2 °C Budapest

Betegyem vagy ne tegyem? - Szavazz!

Pénzcentrum
2006. március 29. 14:30

Négypárti egyeztetést hívott össze mára a Fidesz, hogy a parlamenti erők együttes fellépése nyomán megváltozzon a parlamenti szavazás gyakorlata. Az ellenzéki párt a láncszavazás lehetőségének kizárása érdekében azt javasolja, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) a pártok kérésére adjon ki állásfoglalást arról, hogy a választási bizottság szeme láttára kelljen borítékba tenni a kitöltött szavazólapot - írja a Magyar Hírlap.

Négypárti egyeztetést hívott össze mára a Fidesz, hogy a parlamenti erők együttes fellépése nyomán megváltozzon a parlamenti szavazás gyakorlata. Az ellenzéki párt a láncszavazás lehetőségének kizárása érdekében azt javasolja, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) a pártok kérésére adjon ki állásfoglalást arról, hogy a választási bizottság szeme láttára kelljen borítékba tenni a kitöltött szavazólapot – írja a Magyar Hírlap.
A Fidesz szerint erre azért van szükség, hogy a cédulát senki se vihesse ki a szavazóhelyiségből, vagyis ne indíthassa el a láncszavazást. Azért, hogy kiderüljön, ha valaki egy összehajtogatott üres papírt tett a borítékba, mindkét oldalán lepecsételnék a szelvényt – javasolja a párt.
Mindhárom párt illetékese azt mondta, ott lesznek a megbeszélésen. Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke és Herényi Károly MDF-frakcióvezető közölték: ha nincs jogi akadálya a Fidesz javaslatának, egyetértenek vele. Herényi hozzátette: az MDF az új ciklus első ülésén beterjeszti a választási törvény módosítását, amellyel eltörölnék a borítékos szavazást.
Az MSZP is kész megvitatni a Fidesz felvetéseit, sőt a szocialisták saját javaslatcsomaggal is készülnek az egyeztetésre – közölte Szekeres Imre, a párt elnökhelyettese. Az MSZP emellett kezdeményezi, hogy a megbeszélésre az OVB elnökét, valamint mind a tíz, országos listát állító pártot hívják meg.
Szigeti Péter, az OVB elnöke azt mondta, a testület jogszabály-értelmezési kérdésekben adhat ki kötelező érvényű állásfoglalást, vagyis azt kell majd vizsgálnia, hogy ez az eset jogértelmezési vagy jogalkotási kérdés-e. Ha ugyanis ez utóbbi, akkor az OVB-nek nincs hatásköre. Nem világos azonban, hogy egy esetleges állásfoglalás kötelező érvényű lenne-e a szavazókra: Szigeti azt mondta, a döntés "iránymutató", vagyis szerinte lényegében kötelező, ezt erősíti az is, hogy nem lehet megfellebbezni. Halmai Gábor OVB-alelnök (és alkotmányjogász) ugyanakkor azt mondta: nem lenne szankcionálható, ha a szavazó mégis a szavazófülkében tenné – vagy nem tenné – be a cédulát a borítékba.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem