7 °C Budapest

Miből élnek a svájciak ?

Pénzcentrum
2005. december 27. 10:40

Külföldi beruházásaiból él Svájc: 2004-ben a 449 milliárd frankos kihelyezett tőkeállomány közel 50 milliárd frank (több mint 8 ezer milliárd forint) eredményt termelt. Svájc tavalyi tőkeexportja összesen 33,4 milliárd frankot tett ki, miközben az országba beáramló idegen tőke csökkent. - írja a Világgazdaság.

Külföldi beruházásaiból él Svájc: 2004-ben a 449 milliárd frankos kihelyezett tőkeállomány közel 50 milliárd frank (több mint 8 ezer milliárd forint) eredményt termelt. Svájc tavalyi tőkeexportja összesen 33,4 milliárd frankot tett ki, miközben az országba beáramló idegen tőke csökkent. – írja a Világgazdaság.
A svájci gazdaság gyenge növekedésével kapcsolatos viták során, szakértők gyakran hangoztatják, hogy a bruttó hazai ösztermék (GDP) helyett a bruttó nemzeti öszterméket (GNP) kellene figyelembe venni. A GNP ugyanis figyelembe veszi a külföldi beruházásokból hazaáramló jövedelmeket is. Így 2004-re a 0,5 százalékos GDP növekedésnél lényegesen magasabb bővülést mutatna a GNP alapú statisztika.
A 2004-es évben a svájci tőkeexport kétharmada nem volt más mint helyben visszaforgatott nyereség. A tőkekivitel kétharmada esett az iparra, a fennmaradó egyharmad pedig a szolgáltató szektorba folyt. Földrajzi eloszlás szerint az EU vezet a befektetések több mint  felével. A tengeren túl az Egyesült Államokban és Szingapúrban eszközöltek kiemelkedően magas beruházásokat.
A svájci vállalatok tavaly 1,9 millió embert foglalkoztattak külföldön, ebből a legtöbbet az Egyesült Államokban és Németországban.

Azonban a svájci tőkeimportra leginkább a csökkenő tendencia jellemző. 2004-ben mindössze 0,9 milliárd frankkal nőtt a Svájcban beruházott külföldi tőke állománya, de ez is csak a nemzeti bank legújabb elszámolási technikájának az eredménye.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem