15 °C Budapest

Hakniznak a magyar orvosok

Pénzcentrum
2005. december 15. 12:24

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén a képviselők megismerkedhettek a "haknizó" és a "fapados" orvos fogalmával. Az előzők a főállásuk mellett hét végén más hazai vagy külföldi országban munkát vállalók, az utóbbiak pedig a paraszolvenciából kiesettek. - írja a Világgazdaság

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén a képviselők megismerkedhettek a „haknizó” és a „fapados” orvos fogalmával. Az előzők a főállásuk mellett hét végén más hazai vagy külföldi országban munkát vállalók, az utóbbiak pedig a paraszolvenciából kiesettek. – írja a Világgazdaság
Az ágazati humánerőforrásról feltárt kép nem éppen bíztató, ugyanis az egészségügyi dolgozók egyharmada a szakképzetség megszerzésétől számított öt éven belül elhagyja az ágazatot. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatójából kiderül, hogy több mint 2400 orvos hiányzik az ellátórendszerből. Ráadásul még tetézi a gondot az is, hogy amíg a fővárosban átlagosan 82 orvos jut 10 ezer lakosra, addig Észak-Magyarországon csupán 25.
Az is riasztó, hogy a doktorok között jelentős a nyugdíjkorhatáron túl és annak közelében dolgozó, a fiatalok egy része pedig inkább külföldön próbál szerencsét. A Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint a frissen végzett orvosok többsége havi 150-200 ezer forintos nettó jövedelem esetén nem menne el az országból.

A szakdolgozói létszám is foghíjas, s egyenlőtlen a lakosságra vetített aránya. A 42,7-es átlagéletkor pedig arról tanúskodik, hogy a fiatalok körében már nem népszerű az ápolói szakma.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem