Hakniznak a magyar orvosok

Pénzcentrum
2005. december 15. 12:24

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén a képviselők megismerkedhettek a "haknizó" és a "fapados" orvos fogalmával. Az előzők a főállásuk mellett hét végén más hazai vagy külföldi országban munkát vállalók, az utóbbiak pedig a paraszolvenciából kiesettek. - írja a Világgazdaság

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tegnapi ülésén a képviselők megismerkedhettek a „haknizó” és a „fapados” orvos fogalmával. Az előzők a főállásuk mellett hét végén más hazai vagy külföldi országban munkát vállalók, az utóbbiak pedig a paraszolvenciából kiesettek. – írja a Világgazdaság
Az ágazati humánerőforrásról feltárt kép nem éppen bíztató, ugyanis az egészségügyi dolgozók egyharmada a szakképzetség megszerzésétől számított öt éven belül elhagyja az ágazatot. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatójából kiderül, hogy több mint 2400 orvos hiányzik az ellátórendszerből. Ráadásul még tetézi a gondot az is, hogy amíg a fővárosban átlagosan 82 orvos jut 10 ezer lakosra, addig Észak-Magyarországon csupán 25.
Az is riasztó, hogy a doktorok között jelentős a nyugdíjkorhatáron túl és annak közelében dolgozó, a fiatalok egy része pedig inkább külföldön próbál szerencsét. A Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint a frissen végzett orvosok többsége havi 150-200 ezer forintos nettó jövedelem esetén nem menne el az országból.

A szakdolgozói létszám is foghíjas, s egyenlőtlen a lakosságra vetített aránya. A 42,7-es átlagéletkor pedig arról tanúskodik, hogy a fiatalok körében már nem népszerű az ápolói szakma.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem