Pereld a munkaadód! - Akik megpróbálták...

Pénzcentrum
2006. január 23. 06:20

Úgy érzed, hogy munkahelyeden folyamatos jogsértéseknek vagy kitéve? Tájékozódtál arról, mi jár neked, de félsz megvédeni magad? Amint arról cikksorozatunk korábbi részében beszámoltunk, a hazai bíróságok az esetek többségében a munkavállalók oldalán állnak, nem szabad hát megfutamodni: ha nem megy szép szóval...

Úgy érzed, hogy munkahelyeden folyamatos jogsértéseknek vagy kitéve? Tájékozódtál arról, mi jár neked, de félsz megvédeni magad? Amint arról cikksorozatunk korábbi részében beszámoltunk, a hazai bíróságok az esetek többségében a munkavállalók oldalán állnak, nem szabad hát megfutamodni: ha nem megy szép szóval…

Jelen összeállításunkban néhány gyakori munkáltatói trükköt igyekszünk leleplezni, annak jogi következményeivel. Az alapot minden esetben bírósági határozatok szolgáltatják, amennyiben tehát hasonló helyzetben érzed magad, szinte biztosra mehetsz!

Manapság igen sokan tanulnak munka mellett, és a munkáltató sokszor támogatja dolgozói tanulmányait. Néha azonban változnak a körülmények, és a munkáltatók keresik a kiskapukat, megpróbálnak kibújni a vállaltak alól. Erre példaként álljon itt a következő eset: egy osztályvezető beiratkozott a közgáz egyetemre, munkaadója pedig vállalta, hogy finanszírozza tanulmányait, az utolsó évben azonban meggondolta magát. Indokként mindenféle gazdasági érdekmúlásra, és nem fizetett tovább, sőt mi több ki is rúgta az osztályvezetőt. Mi lehet erre a válasz? Az elbocsátott beperelte a munkáltatót és kérte az utolsó éves tandíj megfizetését. Az ügy érdekessége, hogy a bíróság mind első fokon, mind másodfokon elutasította munkavállalónkat, de ő nem adta fel és elment a Legfelsőbb Bíróságig. Végül győzött az igazság, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy igenis jár a tandíj a munkavállalónak, mivel a taníttatásra vonatkozó megegyezés a tanulmányok teljes időszakára szólt és azon időközben egyoldalúan (vagyis a munkáltató részéről) nem lehet módosítani, még akkor sem, ha közben a munkaviszony is megszűnik.

Egy másik esetben egy telepvezető munkaviszonyával akart játszadozni a munkáltató. Határozatlan idejű munkaviszonyát módosították határozott idejűre, 3 hónapra, majd ennek elteltével a munkáltató felmondta a munkaviszonyt. A telepvezető úgy gondolta, legyen, majd módosítják és meghosszabbítják a szerződést újra. Mivel azonban ez nem történt meg, vagyis a munkáltatója felmondott neki, pert indított mondván, hogy megtévesztették. Arra hivatkozott, hogy a munkaviszony jogellenesen lett megszüntetve és ezért kérte elmaradt munkabérét, a felmentési időre járó átlagkeresetét, valamint a végkielégítés kétszeresét (ami ilyen esetben jár). A munkáltató természetesen ezzel szemben bőszen hangoztatta, hogy jogszerűen járt el és nem kell fizetnie semmit, mivel a határozott idejű munkaviszony megszüntetésénél a telepvezető által kértek nem járnak. A derbi vége: a bíróság megállapította – és jogosan -, hogy a munkáltató csak azért módosította a szerződést, hogy ne kelljen majd mindenféle végkielégítést és egyéb juttatásokat fizetnie, és már előre eltervezte az egészet. Vagyis, minden jó, ha a vége jó, telepvezetőnk megkapta ami jár, méghozzá kamatostul, a munkáltató pedig, mint legtöbbször: pórul járt.

A harmadik esetben szintén egy manapság gyakori problémát igyekszünk feltárni, azon munkavállalók helyzetét, akiknek munkaadójuk nem mindig tud munkát adni, de az állásidőre sem hajlandó fizetni. A kiragadott esetben egy kőművesnek nem tudtak munkát adni hónapról hónapra, de fizetés nélküli szabadságra sem engedték el. Ezért ő rendkívüli felmondással felmondott, azzal az indoklással, hogy a munkáltató súlyosan megszegte foglalkoztatási kötelezettségét. A bíróság a kőművesnek adott igazat, megítélte a felmondási időre járó átlagkeresetet, és a végkielégítést is, ami ilyenkor jár.

A fenti példák korántsem fedik le a teljes skálát, a munkáltatók sok egyéb változatos eszközzel igyekeznek a javukra fordítani a munkavállalók jogi tudatlanságát. Ne hagyjuk tehát magunkat, bátran menjünk a bíróságra és álljunk ki igazunkért, ami – ha igazunk van, a fenti példák szerint is – sokszor megéri, a belefektetett idő, pénz és energia is megtérülhet. Ne feledjük azonban, hogy a bírósági döntéseket minden esetben megalapozott bizonyítási eljárás előzi meg!

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm