában és Japánban arathat sikert, ahol meglehetősen elterjedt a mobilról történő szörfözés.)

Mi értelemszerűen a plug-in változatot próbáltuk ki, aki erre kíváncsi, annak nem kell mást tennie, mint regisztrálni a cég honlapján (melynek során meg kell adni a mobilszámát), majd ki kell választani a telefon típusát. Ezt követően alapvetően két lehetőség áll rendelkezésre: az alkalmazást letölthetjük a merevlemezre (ennek nem sok értelmét láttuk) vagy kérhetjük közvetlenül a telefonra is (ez utóbbit választottuk). Esetünkben a telefon egy "szolgáltatói hírüzenet" formájában tájékoztatott arról, hogy GPRS-en keresztül rögtön letölthető a program, a következő linkre kattintva. (Az alkalmazás mérete 52 Kb volt.)

Ezt követően a program a telefon Alkalmazások menüpontjából bármikor futtatható, elindítása után csak a hívott számot kell beütni és máris kezdődhet a Jajah telefonálás. Azaz csak majdnem máris, hiszen előbb felbukkan az "Engedélyezi a web elérését?" kérdés, mely bizonyos díjcsomagoknál plusz költségekkel járhat. Amennyiben ezt engedélyeztük, a Jajah szokásához híven (lsd. korábbi írásunk) először saját telefonunk kezd csörögni, amit felvéve meghallgathatjuk a "Jajah will connect your call" (azaz összekapcsolnak minket) szöveget. Ekkor már a másik fél telefonja is csörög, innentől pedig már minden magától értetődő...kivéve egy valamit: a fizetés kérdését és a konkrét percdíjakat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fizetni a Jajah.com-on kell, illetve ott tölthetjük fel virtuális számlánkat, melynek terhére beszélhetünk. A szolgáltatást a cég úgy hirdette meg, hogy számos desztináció irányába ingyenes a hívás, nem árt persze tudni, hogy ez csak akkor van ha mindkét fél regisztrált Jajah felhasználó. Amint arról korábbi összeállításainkban is beszámoltunk, a cég esetében a vezetékes hálózatból induló hívások esetén hazánk is a promóciós körbe tartozik, így nem nehéz itthonról ingyen telefonálni a Jajah-val, mobilról azonban más a helyzet! (A Jajah egyébként átlagosan 10 dollárt keres egy felhasználón egy hónapban, mely elsősorban a prémiumszolgáltatások elterjedésének köszönhető. Ide tartozik többek között a konferenciabeszélgetés és az időzített hívás.)

A téma körbejárása után lássuk végre, milyen percdíjakat ajánlott az oldal, miután sikeresen letöltöttük a Jajah Mobile programot egy hazai mobilra: (az euró értékeket 273.3-as árfolyamon konvertáltuk forintra)


Tapasztalataink szerint a mobilszolgáltató változtatása nem módosítja a magyar mobilra vonatkozó percdíjakat, sőt két Jajah-ra regisztrált szám esetében is ugyanazt az összeget kaptuk, mint egy külső számra történő híváskor. Összességében tehát mindenképpen elmondható, hogy nem elsősorban a magyar mobilosok jártak jól az újítással, a szolgáltató ugyanis értelemszerűen a nagyobb piacokat (Kína, Németország, USA...) veszi be először a promóciós körbe.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?