23 °C Budapest

Hakniznak a magyar orvosok

Pénzcentrum
2005. december 15. 12:24

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén a képviselők megismerkedhettek a "haknizó" és a "fapados" orvos fogalmával. Az előzők a főállásuk mellett hét végén más hazai vagy külföldi országban munkát vállalók, az utóbbiak pedig a paraszolvenciából kiesettek. - írja a Világgazdaság

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén a képviselők megismerkedhettek a „haknizó” és a „fapados” orvos fogalmával. Az előzők a főállásuk mellett hét végén más hazai vagy külföldi országban munkát vállalók, az utóbbiak pedig a paraszolvenciából kiesettek. – írja a Világgazdaság
Az ágazati humánerőforrásról feltárt kép nem éppen bíztató, ugyanis az egészségügyi dolgozók egyharmada a szakképzetség megszerzésétől számított öt éven belül elhagyja az ágazatot. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatójából kiderül, hogy több mint 2400 orvos hiányzik az ellátórendszerből. Ráadásul még tetézi a gondot az is, hogy amíg a fővárosban átlagosan 82 orvos jut 10 ezer lakosra, addig Észak-Magyarországon csupán 25.
Az is riasztó, hogy a doktorok között jelentős a nyugdíjkorhatáron túl és annak közelében dolgozó, a fiatalok egy része pedig inkább külföldön próbál szerencsét. A Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint a frissen végzett orvosok többsége havi 150-200 ezer forintos nettó jövedelem esetén nem menne el az országból.

A szakdolgozói létszám is foghíjas, s egyenlőtlen a lakosságra vetített aránya. A 42,7-es átlagéletkor pedig arról tanúskodik, hogy a fiatalok körében már nem népszerű az ápolói szakma.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?