33 °C Budapest

Pályázatírók végnapjai

Pénzcentrum
2005. október 24. 11:23

A költségvetés fejlesztési forrásait 2006-ban szinte teljesen lekötik az európai uniós társfinanszírozási kötelezettségek, így nagyszámú önálló hazai pályázati lehetőségek aligha lesznek - adta válaszul Veres János pénzügyminiszter a Világgazdaság kérdésére.

 
A költségvetés fejlesztési forrásait 2006-ban szinte teljesen lekötik az európai uniós társfinanszírozási kötelezettségek, így nagyszámú önálló hazai pályázati lehetőségek aligha lesznek – adta válaszul Veres János pénzügyminiszter a Világgazdaság kérdésére.
Ugyanakkor egyre kevesebb az EU-támogatásra vonatkozó kiírás is, s ez azzal fenyeget, hogy jövőre hoppon maradhat a potenciális pályázók jelentős része, és a pangó piac miatt kritikus helyzetbe kerülhet egy sor pályázatíró és - tanácsadó cég.
Az EU strukturális alapjaiból 2004–2006 között elérhető 678 milliárd forintos keret négyötöde – nagyjából 538 milliárd forint – már gazdára talált, tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) illetékese. Nagy Gábor Miklós főosztályvezető maga is úgy látja, hogy fogynak az elérhető uniós pénzek, ám szerinte más szempontból nézve ez úgy is felfogható, hogy jól halad az EU-források lekötése.
A hivatal becslése szerint 2006-ban még több mint 100 milliárd forintra írnak ki pályázatokat az első Nemzeti fejlesztési terv (I. NFT) operatív programjainak irányító hatóságai. Az új költségvetési törvény azt is lehetővé teszi, hogy az egyes operatív programoknál a teljes keretet meghaladó kötelezettségeket vállaljanak. További lehetőség lehet, hogy amint az Európai Unió befogadta a második Nemzeti fejlesztési terv (II. NFT) operatív programjait, úgy már 2006 második felében elindulhat a 2007 és 2013 között elérhető közösségi források pályáztatásának előkészítése.
A gazdasági tárcánál elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak juthat a szűkös forrásokból. Összesen 3,706 milliárd forintot szánnak költségvetési támogatásként a kkv-knak. Az I. NFT gazdasági versenyképesség operatív programjánál (gvop) főleg informatikai kiírások vehetők biztosra.
Az I. NFT regionális operatív programjánál (rop) nem lesz új pályázat 2006-ban – mondta el Kováts Kornél főtanácsadó. Ennek az az oka, hogy gyakorlatilag elfogyott a 2004–2006-os keret és sok a tartalék listás nyertes.
A humánerőforrás-fejlesztési operatív programban (hefop) néhány területen még jövőre is lesznek pályázatok – tájékoztatott Törökné Rózsa Judit.

Nem fogynak el, csak kifutnak a pályázatok 2006-ban – reagált megkeresésünkre Dékány András, a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca szóvivője. Az agrár- és vidékfejlesztési operatív program (avop) kiírásaival kapcsolatban úgy vélekedett, hogy „az EU újraindítja a pályázatokat mindaddig, amíg a kívánt célok teljesen meg nem valósulnak”.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?