1,1 milliárd eurós beruházás

Pénzcentrum
2005. december 7. 16:43

A Minisztertanács székházában megrendezett hivatalos összejövetelen az AES Martiza East 1 Ltd - ez a cég az amerikai energiavállalat, az AES Corporation (AES) bulgáriai leányvállalata - aláírta azokat a pénzügyi megállapodásokat, amelyek az AES Maritza East 1, 670 megawatt összteljesítményű, közel 1,1 milliárd euróra rúgó erőműprojektjének finanszírozását szolgálják.

A Minisztertanács székházában megrendezett hivatalos összejövetelen az AES Martiza East 1 Ltd - ez a cég az amerikai energiavállalat, az AES Corporation (AES) bulgáriai leányvállalata - aláírta azokat a pénzügyi megállapodásokat, amelyek az AES Maritza East 1, 670 megawatt összteljesítményű, közel 1,1 milliárd euróra rúgó erőműprojektjének finanszírozását szolgálják.
A project közel 790 millió eurós hitelkeretét biztosító jelzálogalapú pénzügyi egyezményekre az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankból, a Calyonból, a BNP Paribasból és az ING bankból álló pénzügyi konzorcium segítségével került pont a mai nap folyamán Szófiában tartott ünnepségen, ahol aláírták a megállapodásokat. Német és francia exporthitelező ügynökségek, valamint a Világbank Multilaterális Beruházási Garancia Ügynöksége nyújt majd hitelbiztosítási garanciát a hitelezőknek, a hitelösszeg egy részének fejében. A projekt költségeinek fennmaradó részét a tulajdonos állja.
Paul Hanrahan, az AES elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: "Bulgáriát megfelelő gazdasági növekedés, politikai stabilitás és az energiaszektorban rejlő remek lehetőségek jellemzik, ami az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőző előkészületi lépések eredménye. Bulgáriának szüksége van az elektromos energiára ahhoz, hogy fenntarthassa gazdasági növekedését, és a mi új erőművünk hosszú távon kielégíti majd az ország villamos-energia igényeit, miközben abban is segít, hogy Bulgária képes legyen fenntartani a szomszédos országokkal szembeni erős exportőr pozícióját".
"Most, hogy túl vagyunk ezen a jelentős mérföldkövön, arra összpontosítunk, hogy a jövő év elején megkezdhessük az építési munkálatokat" - nyilatkozta Matthew Bartley, az AES Maritza East 1 Projekt főigazgatója. "Az AES Maritza East 1 lesz a legújabb, leghatékonyabb és legjobban működő, fosszilis üzemanyagot használó erőmű Bulgáriában, megfelel majd a Világbank és az Európai Unió által támasztott környezetvédelmi követelményeknek, mindamellett világszínvonalú technológiát és berendezéseket alkalmaz majd. Nagyon hálásak vagyunk azért a támogatásért, amit a bolgár kormánytól kaptunk ezzel a projekttel kapcsolatban, és hosszú távú együttműködést szeretnénk kialakítani az országgal."
Az AES és leányvállalata a tervek szerint 2006 tavaszán képes lesz arra, hogy lehívhassa a rendelkezésre álló pénzügyi alapok első részletét, és nem sokkal később megkezdhesse az építkezést. Az AES ezzel a beruházással a legnagyobb önálló külföldi beruházóvá válik Bulgária erőműszektorában, és ez lesz egyben Délkelet-Európa legnagyobb zöldmezős beruházása is.

Az AES Maritza East 1 erőmű tovább növeli az AES már eddig is jelentős kelet-európai jelenlétét. A vállalat közel 10 éve kezdte meg régióbeli tevékenységét azáltal, hogy 1996-ban létrehozott három erőművet Magyarországon. Az AES jelenleg két elosztóvállalatot működtet Ukrajnában. Ezek 1,2 millió fogyasztó,  illetve csehországi és magyarországi energia-termelő üzemek szükségleteit elégítik ki. Az AES a magyarországi biomassza-újrahasznosítás területén is vezető szereppel rendelkezik, 2004-ben ez a magyarországi vállalat adta a nemzeti szintű megújuló energia-termelés 37 százalékát.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem