13 °C Budapest

Trükkös kis mobilakció! - Mennyiért telefonálsz VALÓJÁBAN?

Pénzcentrum
2006. szeptember 29. 08:35

Szeptember 26-án indította útjára az internetes telefónia egyik leginnovatívabb szereplője, a hasábjainkon már többször bemutatott Jajah.com a közvetlenül mobiltelefonról kezdeményezhető olcsó távolsági és nemzetközi hívások lehetőségét, a Jajah Mobile szolgáltatás keretein belül. Persze nem mind arany, ami fénylik, a magyar mobilosoknak hamar lehervad a mosoly az arcáról, ha részletesebben megnézik, kik és hogyan járhatnak jól az újítással. Ebben igyekszünk Olvasóink segítségére lenni!

A Jajah egyik alapítója, Roman Scharf meglehetősen büszkén számolt be arról, hogy ezentúl a felhasználók közvetlenül mobiltelefonjukról kezdeményezhetnek távolsági vagy nemzetközi hívásokat anélkül, hogy bármiféle külön számot kellene tárcsázniuk vagy hívókártyát kellene használniuk.

A szolgáltatás lényege tulajdonképpen az, hogy a cég honlapjáról (Jajah.com) letöltünk a telefonunkra egy alkalmazást és ennek segítségével tudunk ezentúl hívásokat kezdeményezni a mobilunkról. A Jajah választása természetesen opcionális, csak akkor fut, ha elindítjuk az alkalmazást.

A szolgáltatás egyelőre a Symbian és a Java alapú J2ME operációs rendszerrel működő telefonokon használható, ebbe a kategóriába tartoznak a legnépszerűbb Nokia, Motorola és Samsung készülékek is, így szerencsére lehetőségünk nyílt kipróbálni élesben is a Jajah Mobile-t, amint arról a későbbiekben beszámolunk.

Scharf elmondása szerint a mobilról kezdeményezett telefonálás világszerte alapvetően két verzióban érhető el: a "böngészős változat" keretein belül a felhasználó a mobilján internetezve fellép a jajah.com-ra és innen intéz mindent, míg a hazánkban relevánsabbnak tűnő "plug-in módozat" esetén letöltünk egy alkalmazást és ezt futtatjuk a telefonon. (Az első verzió elsősorban Koreában és Japánban arathat sikert, ahol meglehetősen elterjedt a mobilról történő szörfözés.)

Mi értelemszerűen a plug-in változatot próbáltuk ki, aki erre kíváncsi, annak nem kell mást tennie, mint regisztrálni a cég honlapján (melynek során meg kell adni a mobilszámát), majd ki kell választani a telefon típusát. Ezt követően alapvetően két lehetőség áll rendelkezésre: az alkalmazást letölthetjük a merevlemezre (ennek nem sok értelmét láttuk) vagy kérhetjük közvetlenül a telefonra is (ez utóbbit választottuk). Esetünkben a telefon egy "szolgáltatói hírüzenet" formájában tájékoztatott arról, hogy GPRS-en keresztül rögtön letölthető a program, a következő linkre kattintva. (Az alkalmazás mérete 52 Kb volt.)

Ezt követően a program a telefon Alkalmazások menüpontjából bármikor futtatható, elindítása után csak a hívott számot kell beütni és máris kezdődhet a Jajah telefonálás. Azaz csak majdnem máris, hiszen előbb felbukkan az "Engedélyezi a web elérését?" kérdés, mely bizonyos díjcsomagoknál plusz költségekkel járhat. Amennyiben ezt engedélyeztük, a Jajah szokásához híven (lsd. korábbi írásunk) először saját telefonunk kezd csörögni, amit felvéve meghallgathatjuk a "Jajah will connect your call" (azaz összekapcsolnak minket) szöveget. Ekkor már a másik fél telefonja is csörög, innentől pedig már minden magától értetődő...kivéve egy valamit: a fizetés kérdését és a konkrét percdíjakat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fizetni a Jajah.com-on kell, illetve ott tölthetjük fel virtuális számlánkat, melynek terhére beszélhetünk. A szolgáltatást a cég úgy hirdette meg, hogy számos desztináció irányába ingyenes a hívás, nem árt persze tudni, hogy ez csak akkor van ha mindkét fél regisztrált Jajah felhasználó. Amint arról korábbi összeállításainkban is beszámoltunk, a cég esetében a vezetékes hálózatból induló hívások esetén hazánk is a promóciós körbe tartozik, így nem nehéz itthonról ingyen telefonálni a Jajah-val, mobilról azonban más a helyzet! (A Jajah egyébként átlagosan 10 dollárt keres egy felhasználón egy hónapban, mely elsősorban a prémiumszolgáltatások elterjedésének köszönhető. Ide tartozik többek között a konferenciabeszélgetés és az időzített hívás.)

A téma körbejárása után lássuk végre, milyen percdíjakat ajánlott az oldal, miután sikeresen letöltöttük a Jajah Mobile programot egy hazai mobilra: (az euró értékeket 273.3-as árfolyamon konvertáltuk forintra)


Tapasztalataink szerint a mobilszolgáltató változtatása nem módosítja a magyar mobilra vonatkozó percdíjakat, sőt két Jajah-ra regisztrált szám esetében is ugyanazt az összeget kaptuk, mint egy külső számra történő híváskor. Összességében tehát mindenképpen elmondható, hogy nem elsősorban a magyar mobilosok jártak jól az újítással, a szolgáltató ugyanis értelemszerűen a nagyobb piacokat (Kína, Németország, USA...) veszi be először a promóciós körbe.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem