16 °C Budapest

Vidéken is terjed

Pénzcentrum
2005. november 18. 13:50

Európai társaihoz hasonlóan több hazai város a villamosközlekedés fejlesztését tervezi. - írja mai számában a Magyar Hírlap.

Európai társaihoz hasonlóan több hazai város a villamosközlekedés fejlesztését tervezi. – írja mai számában a Magyar Hírlap.
Csaknem hatvanmilliárd forintból építenék ki Győr villamoshálózatát, a Dunántúl első villamosai a város lakótelepeit kötnék össze. A villamosépítési terveket az egyre növekvő autóforgalom indokolja. A városban a dugók miatt alig lehet közlekedni, és a légszennyezettségi adatok is jelentősen romlanak. Egy nemrégiben készült felmérés szerint a helyi lakosok csaknem fele autót használ, és ezen a kedvezőtlen helyzeten csak a tömegközlekedés fejlesztésével lehetne javítani. A busz- és trolihálózat fejlesztése a közutak zsúfoltsága miatt nem jelent megoldást, marad tehát a villamos. Mellette szól az is, hogy az EU-ban drágasága ellenére kiemelt támogatást élvez a kötött pályás tömegközlekedés.
Az európai nagyvárosok belső negyedeikből új villamosvonalak kiépítésével igyekeznek kiszorítani a forgalmat. Ezt az utat szeretnék követni Debrecenben, Miskolcon és Szegeden is. Mind három városban jár már villamos, de új vonalak építését vagy a meglévők meghosszabbítását, rekonstrukcióját is tervezik.

A fővárosban azonban tovább tart a villamoshálózat sorvasztása. Budapesten az elmúlt években tucatnyi vonalat számoltak fel, és csak egy új, az 1-es létesült.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?