3 °C Budapest

Itt a Kánaán: kevesebbet fizethetünk a nemzetközi hívásokért

Pénzcentrum
2006. március 23. 09:39

Várhatóan a jövő héten javasolja majd az Európai Bizottság a mobiltelefon-társaságok nemzetközi roaming díjainak hatósági szabályozását. A részletek egyelőre nem tiszták, azonban Viviane Reding, az Unió távközlési ügyeiért is felelős biztosa a hírek szerint jövő héten kedden, azaz 2006. március 28-án a nyilvánosság elé tárja részletes akciótervét - írja a Wall Street Journal. 2006.02.20

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Várhatóan a jövő héten javasolja majd az Európai Bizottság a mobiltelefon-társaságok nemzetközi roaming díjainak hatósági szabályozását. A részletek egyelőre nem tiszták, azonban Viviane Reding, az Unió távközlési ügyeiért is felelős biztosa a hírek szerint jövő héten kedden, azaz 2006. március 28-án a nyilvánosság elé tárja részletes akciótervét - írja a Wall Street Journal.

2006.02.20 11:12
Vigyorgó fogyasztók és morgó telekombefektetők - Csökken-e a roaming díja?

Az intézkedés nem nevezhető egyedülállónak, hiszen 2001-ben a bizottság már hasonló módszerekkel kikényszerítette, hogy a határokon átnyúló banki tranzakciók díja a belföldi tranzakciós díjakkal egy szintre csökkenjen le. Ez akkor a bankok számára jelentős kiesést jelentett, hiszen az átlagos 50 euró körüli nemzetközi tranzakciós díjak az átlagosan 1.5 eurós belföldi szintre süllyedtek le. A szakértők véleménye alapján a Bizottság kétség kívül most is "hidegvérrel" viszi majd véghez a tervezett változtatásokat.

Számokról eddig keveset hallhattunk, mivel a mobilcégek féltve őrzik adataikat arról, hogy bevételüknek mekkora százalékuk származik a roaming forgalomból, azonban a Wall Street Journal által megkérdezett elemzők mintegy 8%-ra becslik a roaming részarányát a bevételben . Ráadásul a roaming a becslések szerint kiemelkedően magas profitmarzzsal működtetett üzletág, így a bevételkiesésnél a profit csökkenése várhatóan még nagyobb lesz, ha a díjak hatósági szabályozása megvalósul.

A telekomcégek álláspontja mégsem egyértelmű a kérdésben: mialatt a nagy cégek ellenzik a döntést, addig a kisebb szolgáltatók (akiknek alkupozíciója a roaming hívások nemzetközi kapcsolásait bonyolító nemzetközi szolgáltatókkal szemben rosszabb) üdvözlik a kezdeményezést, mondván, hogy a verseny növekedésével az ő esélyeik is megsokszorozódnak.

Egyes értesülések szerint a nagyobb cégek vezetői a hétvégén személyes találkozón vesznek részt Viviane Reding biztossal, ahol lehetőségük nyílik bizonyítani állításukat, mely szerint a nemzetközi roaming költségei a társaságok számára valóban magasabbak, mint a nemzeti roaming költségei. Amennyiben a bizonyítás szilárd alapokon nyugszik, úgy egyesek szerint elképzelhető, hogy a távközlési biztos hajlik majd bizonyos mértékig a konszenzusra.

A kezdeményezés jövő hét keddi részletes bemutatása után a biztosok finomítják majd javaslataikat, majd június 8-án bemutatják a tagországok távközlési minisztereiből álló tanácsnak. Finnország, mely június végétől átveszi a rotáló elnökségi posztot, az eddigi nyilatkozatok alapján támogatja az árak ilyen módú szabályozását, nem mellesleg az egész EU-ban ebben az országban a legalacsonyabbak a roaming díjai...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35