35 °C Budapest

Betegyem vagy ne tegyem? - Szavazz!

Pénzcentrum
2006. március 29. 14:30

Négypárti egyeztetést hívott össze mára a Fidesz, hogy a parlamenti erők együttes fellépése nyomán megváltozzon a parlamenti szavazás gyakorlata. Az ellenzéki párt a láncszavazás lehetőségének kizárása érdekében azt javasolja, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) a pártok kérésére adjon ki állásfoglalást arról, hogy a választási bizottság szeme láttára kelljen borítékba tenni a kitöltött szavazólapot - írja a Magyar Hírlap.

Négypárti egyeztetést hívott össze mára a Fidesz, hogy a parlamenti erők együttes fellépése nyomán megváltozzon a parlamenti szavazás gyakorlata. Az ellenzéki párt a láncszavazás lehetőségének kizárása érdekében azt javasolja, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) a pártok kérésére adjon ki állásfoglalást arról, hogy a választási bizottság szeme láttára kelljen borítékba tenni a kitöltött szavazólapot – írja a Magyar Hírlap.
A Fidesz szerint erre azért van szükség, hogy a cédulát senki se vihesse ki a szavazóhelyiségből, vagyis ne indíthassa el a láncszavazást. Azért, hogy kiderüljön, ha valaki egy összehajtogatott üres papírt tett a borítékba, mindkét oldalán lepecsételnék a szelvényt – javasolja a párt.
Mindhárom párt illetékese azt mondta, ott lesznek a megbeszélésen. Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke és Herényi Károly MDF-frakcióvezető közölték: ha nincs jogi akadálya a Fidesz javaslatának, egyetértenek vele. Herényi hozzátette: az MDF az új ciklus első ülésén beterjeszti a választási törvény módosítását, amellyel eltörölnék a borítékos szavazást.
Az MSZP is kész megvitatni a Fidesz felvetéseit, sőt a szocialisták saját javaslatcsomaggal is készülnek az egyeztetésre – közölte Szekeres Imre, a párt elnökhelyettese. Az MSZP emellett kezdeményezi, hogy a megbeszélésre az OVB elnökét, valamint mind a tíz, országos listát állító pártot hívják meg.
Szigeti Péter, az OVB elnöke azt mondta, a testület jogszabály-értelmezési kérdésekben adhat ki kötelező érvényű állásfoglalást, vagyis azt kell majd vizsgálnia, hogy ez az eset jogértelmezési vagy jogalkotási kérdés-e. Ha ugyanis ez utóbbi, akkor az OVB-nek nincs hatásköre. Nem világos azonban, hogy egy esetleges állásfoglalás kötelező érvényű lenne-e a szavazókra: Szigeti azt mondta, a döntés "iránymutató", vagyis szerinte lényegében kötelező, ezt erősíti az is, hogy nem lehet megfellebbezni. Halmai Gábor OVB-alelnök (és alkotmányjogász) ugyanakkor azt mondta: nem lenne szankcionálható, ha a szavazó mégis a szavazófülkében tenné – vagy nem tenné – be a cédulát a borítékba.
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?