11 °C Budapest

Pályázatírók végnapjai

Pénzcentrum
2005. október 24. 11:23

A költségvetés fejlesztési forrásait 2006-ban szinte teljesen lekötik az európai uniós társfinanszírozási kötelezettségek, így nagyszámú önálló hazai pályázati lehetőségek aligha lesznek - adta válaszul Veres János pénzügyminiszter a Világgazdaság kérdésére.

 
A költségvetés fejlesztési forrásait 2006-ban szinte teljesen lekötik az európai uniós társfinanszírozási kötelezettségek, így nagyszámú önálló hazai pályázati lehetőségek aligha lesznek – adta válaszul Veres János pénzügyminiszter a Világgazdaság kérdésére.
Ugyanakkor egyre kevesebb az EU-támogatásra vonatkozó kiírás is, s ez azzal fenyeget, hogy jövőre hoppon maradhat a potenciális pályázók jelentős része, és a pangó piac miatt kritikus helyzetbe kerülhet egy sor pályázatíró és - tanácsadó cég.
Az EU strukturális alapjaiból 2004–2006 között elérhető 678 milliárd forintos keret négyötöde – nagyjából 538 milliárd forint – már gazdára talált, tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) illetékese. Nagy Gábor Miklós főosztályvezető maga is úgy látja, hogy fogynak az elérhető uniós pénzek, ám szerinte más szempontból nézve ez úgy is felfogható, hogy jól halad az EU-források lekötése.
A hivatal becslése szerint 2006-ban még több mint 100 milliárd forintra írnak ki pályázatokat az első Nemzeti fejlesztési terv (I. NFT) operatív programjainak irányító hatóságai. Az új költségvetési törvény azt is lehetővé teszi, hogy az egyes operatív programoknál a teljes keretet meghaladó kötelezettségeket vállaljanak. További lehetőség lehet, hogy amint az Európai Unió befogadta a második Nemzeti fejlesztési terv (II. NFT) operatív programjait, úgy már 2006 második felében elindulhat a 2007 és 2013 között elérhető közösségi források pályáztatásának előkészítése.
A gazdasági tárcánál elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak juthat a szűkös forrásokból. Összesen 3,706 milliárd forintot szánnak költségvetési támogatásként a kkv-knak. Az I. NFT gazdasági versenyképesség operatív programjánál (gvop) főleg informatikai kiírások vehetők biztosra.
Az I. NFT regionális operatív programjánál (rop) nem lesz új pályázat 2006-ban – mondta el Kováts Kornél főtanácsadó. Ennek az az oka, hogy gyakorlatilag elfogyott a 2004–2006-os keret és sok a tartalék listás nyertes.
A humánerőforrás-fejlesztési operatív programban (hefop) néhány területen még jövőre is lesznek pályázatok – tájékoztatott Törökné Rózsa Judit.

Nem fogynak el, csak kifutnak a pályázatok 2006-ban – reagált megkeresésünkre Dékány András, a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca szóvivője. Az agrár- és vidékfejlesztési operatív program (avop) kiírásaival kapcsolatban úgy vélekedett, hogy „az EU újraindítja a pályázatokat mindaddig, amíg a kívánt célok teljesen meg nem valósulnak”.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem