0 °C Budapest

A gyarapodás folytatódni fog

Pénzcentrum
2006. január 2. 08:07

A kormányszóvivő szerint Magyarország sikeres évet zárt, a gyarapodás 2006-ban is folytatódni fog. Batiz András évzáró sajtótájékoztatóján arra is felhívta a figyelmet: az idén negyedével ért többet az üzletekben a magyar átlagkereset, mint a ciklus elején.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A gazdaság jól teljesített idén, amire büszkék lehetnek az emberek, a munkáltatók. Igaz, az államháztartás helyzetén van javítani való - mondta Batiz András pénteki sajtótájékoztatóján.
A kormányszóvivő az idei év értékelésekor azt mondta: "az adatok azt igazolják, hogy Magyarország sikeres, az ország gyarapodott idén". Hozzátette: a gyarapodás 2006-ban is folytatódni fog, sőt "a teljesítmény (...) 2006-ban jobb is lesz egy hajszállal, mint volt az idei évben".
Kiemelte: a vállalkozók úgy látták, érdemes a pénzüket itt befektetni, hiszen a beruházások egy év alatt 6-8 százalékkal bővültek, és hasonló ütemű fejlődés várható jövőre is. A magyar cégek "állták a sarat külföldön is" - mondta Batiz András -, hozzátéve: az export 9-11 százalékkal nőtt, és jövőre ennél is gyorsabb bővülés várható.
Fontos a gazdaság teljesítménye, de ugyanilyen fontos, hogy "mit éreznek ebből az emberek" - mondta. Az adatok szerint az idén 25 százalékkal ér többet az üzletekben az átlagos kereset, mint négy évvel ezelőtt - tette hozzá.
Az idei év összegezéseként elmondta: pozitív irányban változtak a nyugdíjak, a fizetések vásárlóereje, és ez várható jövőre is. "A keresetek a boltokban 3,5-4 százalékkal érnek majd többet, mint 2005-ben. A nyugdíjaknál a vásárlóérték-növekedés legalább négy százalék lesz" - mondta.
A jövő évvel kapcsolatban Batiz András kiemelte: egyre kevesebb adót vesz el az állam, hiszen míg a kormányváltáskor minden 100 forintból 26 forint folyt be az államkasszába személyi jövedelemadóként, addig 2006-ban ez az összeg kevesebb lesz 21 forintnál.
A jövő évi pozitív változásokról szólva a kormányszóvivő közölte: a minimálbér, a nyugdíjak emelkednek, igazságosabb lesz a családtámogatás, elindul a babakötvény, valamint a Start-program és az otthonteremtési támogatás új rendszere is.  
(forrás: Kormányzati Hírportál)
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20