28 °C Budapest

20%-os tőzsdei árfolyamnyereség-adó, 25%-os EVA, marad a banki különadó

Pénzcentrum
2006. június 10. 12:04

Bár korábbi írásainkban részletesen kifejtettük az egyensúlyjavító intézkedéseket, most összefoglalóként néhányat utólagosan is kiemelünk. A mostani kormány nem igazán segíti a tőzsdei befektetéseket és tőkemegtakarításokat. A kamat- és tőzsdei árfolyamnyereséget szeptember 1-től 20%-os adó sújtja. Lényeges, hogy nincs adómentes jövedelemrész, de a hosszútávú állampapírban és befektetési

Bár korábbi írásainkban részletesen kifejtettük az egyensúlyjavító intézkedéseket, most összefoglalóként néhányat utólagosan is kiemelünk.

A mostani kormány nem igazán segíti a tőzsdei befektetéseket és tőkemegtakarításokat. A kamat- és tőzsdei árfolyamnyereséget szeptember 1-től 20%-os adó sújtja.

Lényeges, hogy nincs adómentes jövedelemrész, de a hosszútávú állampapírban és befektetési jegyben lévő megtakarítások mentesülnek az adó megfizetése alól.

A kamat utáni adót forrásadóként a kifizető vonja le, a tőzsdei ügylet nyeresége után az adót az adóbevallásban a magánszemély állapítja meg és fizeti meg.

Az adó bevezetése 2006-ban 2 (!), 2007-ben várhatóan 26 milliárd forint bevételt hoz a költségvetésnek.

A 4 %-os szolidaritási adóval 2007-től a TÁNYA gyakorlatilag 20%-ra növekszik. A hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások és biztosítók a vállalkozások szolidaritási adóján felül 2007-ben is további befizetésre lesznek kötelezettek. A különadóból származó bevétel összege 2007-ben 50 milliárd forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az EVA kulcs 15%-ról 25%-ra emelkedik október 1-től.

Megmarad az 1950 Ft-os tételes egészségügyi hozzájárulás, az egyéni egészségbiztosítási járulék 4%-ról 6%-ra emelekdik, a munkavállalói járulék 1%-ról 1.5%-ra nő még idén. Jövőre a 6% 7%-ra emelkedik. Az alsó SZJA kulcs 1.7 m Ft-ra nő 2007-től.

2008-tól ingatlanadó lesz, de vagyonnagyságnak megfelelően differenciáltan.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?