24 °C Budapest

Ki a nyerő a mobilpiacon? - A Pannonról szól minden?

Pénzcentrum
2006. május 15. 08:30

Mintegy egy hónapja tekintettük át a mobilszolgáltatók ajánlatait, azóta azonban a folyamatosan változó piacon módosítottak egyes paramétereiken a szolgáltatók, így megéri tenni egy újabb kört. Mint az a későbbiekből kiderül, az elmúlt hetek elsősorban a Pannon árcsökkentéséről szóltak, összességében azonban nem változtak jelentősen az erőviszonyok.

Csökkentett a VodafoneA bolyongó fogyasztóknak rendkívül sokat segíthet a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tantusz nevű összehasonlító portálja, azonban így sem éppen egyszerű a helyzet, amint azt látni fogjuk. Ahhoz, hogy a Tantusz meghatározhassa a nekünk legmegfelelőbb csomagot, számos részletet kell (lehetőleg minél precízebben) előre látnunk, ezek változása ugyanis nagyban befolyásolhatja az eredményeket.

A szemléletesebb keresgélés érdekében "létrehoztuk" három beszélő névvel rendelkező mobilozót és megnéztük, kinek mit ajánl a rendszer. Nézzük mire jutottunk!

Első alanyunk Spór Olga, aki meglehetősen keveset használja a mobilját, elsősorban arra kell neki, hogy bármikor, bárhol elérhető legyen, ő maga kevés hívást kezdeményez, nem küld túl sok üzenetet, az újdonságok (MMS, WAP...) iránt pedig egyáltalán nem érdeklődik.

Mindezek alapján Olga, tervei szerint havi 60 percet beszél és mobiljával nem hív sem vezetékes, sem külföldi számokat. A három mobilszolgáltató között egyenletesen (33.3%-33.3%-33.3%) oszlanak meg kimenő hívásai, melyek átlagos hossza 1.5 perc. A hívások időbeli eloszlása egy-egy hét során szintén egyenletes.

Olga a kezdeményezett beszélgetések mellett havi 60 darab SMS-sel számol. (Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a Tantusz lehetőséget biztosít ennél jóval bonyolultabb tervezésre is, aki azonban az ott megadható részletességgel képes megtervezni telefonálási szokásait, az minden bizonnyal fejben is összeveti a szinte végtelen számú ajánlatot is...)

A fenti paraméterek alapján külön-külön vizsgáltuk a kártyás és az előfizetéses ajánlatokat, melyek közül az alábbiak bizonyultak a legjobbnak. (A belépési költségeket nem vettük figyelembe, a költségek az áfát is tartalmazzák.)


 


Az egy hónappal korábbi állapothoz képest a kártyás mezőnyben a Vodafone árcsökkentését figyelhetjük meg.

 

Nem hagyja magát a Pannon...

Következő bolyongónk Köze Peti, akinél a havi 120 perc beszélgetésbe 10% erejéig be-becsúsznak vezetékes hálózatba történő hívások is, a maradék idő azonban egyenletesen oszlik meg (30%-30%-30%) a három mobilszolgáltató között. (A beszélgetések átlagos hossza nála is 1.5 perc és időben egyenletesen oszlanak el a hívások.)

Peti 100 darab SMS-t küld és a hónap során néhány fontos pillanatot MMS formájában is megoszt másokkal. Tervei szerint ez utóbbira havi 10 képes üzenetet kell számolnia.

Ezen paraméterek szerint Peti számára a következő csomagok a legkedvezőbbek: (A belépési költségeket nem vettük figyelembe, a költségek az áfát is tartalmazzák.)


 

 


Ebben a kategóriában a Pannon lépett: árait kártyás- és előfizetéses csomagjánál is csökkentette az egy hónappal korábbihoz képest.

Ki a legjobb?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Utolsó szereplőnk Mod Ernő, aki elég sokat van úton, ennek köszönhetően sokat használja mobilját és nem válogatja meg a hívások irányát sem. A 240 perces kimenő hívásidőből 25-25-25%-os arányban részesedik a három mobilszolgáltató, 15% irányul vezetékes hálózatba, a fennmaradó 10% pedig (Z1 zónás) nemzetközi hívás.

Ernő a havi 200 SMS mellett 50 darab MMS-t is küld és 60 percet wapozik. Mindezek alapján neki a következő csomagokból érdemes választania: (A belépési költségeket nem vettük figyelembe, a költségek az áfát is tartalmazzák.)


 


Az előfizetéses csomagot választva már többet kell fizetnünk, mint egy hónapja, a Pannon azonban áremelése ellenére is az élen maradt. A kártyás csomagok között ellenben olcsóbb lett a Pannon szolgáltatása.

Mindezek alapján az alábbiakban összesíthetjük a végeredményt (az egyes igény-szinteknek megfelelő legjobb ajánlatot tevő szolgáltatókat):


 

 


Megjegyezzük, hogy az összeállítás (az igények definiálása miatt) meglehetősen szubjektív, az azonban egyértelműen látszik, hogy a "kisfelhasználónak" számító Olga és Peti a kártyás csomagokkal járhat jobban, míg Ernőnél már az előfizetéses oldalra billen a mérleg nyelve.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17