8 °C Budapest

Mennyibe kerül egy síbaleset ?

Pénzcentrum
2006. január 13. 14:45

A sürgős betegellátásra jogosító egészségbiztosítási kártya mellé kössenek utasbiztosítást is a külföldre utazók, mivel a legtöbb országban 5-100 euró önrészt kell fizetni - javasolja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

A sürgős betegellátásra jogosító egészségbiztosítási kártya mellé kössenek utasbiztosítást is a külföldre utazók, mivel a legtöbb országban 5–100 euró önrészt kell fizetni – javasolja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azt javasolja a külföldre utazóknak, hogy a sürgős betegellátásra jogosító egészségbiztosítási kártya mellé kössenek utasbiztosítást is. Az EU-tagállamokban ugyanis különböző a térítésmentesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre, a legtöbb esetben pedig önrészt kell fizetniük a betegeknek. Ennek mértéke országonként 5–100 euró között van. Belgiumban, Luxemburgban, Francia- és Finnországban pedig az ellátás költségét a betegnek kell megelőlegeznie, amelyet idehaza utólag térítenek meg számára
Mivel az Európai Unió országainak polgárai ugyanolyan feltételek mellett jogosultak a sürgősségi betegellátásra, mint az adott tagállamokban élők, így a magyar turistákat külföldön ért balesetkor, vagy más akut egészségügyi beavatkozás esetén az ottani ellátás illeti meg. Ennek az a feltétele, hogy náluk legyen a magyar társadalombiztosítás által kiadott egészségbiztosítási kártya.
November 1-jétől ez a plasztiklapocska váltotta fel az E-111-es nyomtatványt, ám ugyanazokra az ellátásokra jogosít. A hitelkártyákhoz hasonló lap egy évig érvényes. Ezt a megyei egészségpénztárakban lehet kiváltani a személyazonosságot igazoló okmány, a TAJ-kártya és a tb-jogosultságot bizonyító dokumentumok (például nyugdíjasszelvény, diákigazolvány) bemutatásával. Ám amíg az E-111-es nyomtatványt postán is kiküldhették az egészségpénztárak, a plasztiklapocskát személyesen vagy a biztosított meghatalmazottja elismervényen veheti át, mivel e dokumentum C típusú okmánynak számít.
Lengyel Balázs, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemzetközi főosztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a külföldön tartózkodó magyarok az egészségügyi szolgáltatást a kinti társadalombiztosítóval szerződött orvosoknál, intézményekben vegyék igénybe. Ugyanis a magánszolgáltatóktól (például a hotel orvosától) kapott ellátásokért utólag nem fizet az OEP. Ilyen esetben érdemes tehát mentőt hívni, és a kinti tb-vel szerződésben álló gyógyintézménybe menni.

Az egészségbiztosítási kártya nélkül igénybe vett ellátásért a magyar biztosított saját maga fizeti meg a külföldi egészségügyi intézmény által kiszámlázott összeget, majd az eredeti számlát itthon a lakóhelye szerint illetékes megyei egészségpénztárnak utólag benyújthatja. Ám az OEP csak azt az összeget fizeti ki számára, amennyibe az ellátás a kártya bemutatása után került volna, a különbözet a beteg költsége. (VG)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem