27 °C Budapest

Mennyibe kerül egy síbaleset ?

Pénzcentrum
2006. január 13. 14:45

A sürgős betegellátásra jogosító egészségbiztosítási kártya mellé kössenek utasbiztosítást is a külföldre utazók, mivel a legtöbb országban 5-100 euró önrészt kell fizetni - javasolja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

A sürgős betegellátásra jogosító egészségbiztosítási kártya mellé kössenek utasbiztosítást is a külföldre utazók, mivel a legtöbb országban 5–100 euró önrészt kell fizetni – javasolja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azt javasolja a külföldre utazóknak, hogy a sürgős betegellátásra jogosító egészségbiztosítási kártya mellé kössenek utasbiztosítást is. Az EU-tagállamokban ugyanis különböző a térítésmentesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre, a legtöbb esetben pedig önrészt kell fizetniük a betegeknek. Ennek mértéke országonként 5–100 euró között van. Belgiumban, Luxemburgban, Francia- és Finnországban pedig az ellátás költségét a betegnek kell megelőlegeznie, amelyet idehaza utólag térítenek meg számára
Mivel az Európai Unió országainak polgárai ugyanolyan feltételek mellett jogosultak a sürgősségi betegellátásra, mint az adott tagállamokban élők, így a magyar turistákat külföldön ért balesetkor, vagy más akut egészségügyi beavatkozás esetén az ottani ellátás illeti meg. Ennek az a feltétele, hogy náluk legyen a magyar társadalombiztosítás által kiadott egészségbiztosítási kártya.
November 1-jétől ez a plasztiklapocska váltotta fel az E-111-es nyomtatványt, ám ugyanazokra az ellátásokra jogosít. A hitelkártyákhoz hasonló lap egy évig érvényes. Ezt a megyei egészségpénztárakban lehet kiváltani a személyazonosságot igazoló okmány, a TAJ-kártya és a tb-jogosultságot bizonyító dokumentumok (például nyugdíjasszelvény, diákigazolvány) bemutatásával. Ám amíg az E-111-es nyomtatványt postán is kiküldhették az egészségpénztárak, a plasztiklapocskát személyesen vagy a biztosított meghatalmazottja elismervényen veheti át, mivel e dokumentum C típusú okmánynak számít.
Lengyel Balázs, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemzetközi főosztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a külföldön tartózkodó magyarok az egészségügyi szolgáltatást a kinti társadalombiztosítóval szerződött orvosoknál, intézményekben vegyék igénybe. Ugyanis a magánszolgáltatóktól (például a hotel orvosától) kapott ellátásokért utólag nem fizet az OEP. Ilyen esetben érdemes tehát mentőt hívni, és a kinti tb-vel szerződésben álló gyógyintézménybe menni.

Az egészségbiztosítási kártya nélkül igénybe vett ellátásért a magyar biztosított saját maga fizeti meg a külföldi egészségügyi intézmény által kiszámlázott összeget, majd az eredeti számlát itthon a lakóhelye szerint illetékes megyei egészségpénztárnak utólag benyújthatja. Ám az OEP csak azt az összeget fizeti ki számára, amennyibe az ellátás a kártya bemutatása után került volna, a különbözet a beteg költsége. (VG)

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?