20 °C Budapest

Pénzbe kerülhet a késlekedés (PwC)

Pénzcentrum
2006. január 11. 09:10

A .net, .com, .hu, stb. kiterjesztésű domain nevek után megérkezett a .eu is! 2005. december 7-én 11 órakor az EURid (az internet domain nevek regisztrációjáért felelős európai szervezet) megindította a .eu kiterjesztésű domain nevek regisztrációját.

A .net, .com, .hu, stb. kiterjesztésű domain nevek után megérkezett a .eu is! 2005. december 7-én 11 órakor az EURid (az internet domain nevek regisztrációjáért felelős európai szervezet) megindította a .eu kiterjesztésű domain nevek regisztrációját.
Az internetes domain nevekkel történő, már világszerte megtapasztalt visszaélések elkerülése érdekében 2006. február 7-ig, illetve április 7-ig bezárólag két szakaszban (ún. Sunrise I. illetve Sunrise II. szakaszok) bizonyos személyek és szervezetek kiemelt elsőbbségi jogosultságok alapján kérhetik a .eu kiterjesztésű domain nevük regisztrációját. A Sunrise I. szakaszban a bejegyzett nemzeti és közösségi védjegyek, valamint a földrajzi és eredetjelzések jogosítottjai és
a köztestületek jelentkezhetnek.
2006. február 7-től megnyílik a be nem jegyzett védjegyek, a kereskedelmi elnevezések, üzletág megjelölések, vállalatnevek, családnevek, valamint a védelem alatt álló irodalmi és művészeti alkotások megkülönböztető jogcímeinek rögzítése is. 2006. április 7-től kezdve a .eu domain nevek regisztrációja bárki számára hozzáférhetővé válik – nagy tolongás várható!
Az ugyanarra a domain névre regisztrációt kérők közül a korábban jelentkezők elsőbbséget élveznek. Aki előbb jelentkezik, azé lesz a név! Így már a jelentkezések első napján óriási volt az érdeklődés: 11 és 12 óra között az EURid szervere másodpercenként 40 új kérelmet regisztrált! 2006. január 6-ig összesen 150.579 kérelem érkezett összesen 112.612 különböző domain névre.
A hazai vállalatok – annak ellenére, hogy magyarul is teljes körű ügyintézést élvezhetnek – mégis késlekednek. A legtöbb regisztrációs kérelem Németországból érkezett (35,4%), a legaktívabbak azonban a második helyen szereplő hollandok, hiszen, az európai népesség mindössze 3,5%-át kitevő országé a regisztrációs kérelmek 15,4%-a. Magyarország nem szerepel még az első 10 helyezett között sem.

Fontos, hogy az elsőbbségi jogokkal rendelkezők a Sunrise I. és II. Kiemelt időszakában jelentkezzenek, hiszen jelentős előnyt élveznek a csak 2006. április 7-től regisztrációs lehetőséggel rendelkezőkkel szemben. A rossz időzítés és késlekedés pénzbe kerülhet! Minél előbb adják be regisztrációs kérelmüket, annál nagyobb az esélye annak, hogy más európai országból azonos domain névre érkező kérelmeket megelőzve juthatnak hozzá a kért .eu kiterjesztésű domain névhez, ezáltal a hosszas pereskedéseket is elkerülve. További információ a www.eurid.eu honlapon érhető el. A regisztrálni kért domain nevek hozzáférhetőségéről a www.whois.eu honlapon tájékozódhatnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?