1 °C Budapest

Felére zuhannak a mobiltarifák?

Pénzcentrum
2006. június 20. 14:00

Újabb európai mobilszolgáltatók vállaltak fel díjcsökkentést a külföldi barangolás tarifáiban, ezúttal a nagykereskedelmi díjakban. Az önkéntesek közé ezúttal a magyar piacon is jelen lévő T-Mobile, valamint a Pannon tulajdonosa, a Telenor, továbbá az Orange, a Telecom Italia, a TeliaSonera és a Wind állt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Újabb európai mobilszolgáltatók vállaltak fel díjcsökkentést a külföldi barangolás tarifáiban, ezúttal a nagykereskedelmi díjakban. Az önkéntesek közé ezúttal a magyar piacon is jelen lévő T-Mobile, valamint a Pannon tulajdonosa, a Telenor, továbbá az Orange, a Telecom Italia, a TeliaSonera és a Wind állt - írja a Világgazdaság.

Az említett szolgáltatóknak együttesen mintegy 200 millió ügyfelük van Európában. A megállapodásban rögzítették, hogy ez év októberétől percenként egységesen 0,45 eurót számolnak fel az egymás közti elszámolásban, egy évre rá pedig 0,36 euróra csökken a nagykereskedelmi tarifa, ez a mainak közel a fele lesz. Jelezték azt is, hogy hasonló mértékű csökkentést igyekeznek érvényesíteni az ügyfelek által fizetett percdíjakban is.

A Vodafone és az O2 nem csatlakozott a mostani kezdeményezéshez, előbbi azonban bejelentette: kész arra, hogy októbertől 0,45 eurónál magasabb díjat nem alkalmaz az egymás közti elszámolásokban. Utóbbi csak a kiskereskedelmi díjait kívánja mérsékelni. Április óta rajta kívül más európai mobilszolgáltatók is bevállaltak önkéntes csökkentést a kiskereskedelmi roamingtarifákban. A Vodafone és a T-Mobile mellett a spanyol Telefónica Móviles, a brit O2 és a svájci Swisscom is jelezte: záros határidőn belül kész a külföldi mobilozást szabályozó tarifáiból akár 40-60 százalékot is engedni. A spanyol cég már azt is kilátásba helyezte, hogy a hívásfogadásért egyáltalán nem számol fel díjat. Többségük szándéka szerint a jövőben előfizetői típustól független, egységes tarifákat vezetnének be.

Mint ismeretes, Brüsszel jelentősen csökkenteni akarja azokat a díjakat, amelyeket a szolgáltatók számolnak fel ügyfeleiknek, ha azok külföldön használják a mobiljukat. Alapelvárás, hogy a nemzetközi kiskereskedelmi roamingdíjak arányban legyenek azokkal a tarifákkal, amelyeket az ügyfelek saját országukban fizetnek a mobilszolgáltatásokért. Az unió hírközlési tanácsadó szervezeteként működő Európai Szabályozói Hatóságok Szövetsége (ERG) továbbra is a nagykereskedelmi szabályozást tartja célravezetőnek. Nagykereskedelmi díjként egész Európára érvényes egyetlen ársapkát határoznának meg, ez percenként 0,30 euró lenne, szemben a jelenlegi 0,75 eurós átlaggal.

Az uniós terv megvalósítása elemzők szerint mintegy három százalékkal csökkentené az európai mobilszolgáltatók jelenleg 150 milliárd euróra becsült éves bevételét. A roamingdíjak most a cégek forgalmának 10-15 százalékát adják.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?