6 °C Budapest

Minőségi váltás - új utakon a Flextronics

Pénzcentrum
2005. október 7. 09:55

Lang János a Flextronics Magyarország Kft. zalaegerszegi gyárának igazgatója elmondta, hogy miután a termelés javát felvevő mobiltelefon-gyártó cégek felfüggesztették vásárlásaikat új, az eddigieknél munkaigényesebb termékek gyártásába kezdenek Az új programot bérelt dolgozók nélkül, magyar beszállítók segítségével kívánják megvalósítani. - közölte mai számában a Napi Gazdaság

A stratégiaváltás lényege, hogy az egy-két megrendelőtől függő, ciklikus tömegtermelést többféle kisebb szériában gyártott, az éves kapacitást folyamatosan, lehetőleg szezonális hatások nélkül lekötő, a korábbiaknál jóval nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása váltsa fel. A gyárigazgató hozzátette, hogy a két korábbi megrendelő közül az egyiket továbbra is a Flextronics szolgálja ki.
Immár biztos, hogy a kieső kapacitások egy részének helyére műholdas helymeghatározó eszközök, hajónavigációs berendezések és halradarok, földi digitális műsorszóró eszközök, valamint mérésekre alkalmas úgynevezett fitneszmonitorok gyártása kerül. A felsorolt termékek próbagyártása már elkezdődött. Lang a megrendelők kilétéről nem kívánt nyilatkozni, azt azonban hozzátette, hogy a saját piacukon meghatározó, jelentős befolyással bíró, az iparágban ismert világcégekről van szó. Ráadásul valamennyien új Flextronics-partnerek, nem a cégcsoporton belüli termékátcsoportosítás történik.
Az igazgató közölte, az eddigieknél nagyobb mértékben kapcsolódnak be a termékfejlesztésbe is, és arról is döntés született, hogy az új programot hazai beszállítók segítségével valósítják meg. Az elektronikai alkatrészek és részegységek döntő többsége - többek között a helyben rendelkezésre álló nyersanyag és az olcsóbb munkaerő miatt - továbbra is a Távol-Keleten készül majd, ám a kábeleket, valamint a kötőelemeket Magyarországon kívánják gyártatni, ezért beszállítókat keresnek. Abban bíznak, hogy a mobiltelefon-gyártás miatt kiesett kapacitásokat egy éven belül teljes mértékben sikerül majd pótolni.
Lang kifejtette, hogy a megváltozott körülményekhez igazítják a létszámot is. A jelenleg több mint 4000 dolgozót foglalkoztató zalaegerszegi üzemben a mobiltelefon-gyártók távozását követően a létszámot mintegy 900 fővel csökkentették. A további létszámcsökkentés, illetve - növelés attól függ, hogy milyen ütemben sikerül a kieső megrendeléseket pótolni. Elsősorban a bérelt munkaerőtől váltak meg, s ma már kizárólag a Flextronics állományában lévő dolgozókat foglalkoztatnak. A korábbinál összetettebb és igényesebb termékek miatt a jövőben Zalaegerszegen előtérbe kerül a kvalifikáltabb munkaerő.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?