Elszabadult mobiltarifák, mindenki tehetetlen

Pénzcentrum
2006. július 12. 09:30

Az Európai Bizottság, a mobiltelefoncégek nyomására kénytelen volt enyhíteni a mobiltelefonálás roaming díjainak drasztikus csökkentését célzó eredeti tervezetét. A más tagországokban felszámított többlettarifák jelentős leszállítása ellen nemcsak a szolgáltatók léptek fel, hanem a bizottság egyes tagjai is aggályukat hangoztatták.

Az Európai Bizottság, a mobiltelefoncégek nyomására kénytelen volt enyhíteni a mobiltelefonálás roaming díjainak drasztikus csökkentését célzó eredeti tervezetét. A más tagországokban felszámított többlettarifák jelentős leszállítása ellen nemcsak a szolgáltatók léptek fel, hanem a bizottság egyes tagjai is aggályukat hangoztatták.

Az Európai Bizottság közzétette új irányelve szerint az unión belül a felhasználó hazájába, illetve egyik uniós országból a másikba irányuló mobilhívás felső tarifahatára nem haladhatja meg az 51 eurócentet percenként, illetve a helyi hívásé a 34 centet percenként, ha a felhasználó egy külföldi EU országon belül használja a hazai mobilját. Az új szabályozás barátságosabb a távközlési vállalatok iránt a tervezettnél, amelyben a külföldi tarifákat a hazaiakkal ígérték egy szintre hozni. Az EU-bizottság javaslatában nem teljesül az sem, hogy teljesen eltöröljék a passzív barangolási díjat, amelyet a felhívottnak kell fizetnie, ha mobiltelefonjával külföldön tartózkodik. Azonban ezeket a díjakat is korlátozni kell: percenként 16-17 eurócent a terv. EU-átlagban jelenleg a passzív díjak mintegy 400 százalékkal haladják meg ezt a szintet.

Az Európai Bizottság végleges szerdai döntését követően az új szabályozást még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.

A Bizottság által létrehozott honlap szerint egy négyperces hívás esetében a roaming díjak még mindig a finn fogyasztó számára Svédországból indított hívás esetén elérhető 0,20 eurós legalacsonyabb ártól a máltai fogyasztó számára Lettországból indított hívás esetén elérhető 13,05 eurós árig változnak. Néhány üzemeltető barangoló-csomagjait pedig a fogyasztók még nem használhatják széles körben, mivel e tarifák többségét külön kérésre nyújtják, vagy kiegészítő havi díjakat csatolnak hozzájuk.

A díjak csökkentését célzó rendelet biztosítaná, hogy az üzemeltetők nem rónak ki a jelenlegi költségeknél jelentősen magasabb árakat a más országok üzemeltetőire, szabályozná a kiskereskedelmi szintet is, emellett bevezetné a hazai árak szerinti díjszabás" alapelvét, amely szerint az EU-n belül külföldre utazó mobilhasználóra mindig csak azokat a díjakat rónák ki, amelyeket a lakóhelye szerinti országban fizet. Az új uniós rendelet különösen azokat a barangolási-díjakat szüntetné meg, amelyek az EU-n belüli külföldi tartózkodás során fogadott hívásokra vonatkoznak.

A piaci versenyre a cégek a barangolási díjak átlagosan 8 százalékos csökkentésével reagálnak évente, de mivel a mobiltársaságok az elmúlt hat hónapban nem csökkentették barangolási díjaikat, az EU-bizottság hathatósabb lépésre szánta el magát. A mobiltársaságok bevételének körülbelül a 10 százalékát adják a barangolási díjak, évi 10 milliárd eurós nagyságrendben.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem