Miből élnek a svájciak ?

Pénzcentrum
2005. december 27. 10:40

Külföldi beruházásaiból él Svájc: 2004-ben a 449 milliárd frankos kihelyezett tőkeállomány közel 50 milliárd frank (több mint 8 ezer milliárd forint) eredményt termelt. Svájc tavalyi tőkeexportja összesen 33,4 milliárd frankot tett ki, miközben az országba beáramló idegen tőke csökkent. - írja a Világgazdaság.

Külföldi beruházásaiból él Svájc: 2004-ben a 449 milliárd frankos kihelyezett tőkeállomány közel 50 milliárd frank (több mint 8 ezer milliárd forint) eredményt termelt. Svájc tavalyi tőkeexportja összesen 33,4 milliárd frankot tett ki, miközben az országba beáramló idegen tőke csökkent. – írja a Világgazdaság.
A svájci gazdaság gyenge növekedésével kapcsolatos viták során, szakértők gyakran hangoztatják, hogy a bruttó hazai ösztermék (GDP) helyett a bruttó nemzeti öszterméket (GNP) kellene figyelembe venni. A GNP ugyanis figyelembe veszi a külföldi beruházásokból hazaáramló jövedelmeket is. Így 2004-re a 0,5 százalékos GDP növekedésnél lényegesen magasabb bővülést mutatna a GNP alapú statisztika.
A 2004-es évben a svájci tőkeexport kétharmada nem volt más mint helyben visszaforgatott nyereség. A tőkekivitel kétharmada esett az iparra, a fennmaradó egyharmad pedig a szolgáltató szektorba folyt. Földrajzi eloszlás szerint az EU vezet a befektetések több mint  felével. A tengeren túl az Egyesült Államokban és Szingapúrban eszközöltek kiemelkedően magas beruházásokat.
A svájci vállalatok tavaly 1,9 millió embert foglalkoztattak külföldön, ebből a legtöbbet az Egyesült Államokban és Németországban.

Azonban a svájci tőkeimportra leginkább a csökkenő tendencia jellemző. 2004-ben mindössze 0,9 milliárd frankkal nőtt a Svájcban beruházott külföldi tőke állománya, de ez is csak a nemzeti bank legújabb elszámolási technikájának az eredménye.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm