5 °C Budapest

Már nem kell boríték az orvosnak

Pénzcentrum
2006. augusztus 31. 13:00

A jövőben valamennyi orvosi vény kiváltása után egységesen 200 forint összegű receptdíjat kell fizetni a biztosítottaknak. Ha a kormány a ma kezdődő, balatonőszödi ülésén úgy dönt, akkor megszűnik a térítésmentesen felírható gyógyszerek köre (ezeket a súlyos betegségben szenvedők kapták), s a közgyógyellátottaknak is ugyanenynyit kell fizetni a vények után. Ám ez utóbbiak, illetve egyéb, indokolt esetben a betegek viszszatérítést kapnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jövőben valamennyi orvosi vény kiváltása után egységesen 200 forint összegű receptdíjat kell fizetni a biztosítottaknak. Ha a kormány a ma kezdődő, balatonőszödi ülésén úgy dönt, akkor megszűnik a térítésmentesen felírható gyógyszerek köre (ezeket a súlyos betegségben szenvedők kapták), s a közgyógyellátottaknak is ugyanenynyit kell fizetni a vények után. Ám ez utóbbiak, illetve egyéb, indokolt esetben a betegek viszszatérítést kapnak - írja a Világgzadaság.

A háziorvosi gyógyszerkeret rendszerében a doktorok egy olyan informatikai programot kapnak a biztosítótól, amelyből kiderül: egy-egy betegségre való hatóanyagból hányféle nevű és árú gyógyszert támogat a tb, s melyik a legolcsóbb. Egyelőre a biztosító csupán tükröt tart az orvosnak, illetve a költséghatékonyan gyógyítónak bónusz jár, a keretét túllépő szankcionálása azonban még nincs napirenden.

A keret összegét a doktorok eddigi rendeléséhez vagy az adott térségben felhasznált gyógyszerek átlagához mérten szabják meg. Egyébként a patikaszerek 60 százalékát a háziorvosok írják fel, igaz, sok esetben a szakorvosok javaslatára. S amíg 2004-ben 298 milliárd forint volt a tb gyógyszerkiadása, az idén megközelíti a 400 milliárdot. Bővül az olcsó készítmények referenciaárához viszonyított, fix összeggel támogatott medicinák köre, s csak azon készítmények maradhatnak fönn a tb-listán, amelyek ára 30 százalékkal kisebb a referenciatermék áránál. Szigorúan ellenőrzik: valóban innovatív-e az ekként tb-támogatásra szánt termék.

Bevezetnék a betegek gyógyításiönrész-fizetését is. A vizitdíj összege az alapellátásban 300 forint lesz, maximum évi hatezer forint, ez húsz orvos-beteg találkozást jelent. (Tavaly 60 millió orvos-beteg találkozás zajlott a járóbeteg-ellátásban.) A krónikus betegek érdekében lehetőséget adnának arra, hogy egy alkalommal több receptet is felírjon számukra az orvos, így hosszabb időre elég a megfelelő gyógyszer, s mentesülnének a gyakori vizitdíjfizetés alól. A tervek szerint aki a saját orvosa helyett mást keres föl vagy ügyeletben megy orvoshoz, 600 forintot fizetne. Ha pedig házhoz hívja a doktort, a vizitdíj ezer forint lenne. Fizetni kellene a kórházban is, az összeg a bent töltött időtől függően pár ezertől - maximum - tízezer forintig terjedhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?