15 °C Budapest

Egy sikeres üzlet hanyatlása

Pénzcentrum
2006. január 3. 11:34

Világszerte egyre több olyan nagyvállalat van, amely ugyan korábban élt azzal a lehetőséggel, hogy erőforrás-kihelyezést nyújtó szolgáltatóra bízta informatikai rendszere működtetését, illetve egyes üzleti folyamatai kezelését, ám most visszaviszi tevékenységeit saját falai közé, és alternatív megoldást keres a költségcsökkentésre - derül ki a Deloitte Consulting LLP tanulmányából

Világszerte egyre több olyan nagyvállalat van, amely ugyan korábban élt azzal a lehetőséggel, hogy erőforrás-kihelyezést nyújtó szolgáltatóra bízta informatikai rendszere működtetését, illetve egyes üzleti folyamatai kezelését, ám most visszaviszi tevékenységeit saját falai közé, és alternatív megoldást keres a költségcsökkentésre - derül ki a Deloitte Consulting LLP tanulmányából.
Meglepő módon a résztvevők éppen azokkal a területekkel voltak a leginkább elégedetlenek, amelyek esetében eredetileg a legnagyobb javulást várták, azaz elsősorban az összetett, költséges feladatok külső ellátásával. Az elemzés szerint az érintettek 70 százaléka szerzett olyan sok negatív tapasztalatot az outsourcing-projektek során, hogy emiatt ma már sokkal körültekintőbben jár el bármely tevékenysége kihelyezésével kapcsolatban. Minden negyedik korábbi kiszervező immáron ismét házon belül oldja meg a kihelyezett funkciókat, miután ráébredt arra, hogy így sikeresebben vagy kisebb ráfordítással tudja kezelni ezeket, és 44 százalékuk azt a szomorú tapasztalatot volt kénytelen levonni az erőforrás-kihelyezés igénybevételéből, hogy az nem hozott a számára költségmegtakarítást.
A válaszadók 57 százaléka volt kénytelen elviselni olyan kiadásokat, amelyekről eredetileg azt gondolta, hogy a szolgáltatóval kötött szerződésében már rendezte azokat. A vállalkozások csaknem fele a rejtett költségeket jelölte meg az erőforrás-kihelyezési projektekben előforduló leggyakoribb problémaként.
Az outsourcing-szolgáltatók és az azt igénybe vevő vállalkozások ellenérdekeltek lehetnek, ami veszélyezteti az ügyfelek innovációval, költségmegtakarítással és minőséggel kapcsolatos igényeinek teljesülét, ezért a strukturális átalakulás nem mindig eredményez olcsóbb, jobb vagy gyorsabb szervezeti működést - véli Ralph Van Uden, a Deloitte magyarországi szenior menedzsere. Emiatt a nagyvállalatok ma már alaposabban megvizsgálják az új outsourcing-szerződéseket az aláírás előtt, újratárgyalják a meglévő megállapodásokat és egyre gyakrabban visszavisznek korábban kihelyezett funkciókat saját falaikon belülre - tette hozzá a szakember.
A cégek többféle okból dönthetnek erőforrás-kihelyezés igénybevétele mellett, lehet az indokuk a költségmegtakarítás, egy új tevékenység bevezetésének egyszerűsége, rugalmassága, illetve a házon belüli kapacitáshiány. Ugyanakkor ahelyett, hogy e lépéssel egyszerűsödne szervezetük működése, sokszor azt tapasztalják, hogy a tevékenységek kihelyezése váratlan bonyodalmakat, többletköltséget okoz, esetlegesen az értéklánc megtörésével jár, illetve túlzottan lekötheti a vezetés felsőbb szintjeinek figyelmét vagy sajátos plusztudást igényelhet a vezető menedzserektől - állapította meg a Deloitte.

Mindezek nyomán a kutatók nem igazán meglepő módon azt jósolják, hogy az outsourcing a közeljövőben veszít népszerűségéből a nagyvállalatok körében. A kiszervezés vonzereje azért is csökkenhet, mert - egyebek mellett a vállalati informatikai rendszerek automatizáltságának erősödése nyomán - a társaságok korábban kihelyezett tevékenységeik jelentős részét másként is racionalizálhatják - mondta Van Uden. (forrás: Napi Gazdaság)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem