12 °C Budapest

Trükkös kis mobilakció! - Mennyiért telefonálsz VALÓJÁBAN?

Pénzcentrum
2006. szeptember 29. 08:35

Szeptember 26-án indította útjára az internetes telefónia egyik leginnovatívabb szereplője, a hasábjainkon már többször bemutatott Jajah.com a közvetlenül mobiltelefonról kezdeményezhető olcsó távolsági és nemzetközi hívások lehetőségét, a Jajah Mobile szolgáltatás keretein belül. Persze nem mind arany, ami fénylik, a magyar mobilosoknak hamar lehervad a mosoly az arcáról, ha részletesebben megnézik, kik és hogyan járhatnak jól az újítással. Ebben igyekszünk Olvasóink segítségére lenni!

A Jajah egyik alapítója, Roman Scharf meglehetősen büszkén számolt be arról, hogy ezentúl a felhasználók közvetlenül mobiltelefonjukról kezdeményezhetnek távolsági vagy nemzetközi hívásokat anélkül, hogy bármiféle külön számot kellene tárcsázniuk vagy hívókártyát kellene használniuk.

A szolgáltatás lényege tulajdonképpen az, hogy a cég honlapjáról (Jajah.com) letöltünk a telefonunkra egy alkalmazást és ennek segítségével tudunk ezentúl hívásokat kezdeményezni a mobilunkról. A Jajah választása természetesen opcionális, csak akkor fut, ha elindítjuk az alkalmazást.

A szolgáltatás egyelőre a Symbian és a Java alapú J2ME operációs rendszerrel működő telefonokon használható, ebbe a kategóriába tartoznak a legnépszerűbb Nokia, Motorola és Samsung készülékek is, így szerencsére lehetőségünk nyílt kipróbálni élesben is a Jajah Mobile-t, amint arról a későbbiekben beszámolunk.

Scharf elmondása szerint a mobilról kezdeményezett telefonálás világszerte alapvetően két verzióban érhető el: a "böngészős változat" keretein belül a felhasználó a mobilján internetezve fellép a jajah.com-ra és innen intéz mindent, míg a hazánkban relevánsabbnak tűnő "plug-in módozat" esetén letöltünk egy alkalmazást és ezt futtatjuk a telefonon. (Az első verzió elsősorban Koreában és Japánban arathat sikert, ahol meglehetősen elterjedt a mobilról történő szörfözés.)

Mi értelemszerűen a plug-in változatot próbáltuk ki, aki erre kíváncsi, annak nem kell mást tennie, mint regisztrálni a cég honlapján (melynek során meg kell adni a mobilszámát), majd ki kell választani a telefon típusát. Ezt követően alapvetően két lehetőség áll rendelkezésre: az alkalmazást letölthetjük a merevlemezre (ennek nem sok értelmét láttuk) vagy kérhetjük közvetlenül a telefonra is (ez utóbbit választottuk). Esetünkben a telefon egy "szolgáltatói hírüzenet" formájában tájékoztatott arról, hogy GPRS-en keresztül rögtön letölthető a program, a következő linkre kattintva. (Az alkalmazás mérete 52 Kb volt.)

Ezt követően a program a telefon Alkalmazások menüpontjából bármikor futtatható, elindítása után csak a hívott számot kell beütni és máris kezdődhet a Jajah telefonálás. Azaz csak majdnem máris, hiszen előbb felbukkan az "Engedélyezi a web elérését?" kérdés, mely bizonyos díjcsomagoknál plusz költségekkel járhat. Amennyiben ezt engedélyeztük, a Jajah szokásához híven (lsd. korábbi írásunk) először saját telefonunk kezd csörögni, amit felvéve meghallgathatjuk a "Jajah will connect your call" (azaz összekapcsolnak minket) szöveget. Ekkor már a másik fél telefonja is csörög, innentől pedig már minden magától értetődő...kivéve egy valamit: a fizetés kérdését és a konkrét percdíjakat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fizetni a Jajah.com-on kell, illetve ott tölthetjük fel virtuális számlánkat, melynek terhére beszélhetünk. A szolgáltatást a cég úgy hirdette meg, hogy számos desztináció irányába ingyenes a hívás, nem árt persze tudni, hogy ez csak akkor van ha mindkét fél regisztrált Jajah felhasználó. Amint arról korábbi összeállításainkban is beszámoltunk, a cég esetében a vezetékes hálózatból induló hívások esetén hazánk is a promóciós körbe tartozik, így nem nehéz itthonról ingyen telefonálni a Jajah-val, mobilról azonban más a helyzet! (A Jajah egyébként átlagosan 10 dollárt keres egy felhasználón egy hónapban, mely elsősorban a prémiumszolgáltatások elterjedésének köszönhető. Ide tartozik többek között a konferenciabeszélgetés és az időzített hívás.)

A téma körbejárása után lássuk végre, milyen percdíjakat ajánlott az oldal, miután sikeresen letöltöttük a Jajah Mobile programot egy hazai mobilra: (az euró értékeket 273.3-as árfolyamon konvertáltuk forintra)


Tapasztalataink szerint a mobilszolgáltató változtatása nem módosítja a magyar mobilra vonatkozó percdíjakat, sőt két Jajah-ra regisztrált szám esetében is ugyanazt az összeget kaptuk, mint egy külső számra történő híváskor. Összességében tehát mindenképpen elmondható, hogy nem elsősorban a magyar mobilosok jártak jól az újítással, a szolgáltató ugyanis értelemszerűen a nagyobb piacokat (Kína, Németország, USA...) veszi be először a promóciós körbe.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?