26 °C Budapest

Minőségi váltás - új utakon a Flextronics

Pénzcentrum
2005. október 7. 09:55

Lang János a Flextronics Magyarország Kft. zalaegerszegi gyárának igazgatója elmondta, hogy miután a termelés javát felvevő mobiltelefon-gyártó cégek felfüggesztették vásárlásaikat új, az eddigieknél munkaigényesebb termékek gyártásába kezdenek Az új programot bérelt dolgozók nélkül, magyar beszállítók segítségével kívánják megvalósítani. - közölte mai számában a Napi Gazdaság

A stratégiaváltás lényege, hogy az egy-két megrendelőtől függő, ciklikus tömegtermelést többféle kisebb szériában gyártott, az éves kapacitást folyamatosan, lehetőleg szezonális hatások nélkül lekötő, a korábbiaknál jóval nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása váltsa fel. A gyárigazgató hozzátette, hogy a két korábbi megrendelő közül az egyiket továbbra is a Flextronics szolgálja ki.
Immár biztos, hogy a kieső kapacitások egy részének helyére műholdas helymeghatározó eszközök, hajónavigációs berendezések és halradarok, földi digitális műsorszóró eszközök, valamint mérésekre alkalmas úgynevezett fitneszmonitorok gyártása kerül. A felsorolt termékek próbagyártása már elkezdődött. Lang a megrendelők kilétéről nem kívánt nyilatkozni, azt azonban hozzátette, hogy a saját piacukon meghatározó, jelentős befolyással bíró, az iparágban ismert világcégekről van szó. Ráadásul valamennyien új Flextronics-partnerek, nem a cégcsoporton belüli termékátcsoportosítás történik.
Az igazgató közölte, az eddigieknél nagyobb mértékben kapcsolódnak be a termékfejlesztésbe is, és arról is döntés született, hogy az új programot hazai beszállítók segítségével valósítják meg. Az elektronikai alkatrészek és részegységek döntő többsége - többek között a helyben rendelkezésre álló nyersanyag és az olcsóbb munkaerő miatt - továbbra is a Távol-Keleten készül majd, ám a kábeleket, valamint a kötőelemeket Magyarországon kívánják gyártatni, ezért beszállítókat keresnek. Abban bíznak, hogy a mobiltelefon-gyártás miatt kiesett kapacitásokat egy éven belül teljes mértékben sikerül majd pótolni.
Lang kifejtette, hogy a megváltozott körülményekhez igazítják a létszámot is. A jelenleg több mint 4000 dolgozót foglalkoztató zalaegerszegi üzemben a mobiltelefon-gyártók távozását követően a létszámot mintegy 900 fővel csökkentették. A további létszámcsökkentés, illetve - növelés attól függ, hogy milyen ütemben sikerül a kieső megrendeléseket pótolni. Elsősorban a bérelt munkaerőtől váltak meg, s ma már kizárólag a Flextronics állományában lévő dolgozókat foglalkoztatnak. A korábbinál összetettebb és igényesebb termékek miatt a jövőben Zalaegerszegen előtérbe kerül a kvalifikáltabb munkaerő.
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm