Miből élnek a svájciak ?

Pénzcentrum
2005. december 27. 10:40

Külföldi beruházásaiból él Svájc: 2004-ben a 449 milliárd frankos kihelyezett tőkeállomány közel 50 milliárd frank (több mint 8 ezer milliárd forint) eredményt termelt. Svájc tavalyi tőkeexportja összesen 33,4 milliárd frankot tett ki, miközben az országba beáramló idegen tőke csökkent. - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Külföldi beruházásaiból él Svájc: 2004-ben a 449 milliárd frankos kihelyezett tőkeállomány közel 50 milliárd frank (több mint 8 ezer milliárd forint) eredményt termelt. Svájc tavalyi tőkeexportja összesen 33,4 milliárd frankot tett ki, miközben az országba beáramló idegen tőke csökkent. – írja a Világgazdaság.
A svájci gazdaság gyenge növekedésével kapcsolatos viták során, szakértők gyakran hangoztatják, hogy a bruttó hazai ösztermék (GDP) helyett a bruttó nemzeti öszterméket (GNP) kellene figyelembe venni. A GNP ugyanis figyelembe veszi a külföldi beruházásokból hazaáramló jövedelmeket is. Így 2004-re a 0,5 százalékos GDP növekedésnél lényegesen magasabb bővülést mutatna a GNP alapú statisztika.
A 2004-es évben a svájci tőkeexport kétharmada nem volt más mint helyben visszaforgatott nyereség. A tőkekivitel kétharmada esett az iparra, a fennmaradó egyharmad pedig a szolgáltató szektorba folyt. Földrajzi eloszlás szerint az EU vezet a befektetések több mint  felével. A tengeren túl az Egyesült Államokban és Szingapúrban eszközöltek kiemelkedően magas beruházásokat.
A svájci vállalatok tavaly 1,9 millió embert foglalkoztattak külföldön, ebből a legtöbbet az Egyesült Államokban és Németországban.

Azonban a svájci tőkeimportra leginkább a csökkenő tendencia jellemző. 2004-ben mindössze 0,9 milliárd frankkal nőtt a Svájcban beruházott külföldi tőke állománya, de ez is csak a nemzeti bank legújabb elszámolási technikájának az eredménye.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07