15 °C Budapest

Megszorítás? - Inkább reform...

Pénzcentrum
2006. május 29. 08:14

A többség szerint érdemes egyszerre több területen elindítani a reformokat. Ám többségi értelmezés szerint a reformok inkább apró óvatos lépéseket jelentenek, mint átfogó modernizálást. A reform szó jelentésébe sokkal több embernél tartozik bele az állam modernizálása, mint a megszorítások, és a felnőtt magyarok fele eléggé érettnek érzi a társadalmat ahhoz, hogy áldozatokat is vállaljon az okos reformok érdekében - derül ki a Marketing Centrum felmérésből.


A választás óta a reform szót lehet a leggyakrabban hallani a közbeszédben. Gyurcsány Ferenc ugyanis azt ígérte, hogy új kormánya megalakulása után azonnal átfogó reformokat fog elindítani az államigazgatás több területén is. A megkérdezettek 45 százaléka hisz a jelentős változtatásokban, és mindössze a tizedük véli úgy, hogy ezekből gyakorlatilag semmi sem lesz. A magyarok négytizede viszont óvatos: szerintük néhány reform megvalósul, de nem lesznek jelentős változások. A válaszokra természetesen a pártállás hat a legerősebben: az MSZP támogatóinak 67 százaléka hisz abban, hogy jelentős változások lesznek, az SZDSZ hívei körében 52 százalék ez az arány, a bizonytalanok és az MDF támogatók körében 41 százalék, de még a Fidesz támogatók 17 százaléka is úgy véli: legalább nagyobb részben meg fognak valósulni az átfogó reformokra tett miniszterelnöki ígéretek.

A kérdés persze az: kinek mit jelent a reform? A megkérdezettek 27 százalékának elsősorban megszorításokat, 47 százalékuk viszont elsősorban az állam modernizálására gondol. Mindent egybevetve a megszorítás jelentés a magyarok 49 százalékának van ott a fejében, modernizációra viszont 69 százalékuk gondol a reform szó hallatán. Némileg meglepő módon erre az értelmezésre alig hat a pártállás: a reform szó hallatán a Fidesz támogatói sem gondolnak lényegesen gyakrabban megszorításokra, mint az MSZP hívei. Ugyanakkor lakóhely és életkor szerint jelentősek a különbségek. A budapestiek 59 százaléka a megszorításokat is belehallja a reformokba, míg a vidéken megkérdezetteknek mindössze 47 százaléka asszociál erre is. Végül a romlatlan 18-29 évesek körében mindössze 43 százalék gondol megszorításokra is, ha reformokról hall, míg a többet látott a 30 évnél idősebbek körében 55 százalék ez az arány.

A reform azonban a többség számára inkább óvatos apró lépéseket jelent, mint az államélet szinte minden területét átfogó modernizációt. Az értelmezésre ennél a kérdésnél sem hat a pártállás, életkor és lakóhely szerint viszont itt is jelentősek a különbségek. Az 5.000 főnél kisebb településen élők és a 60 évnél idősebbek különösen hajlamosak óvatos apró lépesenként értelmezni a reformot, a budapestiek és a diplomások körében viszont azok vannak többségben, akik szerint a reform átfogó modernizálás.

Ugyanakkor a felnőtt magyarok többsége szerint a reformokat érdemesebb egyszerre több területen is elindítani, és csak 39 százalékuk véli úgy, hogy egyszerre csak egy területet szabad megbolygatni. Ennél a kérdésnél azonban már a pártállás is erősen hat a véleményekre. Az SZDSZ támogatói körében 76 százalék vallja azt, hogy egyszerre több területen érdemes elindítani a reformokat, míg a Fidesz támogatói körében csak 47 százalék ugyanez az arány. Ezen túlmenően az is megállapítható, hogy elsősorban a budapestiek és a diplomások hívei a párhuzamosan elindított reformoknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felmérés legfigyelemreméltóbb eredménye az, hogy a polgárok 49 százaléka eléggé éretnek tartja a magyar társadalmat ahhoz, hogy úgy érezze: a többség hajlandó áldozatokat is vállalni az okos reformokért. A kormánypártok hívei körében ennél is magasabb - 56% - ez az arány. Az ellenzéki pártok támogatói valamivel szkeptikusabbak, de még e körben is 42 százalék feltételezi a társadalom többségének áldozatvállalási készségét az okos reformok érdekében.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem