7 °C Budapest

Mennyiért vagy biztonságban?

Pénzcentrum
2006. március 1. 12:00

Talán minden embernek az egyik legfontosabb dolog életében, hogy a megszerzett értékeit biztonságban tudja. Sokan voltak már abban a helyzetben, hogy egy-egy jól sikerült nyaralás vagy átmulatott éjszaka után a feldúlt és kifosztott lakásba értek haza és az első sokk után még a rendőrség, majd a biztosító kérdéseit is hősiesen kellett állniuk. Ezen kellemtelen események elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze egy riasztórendszer kiépítetése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A legelső és legfontosabb szempont egy riasztórendszer és egy szerelő cég kiválasztásánál az, hogy mindkettő rendelkezzen megfelelő tanúsítványokkal. Ugyanis a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) csak olyan rendszereket fogad el amelyek megfelelő minősítéssel rendelkeznek.
Kis Róbert a Alarm Direct Kft vezető tanácsadója elmondta, hogy a jó minőségű termékek mellett a beszerelés minősége sem lehet elhanyagolható szempont. Az önjelölt villanyszerelők és riasztótelepítők, ugyanis nem minden esetben végeznek minőségi és garanciális munkát.
Ezzel ellentétben a jó minőségű termékekre és a beszerelésre a professzionális cégek 1-2 év garanciát vállalnak. Azonban, ha valamelyik barkácsáruház leértékelt akciós csodaszerkezetét választjuk, akkor túl sok jóra nem számíthatunk. Ezek a szerkezetek jobb esetben rögtön felmondják a szolgálatot, míg rosszabb esetben egy esetleges betörés során némulnak el örökre.
Kis Róbert elmondása szerint az emberek nagy többségére az a jellemző, hogy csak azután kezd el gondolkozni egy riasztórendszer kiépítésén, miután már megtörtént a baj (erre mondják talán, hogy mindenki a saját kárán tanul). Viszont, ha már valaki rászánta magát egy rendszer kiépítetésére az számtalan variáció és termék közül választhat. Szakértők szerint az elsődleges szempont amit a leendő vásárlók szeme előtt tartanak az kényelem. Ezt úgy lehetne a legkönnyebben illusztrálni, hogy senki nem akarja az éjszaka közepén kikapcsolni a rendszerét azért mert kimegy a konyhába egy pohár vízért, de azt sem szeretné, hogy helikopterek körözzenek a háza fölött mert beindult nála a légvédelmi sziréna. Tehát a vásárlóknak ne kelljen választani a védelem és az élhető körülmények között, hanem egyszerre kapják meg mindkettőt.
Ezért már a gyártók is egyre inkább törekednek a minnél diszkrétebb készülékek előállítására. Valljuk be őszintén csak a pénztárcánk szab határt annak, hogy villogós szirénát vagy űrtechnikát telepítünk a lakásunkba. Az alkalmazott technika fejlettségét jól szemlélteti, hogy egy profi rendszer többek között már tartalmaz szénmonoxid-mérőt, fűtés szabályzót, páncélszekrény riasztót, átvágásra is érzékeny szúnyoghálót és az egész rendszert vezérelhetjük a világ bármely pontjáról egy mobiltelefon segítségével.
Egy rendszer kiépítésének költségeit egyrészt nagyban befolyásolja az adott lakás mérete, elosztása és elhelyezkedése (nem mindegy, hogy a hatodikon van a lakás vagy a földszinten mivel elég kevés pókember rohangál manapság). Másrészt az alkalmazott technika és a beszerelt eszközök minősége határozza meg a fizetendő árat. Összességében egy 60 négyzetméteres földszinti  társasházi lakás berendezése 100 és 160 ezer forint közzé eshet átlagosan. A költségeket jelentősen csökkentheti az, ha már valaki az építkezés alkalmával gondol a riasztó beszerelésére, ugyanis ilyenkor már előre ki lehet építeni a megfelelő kábelcsatornákat és egyéb tartó- takaró elemeket.
Nagyon fontos dolog, hogy mindenképpen rendeljünk távfelügyeleti szolgáltatást is a riasztóberendezés mellé. Egy estleges betörés esetén, ugyanis nagyon nehéz bebizonyítanunk a biztosítónak, hogy valóban be volt kapcsolva rendszerünk és működött is ( a mindig résen lévő szomszédasszonynak nem hisznek a biztosító „szőrösszívű” szakemberei). Azonban egy távfelügyeleti szolgáltatás igénybevétele esetén nem fordulhat elő ilyen probléma. A szolgáltatás ára, annak tartalmától függően 1-8 ezer forint között változhat.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18