15 °C Budapest

20%-os tőzsdei árfolyamnyereség-adó, 25%-os EVA, marad a banki különadó

Pénzcentrum
2006. június 10. 12:04

Bár korábbi írásainkban részletesen kifejtettük az egyensúlyjavító intézkedéseket, most összefoglalóként néhányat utólagosan is kiemelünk. A mostani kormány nem igazán segíti a tőzsdei befektetéseket és tőkemegtakarításokat. A kamat- és tőzsdei árfolyamnyereséget szeptember 1-től 20%-os adó sújtja. Lényeges, hogy nincs adómentes jövedelemrész, de a hosszútávú állampapírban és befektetési

Bár korábbi írásainkban részletesen kifejtettük az egyensúlyjavító intézkedéseket, most összefoglalóként néhányat utólagosan is kiemelünk.

A mostani kormány nem igazán segíti a tőzsdei befektetéseket és tőkemegtakarításokat. A kamat- és tőzsdei árfolyamnyereséget szeptember 1-től 20%-os adó sújtja.

Lényeges, hogy nincs adómentes jövedelemrész, de a hosszútávú állampapírban és befektetési jegyben lévő megtakarítások mentesülnek az adó megfizetése alól.

A kamat utáni adót forrásadóként a kifizető vonja le, a tőzsdei ügylet nyeresége után az adót az adóbevallásban a magánszemély állapítja meg és fizeti meg.

Az adó bevezetése 2006-ban 2 (!), 2007-ben várhatóan 26 milliárd forint bevételt hoz a költségvetésnek.

A 4 %-os szolidaritási adóval 2007-től a TÁNYA gyakorlatilag 20%-ra növekszik. A hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások és biztosítók a vállalkozások szolidaritási adóján felül 2007-ben is további befizetésre lesznek kötelezettek. A különadóból származó bevétel összege 2007-ben 50 milliárd forint.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az EVA kulcs 15%-ról 25%-ra emelkedik október 1-től.

Megmarad az 1950 Ft-os tételes egészségügyi hozzájárulás, az egyéni egészségbiztosítási járulék 4%-ról 6%-ra emelekdik, a munkavállalói járulék 1%-ról 1.5%-ra nő még idén. Jövőre a 6% 7%-ra emelkedik. Az alsó SZJA kulcs 1.7 m Ft-ra nő 2007-től.

2008-tól ingatlanadó lesz, de vagyonnagyságnak megfelelően differenciáltan.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?