0 °C Budapest

Feri jobban beszél, egyre jobban...

Pénzcentrum
2006. február 9. 16:50

Õrjöngő nyugdíjasok által kreált tapsviharban úszott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP Párbeszéd Budapesten című rendezvényén a Testnevelési Egyetemen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Õrjöngő nyugdíjasok által kreált tapsviharban úszott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP Párbeszéd Budapesten című rendezvényén a Testnevelési Egyetemen.
Tömegek gyűltek össze, hogy meghallgassák a miniszterelnök beszédét (ígéreteit) és szinte széttépték a Fiatal Baloldal aktivistáit a „trendi” piros karkötőkért, amit a bejutásra váróknak osztogattak.
A miniszterelnök beszédében garanciát vállalt arra, hogy aki öregségi nyugdíjat kap és elküldi 2006 januári és négy évvel korábbi nyugdíjszelvényét, és azok különbsége több, mint ahogy négy év alatt emelkedtek az árak, annak kifizetik a különbözetet. "Akinél nem így van, annak szelvényét továbbküldöm a Fidesznek. Hát, nem lesznek könnyű helyzetben" – mondta.
A program
A következőkben az Erős köztársaság, sikeres Magyarország című programból szemezgetünk néhány elképzelést. A program alanyi, tehát mindenkit megillető jognak tekinti az internet-hozzáférést. A szocialisták azt ígérik, hogy különféle kedvezményekkel meg is teremtik e jog érvényesítésének lehetőségét. A Népszabadság információi szerint azt tervezik, hogy minden háztartásban, amelyik eddig nem kapcsolódhatott rá a világhálóra - mintegy 2,8-3 millió háztartásról van szó -, az állam állja a világhálóra csatlakozás költségeit. (Számítások szerint ez a két nagy párt eddig több ezermilliárdos ígéretcsomagját csak néhány tízmilliárd forinttal toldaná meg, hisz e szolgáltatás ráépíthető a telefon-, illetve a kábeltévé-társaságok rendszereire.) Az emberek így elektronikus úton otthonról is intézhetnék közigazgatással kapcsolatos ügyeiket.
A szolgáltató állam megteremtése persze több a technológia megújításánál, így a program állítja: a szocialisták végrehajtják a közigazgatási és az államreformot. Karcsúsítják a parlamentet, illetve felszámolják a párhuzamosan működő, azonos funkciókat ellátó intézményeket.
Ahogy az MSZP kampányának, úgy programjának is egyik kulcsszava a munkahely - ebből 200 ezret teremtene a párt. Az MSZP garantálná továbbá a munkaidőbe beépített munkaközi szünetet. Ez - egyes szocialista politikusok vélekedése szerint - az erre a ciklusra ígért, de nem teljesített 38 órás munkahét részleges visszahozása burkolt formában.
A program differenciált minimálbérrel számol: a szakképzetlen munkavállalók 56 ezer forintos "alapdíját" 63 ezer forintra emelné, a szakképzettekét 70 ezerre, és a diplomás minimálbér alatt újabb két kategóriát hoz létre 77 ezer forinttal.
Az MSZP a szegény családoknak olyan programot indítana, amelyik a leginkább rászorultakat természetbeni juttatásokkal (például ingyenétkezés a gyerekeknek) segítené, illetve számos támogatást kínálna, például a téli hónapokban 2000 forintos távfűtésidíj-kompenzációt. Több olyan segítséget, amit eddig kérvényezni kellett, a jövőben automatikusan utalna ki az állam. Szociális tarifát vezetnének be a közszolgáltatások esetében: ahogy most a kisfogyasztók (az évi 1500 köbméternél kevesebbet felhasználók) a gázt, úgy bizonyos rétegek - egy adott fogyasztási szint alatt - az áramot és a távhőt is kedvezményezett áron kapnák.
S természetesen a nyugdíjasoknak (hiszen ők egyértelműen kulcsszereplői a választásoknak) is tartalmaz némi ”ínyencséget” a program. Többek között ilyen az alacsonyabb nyugdíjkorhatár és a kedvezményes nyugdíjbavonulás lehetősége.

A Magyar Hírlap által megkérdezett résztvevők közül mindenki egyetértett abban hogy, a "Feri jobban beszél, mint Csepelen. Egyre jobban".

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39