Amnesztiát hirdet a kormány

Pénzcentrum
2006. június 9. 11:00

Adóelkerülés elleni programot hirdet a kormány. A csomag a feketepénzek legalizálását is felkínálja: aki bizonyos határidőig bevallja, majd megfizeti az eddig eltitkolt adót, megúszhatja a szankciókat.

Adóelkerülés elleni programot hirdet a kormány. A csomag a feketepénzek legalizálását is felkínálja: aki bizonyos határidőig bevallja, majd megfizeti az eddig eltitkolt adót, megúszhatja a szankciókat - írja a Népszabadság.

Egyes becslések szerint az államnak járó adó legalább harmada eltűnik a gazdaság fekete és szürke zónájában. Azoknak, akik tisztességesen fizetnek járulékot és adót, azért kell jóval nagyobb terheket viselniük.
A kormányzati csomag részeként tulajdonképpen visszaállítanák a régi adónyomozói hivatalt, csak éppen a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának keretein belül. A VPOP-nál jelenleg a vám- és jövedéki adós bűncselekmények felderítése a nyomozók feladata. Az új rendszerben azonban a kifinomultabb adócsalások ellen is ők nyomoznának.

A tervek szerint jövőre tízezer vagyonvizsgálatot végezne el az APEH, míg tavaly 610, az idén az első négy hónapban pedig 184 ilyen tételes ellenőrzésre került sor. Ezek meglehetősen bonyolult és időigényes vizsgálatok. A minimálbéren bejelentett vállalkozó luxuskiadásainak indoklásakor általában rokonoktól, esetleg külföldi nagybácsitól kapott kölcsönökre hivatkozik - ilyenkor az illetőt is vizsgálják, és sokszor egy sor ismerős, családtag, azaz magánszemély jövedelmi helyzetének vizsgálata után bizonyítható, hogy a hivatkozások hamisak. Egy-egy ilyen ügy az utána rendszerint következő perekkel együtt akár évekig is elhúzódhat. Ráadásul az ügyek felében végül nem sikerül bizonyítani a csalást - igaz, ahol erre mód van, már viszonylag nagy összegre bukkannak a revizorok. Tavaly összesen 3,2 milliárdot hajtottak be ilyen címen.

A kormány a nyugodt alvás lehetőségét is felkínálná az adóelkerülőknek. Az egyik elképzelés szerint a vállalkozások házipénztárában lévő összegek után kellene adót fizetni. A házipénztár lényegében egy vállalkozás készpénzállománya: normál esetben ez igen alacsony, hiszen a vagyon döntő többségét gépekben ingatlanokban vagy értékpapírokban tartják. Azoknál az álvállalkozásoknál azonban, amelyek csak a járulék- és adókikerülés miatt működnek, a helyzet fordított. Ezeknél a cégeknél - papíron - igen jelentős a készpénzállomány, amit a tulajdonos szabadon forgat, csak éppen az osztalékadót nem fizeti be utána. Ennek oka egyszerű: az évente képződő nyereséget ezek a vállalkozások leadózzák ugyan, de a hasznot a tulajdonosok nem veszik ki a cégből - ez ugyanis újabb, minimum 20 százalékos osztalékadóval járna. Ezért van az, hogy a magyar vállalkozások többsége feltűnően nagy készpénzállománnyal működik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány azt is tervbe vette, hogy amnesztiát hirdet a külföldön tartott vagyonok hazahozatalára - kivéve a kormánytagokat és a képviselőket. Az, aki a vagyon tíz százalékát megfizeti, legalizálja pénzét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm