32 °C Budapest

Hakniznak a magyar orvosok

Pénzcentrum
2005. december 15. 12:24

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén a képviselők megismerkedhettek a "haknizó" és a "fapados" orvos fogalmával. Az előzők a főállásuk mellett hét végén más hazai vagy külföldi országban munkát vállalók, az utóbbiak pedig a paraszolvenciából kiesettek. - írja a Világgazdaság

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén a képviselők megismerkedhettek a „haknizó” és a „fapados” orvos fogalmával. Az előzők a főállásuk mellett hét végén más hazai vagy külföldi országban munkát vállalók, az utóbbiak pedig a paraszolvenciából kiesettek. – írja a Világgazdaság
Az ágazati humánerőforrásról feltárt kép nem éppen bíztató, ugyanis az egészségügyi dolgozók egyharmada a szakképzetség megszerzésétől számított öt éven belül elhagyja az ágazatot. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatójából kiderül, hogy több mint 2400 orvos hiányzik az ellátórendszerből. Ráadásul még tetézi a gondot az is, hogy amíg a fővárosban átlagosan 82 orvos jut 10 ezer lakosra, addig Észak-Magyarországon csupán 25.
Az is riasztó, hogy a doktorok között jelentős a nyugdíjkorhatáron túl és annak közelében dolgozó, a fiatalok egy része pedig inkább külföldön próbál szerencsét. A Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint a frissen végzett orvosok többsége havi 150-200 ezer forintos nettó jövedelem esetén nem menne el az országból.

A szakdolgozói létszám is foghíjas, s egyenlőtlen a lakosságra vetített aránya. A 42,7-es átlagéletkor pedig arról tanúskodik, hogy a fiatalok körében már nem népszerű az ápolói szakma.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25