9 °C Budapest

Spórolj az államon !

Pénzcentrum
2006. január 9. 06:10

Ebben az évben - csakúgy mint eddig majdnem mindig - ismét változott az adótábla. Nőtt az adósávok értéke, csökkentek az adókulcsok, és némileg módosultak a kedvezmények is. Igaz mesze van még az adóbevallás időszaka, azonban nem árt már most megismerkedni az idei év "lehetőségeivel". Ehhez nyújt segítséget a mostani írásunk.

Ebben az évben – csakúgy mint eddig majdnem mindig – ismét változott az SZJA tábla. Nőtt az adósávok értéke, csökkentek az adókulcsok, és némileg módosultak a kedvezmények is. Igaz mesze van még az adóbevallás időszaka, azonban nem árt már most megismerkedni az idei év „lehetőségeivel”. Ehhez nyújt segítséget a mostani írásunk.
 A legmagasabb adókulcsot érintő jövedelemsáv minimális értékben 50.000.-Ft-al 1.550 ezer forintra nő, ugyanakkor a ennek a jövedelemsávnak a 38%-os adókulcsa kulcsa 36%-ra csökken. 2007-től továbbemelkedik a 18 százalékos adósáv szintje, s 2010-ben eléri a 3 millió forintot.
Béren kívüli juttatások
 
A munkavállalók számára kedvezőtlen lépés, hogy a jogszabály korlátozza a béren kívüli juttatások, a cafeteria rendszerén belül adható juttatások mértékét. Ezek szerint a munkaadó a munkavállaló  legfeljebb  400 ezer forintig adhat adó-, illetve járulékmentesen juttatásokat a dolgozónak.
De vannak ehhez képest is kivételek, miszerint nem kell ebbe a keretbe beleszámolni sem a melegétkezés, sem a hidegétkezés havi utalványait, az előbbi 9 ezer forintra, az utóbbi 4500-ra emelkedik. A vidékről bejáró dolgozóknak adható juttatások sem terhelik a keretet, s az évente háromszor adható csekély értékű ajándék státusza is hasonló. A helyi közlekedési bérletet - sok cég egész évre veszi meg dolgozóinak - csak januártól szabad átadni, ha szabályosan akarják az adómentesen adható juttatásokat teljesíteni.
Az adómentes iskolakezdési támogatás évente adható összege 17 000 forintról 19 000 forintra emelkedik. A munkáltató által adómentesen adható lakáscélú támogatás összege 750 000 forintról egymillió forintra nő.
Adómentes az üdülési csekk értéke vagy az adómentes üdülési szolgáltatás szokásos piaci értéke. Adómentes internethasználat munkáltató által viselt díja, valamint az adómentes számítógép-juttatás szokásos piaci értéke.
Adójóváírás
Az adójóváírás rendszere is kisebb módosuláson ment keresztül.
Az adójóváírás rendszerében az "alap" adójóváírás tekintetében az eddigi 1.350.000.-Ft-os, a 100%-os alkalmazhatóságot érintő határ 1.500.000.-Ft-ra növekszik, ennek következtében az adójóváírás elszámolhatóságának a felső határa 2.100.000.-Ft-ra emelkedik. A két jövedelemhatár között az adójóváírást az 1.500.000.-Ft feletti jövedelemrész 18%-a csökkenti.
A "kiegészítő" adójóváírás havi elszámolhatósági maximuma 2.340.-Ft-ra növekszik, annak 100%-os érvényesítési határa nem nő, továbbra is 1.000.000.-Ft. Ugyanakkor a havi elszámolhatósági határ 1.080.-Ft-os növelése eredményeként az elszámolhatóság felső határa 1.561.600.Ft-ra növekszik - eddig 1.302.400.-Ft volt - az 1.000.000.-Ft feletti jövedelemrész 5%-os mértékével kell csökkenteni az elszámolható kiegészítő" adójóváírás összegét.
Az adójóváírást érintő változások csak annyiban hatnak ki az adóelőleg számítási időszakban alkalmazandó szabályok változására, hogy az eddigi 10.260.-Ft előlegszámítási időszakban elszámolható adójóváírás mérték 11.340.-Ft-ra növekszik. E tekintetben továbbra is a jövedelemtulajdonos jognyilatkozatához köti a jogszabály az adójóváírás érvényesítését az előleg számítás során.
Érdekesség, hogy jövőre már nemcsak a minimálbér, hanem az annál hajszálnyival magasabb kereset is adómentes lesz. A parlament ugyanis még november elején úgy fogadta el az adótörvényeket, hogy azok a 63 ezer forintos havibér szja-mentességét biztosítják, ám ezt követően az OÉT-en a szociális partnerek 62 500 forintos minimálbérben állapodtak meg. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a közép- és a felsőfokú végzettségűekre érvényes bérminimum után kell személyi jövedelemadót fizetni.
Az említett 63 ezer forintos bér adómentességét azzal érik el, hogy a kiegészítő adójóváírás mértéke a mostani havi 1260 forintról 2340-re emelkedik. Ugyancsak módosul az alap-adójóváírás jogosultsági határa. Jelenleg 1,35 millió forint éves jövedelem alatt lehet teljes mértékben kihasználni ezt a teherkönynyítést, jövőre másfél millióra emelkedik a küszöb, 2,1 millió forintig pedig fokozatosan „elfogy”.
Családi kedvezmény
 Változások történtek ebben az esetben is úgy, hogy csak a legalább háromgyermekesek jogosultak gyermekenként és havonta 4 ezer forintra a mostani 10 ezer helyett. A családi adókedvezmény rendszere másrészt úgy módosul, hogy csak az veheti igénybe teljes összegben, akinek három gyermek esetén legfeljebb 6 millió forint az éves jövedelme, illetve ez a határ gyermekenként fél-fél millió forinttal, de legfeljebb 8 millió forintig tolódik. Az érvényes szabályok szerint a jogosultsági határ - gyermekszámtól függetlenül - 8 millió forint.
Nyugdíj
Adómentes, az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba és az önkéntes kölcsönös önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulásból az a rész, amelyet a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni.
Az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári befizetésekkel kapcsolatos kedvezményt eddig az APEH visszautalta az egyénnek, jövőre azonban támogatássá alakul át: az összeget az egyik pénztári számlán írják jóvá, növelve a megtakarításokat. Az újonnan létrehozott nyugdíj-előtakarékossági számlára a magánszemély által befizetett összeg 30 százaléka ugyancsak a megtakarítást gyarapító kedvezmény lehet.
Sulinet
A Sulinet-kedvezmény valamelyest szűkül, mivel jövőre csak számítógép vásárlásakor csökkentheti a magánszemély a fizetendő szja-t, számítástechnikai eszköz vételekor azonban már nem lehet élni ezzel a könnyítéssel. A biztosítási díj kedvezményében ezzel szemben enyhítenek.
Kapcsolódó cikkek:
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm