Miből élnek a svájciak ?

Pénzcentrum
2005. december 27. 10:40

Külföldi beruházásaiból él Svájc: 2004-ben a 449 milliárd frankos kihelyezett tőkeállomány közel 50 milliárd frank (több mint 8 ezer milliárd forint) eredményt termelt. Svájc tavalyi tőkeexportja összesen 33,4 milliárd frankot tett ki, miközben az országba beáramló idegen tőke csökkent. - írja a Világgazdaság.

Külföldi beruházásaiból él Svájc: 2004-ben a 449 milliárd frankos kihelyezett tőkeállomány közel 50 milliárd frank (több mint 8 ezer milliárd forint) eredményt termelt. Svájc tavalyi tőkeexportja összesen 33,4 milliárd frankot tett ki, miközben az országba beáramló idegen tőke csökkent. – írja a Világgazdaság.
A svájci gazdaság gyenge növekedésével kapcsolatos viták során, szakértők gyakran hangoztatják, hogy a bruttó hazai ösztermék (GDP) helyett a bruttó nemzeti öszterméket (GNP) kellene figyelembe venni. A GNP ugyanis figyelembe veszi a külföldi beruházásokból hazaáramló jövedelmeket is. Így 2004-re a 0,5 százalékos GDP növekedésnél lényegesen magasabb bővülést mutatna a GNP alapú statisztika.
A 2004-es évben a svájci tőkeexport kétharmada nem volt más mint helyben visszaforgatott nyereség. A tőkekivitel kétharmada esett az iparra, a fennmaradó egyharmad pedig a szolgáltató szektorba folyt. Földrajzi eloszlás szerint az EU vezet a befektetések több mint  felével. A tengeren túl az Egyesült Államokban és Szingapúrban eszközöltek kiemelkedően magas beruházásokat.
A svájci vállalatok tavaly 1,9 millió embert foglalkoztattak külföldön, ebből a legtöbbet az Egyesült Államokban és Németországban.

Azonban a svájci tőkeimportra leginkább a csökkenő tendencia jellemző. 2004-ben mindössze 0,9 milliárd frankkal nőtt a Svájcban beruházott külföldi tőke állománya, de ez is csak a nemzeti bank legújabb elszámolási technikájának az eredménye.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?