17 °C Budapest

Mennyibe kerül egy síbaleset ?

Pénzcentrum
2006. január 13. 14:45

A sürgős betegellátásra jogosító egészségbiztosítási kártya mellé kössenek utasbiztosítást is a külföldre utazók, mivel a legtöbb országban 5-100 euró önrészt kell fizetni - javasolja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

A sürgős betegellátásra jogosító egészségbiztosítási kártya mellé kössenek utasbiztosítást is a külföldre utazók, mivel a legtöbb országban 5–100 euró önrészt kell fizetni – javasolja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azt javasolja a külföldre utazóknak, hogy a sürgős betegellátásra jogosító egészségbiztosítási kártya mellé kössenek utasbiztosítást is. Az EU-tagállamokban ugyanis különböző a térítésmentesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre, a legtöbb esetben pedig önrészt kell fizetniük a betegeknek. Ennek mértéke országonként 5–100 euró között van. Belgiumban, Luxemburgban, Francia- és Finnországban pedig az ellátás költségét a betegnek kell megelőlegeznie, amelyet idehaza utólag térítenek meg számára
Mivel az Európai Unió országainak polgárai ugyanolyan feltételek mellett jogosultak a sürgősségi betegellátásra, mint az adott tagállamokban élők, így a magyar turistákat külföldön ért balesetkor, vagy más akut egészségügyi beavatkozás esetén az ottani ellátás illeti meg. Ennek az a feltétele, hogy náluk legyen a magyar társadalombiztosítás által kiadott egészségbiztosítási kártya.
November 1-jétől ez a plasztiklapocska váltotta fel az E-111-es nyomtatványt, ám ugyanazokra az ellátásokra jogosít. A hitelkártyákhoz hasonló lap egy évig érvényes. Ezt a megyei egészségpénztárakban lehet kiváltani a személyazonosságot igazoló okmány, a TAJ-kártya és a tb-jogosultságot bizonyító dokumentumok (például nyugdíjasszelvény, diákigazolvány) bemutatásával. Ám amíg az E-111-es nyomtatványt postán is kiküldhették az egészségpénztárak, a plasztiklapocskát személyesen vagy a biztosított meghatalmazottja elismervényen veheti át, mivel e dokumentum C típusú okmánynak számít.
Lengyel Balázs, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemzetközi főosztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a külföldön tartózkodó magyarok az egészségügyi szolgáltatást a kinti társadalombiztosítóval szerződött orvosoknál, intézményekben vegyék igénybe. Ugyanis a magánszolgáltatóktól (például a hotel orvosától) kapott ellátásokért utólag nem fizet az OEP. Ilyen esetben érdemes tehát mentőt hívni, és a kinti tb-vel szerződésben álló gyógyintézménybe menni.

Az egészségbiztosítási kártya nélkül igénybe vett ellátásért a magyar biztosított saját maga fizeti meg a külföldi egészségügyi intézmény által kiszámlázott összeget, majd az eredeti számlát itthon a lakóhelye szerint illetékes megyei egészségpénztárnak utólag benyújthatja. Ám az OEP csak azt az összeget fizeti ki számára, amennyibe az ellátás a kártya bemutatása után került volna, a különbözet a beteg költsége. (VG)

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?