Miből élnek a svájciak ?

Pénzcentrum
2005. december 27. 10:40

Külföldi beruházásaiból él Svájc: 2004-ben a 449 milliárd frankos kihelyezett tőkeállomány közel 50 milliárd frank (több mint 8 ezer milliárd forint) eredményt termelt. Svájc tavalyi tőkeexportja összesen 33,4 milliárd frankot tett ki, miközben az országba beáramló idegen tőke csökkent. - írja a Világgazdaság.

Külföldi beruházásaiból él Svájc: 2004-ben a 449 milliárd frankos kihelyezett tőkeállomány közel 50 milliárd frank (több mint 8 ezer milliárd forint) eredményt termelt. Svájc tavalyi tőkeexportja összesen 33,4 milliárd frankot tett ki, miközben az országba beáramló idegen tőke csökkent. – írja a Világgazdaság.
A svájci gazdaság gyenge növekedésével kapcsolatos viták során, szakértők gyakran hangoztatják, hogy a bruttó hazai ösztermék (GDP) helyett a bruttó nemzeti öszterméket (GNP) kellene figyelembe venni. A GNP ugyanis figyelembe veszi a külföldi beruházásokból hazaáramló jövedelmeket is. Így 2004-re a 0,5 százalékos GDP növekedésnél lényegesen magasabb bővülést mutatna a GNP alapú statisztika.
A 2004-es évben a svájci tőkeexport kétharmada nem volt más mint helyben visszaforgatott nyereség. A tőkekivitel kétharmada esett az iparra, a fennmaradó egyharmad pedig a szolgáltató szektorba folyt. Földrajzi eloszlás szerint az EU vezet a befektetések több mint  felével. A tengeren túl az Egyesült Államokban és Szingapúrban eszközöltek kiemelkedően magas beruházásokat.
A svájci vállalatok tavaly 1,9 millió embert foglalkoztattak külföldön, ebből a legtöbbet az Egyesült Államokban és Németországban.

Azonban a svájci tőkeimportra leginkább a csökkenő tendencia jellemző. 2004-ben mindössze 0,9 milliárd frankkal nőtt a Svájcban beruházott külföldi tőke állománya, de ez is csak a nemzeti bank legújabb elszámolási technikájának az eredménye.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16