7 °C Budapest

Ápilis 1: Ennek már fele sem tréfa

Pénzcentrum
2006. március 30. 15:45

Szombaton, április 1-jén délelőtt 11-kor kezdődik a Nagyházi Galéria 126. árverése, amely - és ez nem áprilisi tréfa - kamaraárverésként van számontartva, mégis sorszámot kapott, mint a "nagyok" Egyébként beférne közéjük a 280 tételével és a közel 16,5 millió forintos össz-kikiáltási árával. Ezért azoknak, akik még a Belvedere Szalon aznap délutáni árverésére is oda akarnak érni, igyekezniük kell.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Szombaton, április 1-jén délelőtt 11-kor kezdődik a Nagyházi Galéria 126. árverése, amely – és ez nem áprilisi tréfa – kamaraárverésként van számontartva, mégis sorszámot kapott, mint a „nagyok” Egyébként beférne közéjük a 280 tételével és a közel 16,5 millió forintos össz-kikiáltási árával. Ezért azoknak, akik még a Belvedere Szalon aznap délutáni árverésére is oda akarnak érni, igyekezniük kell.
Ennek a megszámozott kamaraárverésnek van néhány figyelemre méltó vonása. Például, hogy a kamaraárverés műfajához illően nagyon barátságosak a tételek induló árai. Vagy hogy három nagy műfajból álltak össze a tételek: festmény-grafika, bútor, szőnyeg. (Egyébként ez a három műfaj adja a hazai árverések anyagának a kétharmad-háromnegyed részét, a maradékot az ékszerek, a kerámiák-üvegek, a fegyverek és a népművészeti tárgyak teszik ki.) A kiállításra ellátogatókat és a szerény kivitelezésű katalógus olvasóit ne tévessze meg az a tény, hogy az árverés utolsó tétele a 349. katalógusszámot kapta. A látszólagos ellentmondást a következőképpen lehet feloldani. Az utolsó festménytétel száma 171, a következő (bútor)tétel száma már 201. Ugyanígy, az utolsó bútortétel száma 261, a rákövetkező első szőnyegtételé viszont már 301. Talán ez is az április elsejei  tréfák közé tartozik. Az mindenesetre nem vicc, hogy a kikiáltási árak feltűnően alacsonyak. Bizonyára sokan vélik úgy, hogy ennyit bőven megér az adott régiség. És minél többen gondolják ezt, annál magasabbra fognak kúszni az árak az egyes licitversenyek során.
Tévedés ne essék, még ha minden tétel kétszeres vagy háromszoros áron kelne is el, az sem volna több két-három, klasszikus modern festmény leütési áránál. Vagyis a kamaraárverés, mint árverési műfaj, főképp azoknak a vevőknek szól, akik nem képesek anyagilag versenyre kelni a csúcsárakon elkelt művészeti régiségek vevőivel. De – és ezt kell észrevenni elsősorban az  ilyen és ehhez hasonló árveréseket rendező aukciósházak üzletmenetében – a kispénzű vevőket sem szabad elhanyagolni, mert akkor az aukciók anyagát jelentős részben szállító beadóktól is megfosztja magát a ház.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?