7 °C Budapest

Minőségi váltás - új utakon a Flextronics

Pénzcentrum
2005. október 7. 09:55

Lang János a Flextronics Magyarország Kft. zalaegerszegi gyárának igazgatója elmondta, hogy miután a termelés javát felvevő mobiltelefon-gyártó cégek felfüggesztették vásárlásaikat új, az eddigieknél munkaigényesebb termékek gyártásába kezdenek Az új programot bérelt dolgozók nélkül, magyar beszállítók segítségével kívánják megvalósítani. - közölte mai számában a Napi Gazdaság

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A stratégiaváltás lényege, hogy az egy-két megrendelőtől függő, ciklikus tömegtermelést többféle kisebb szériában gyártott, az éves kapacitást folyamatosan, lehetőleg szezonális hatások nélkül lekötő, a korábbiaknál jóval nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása váltsa fel. A gyárigazgató hozzátette, hogy a két korábbi megrendelő közül az egyiket továbbra is a Flextronics szolgálja ki.
Immár biztos, hogy a kieső kapacitások egy részének helyére műholdas helymeghatározó eszközök, hajónavigációs berendezések és halradarok, földi digitális műsorszóró eszközök, valamint mérésekre alkalmas úgynevezett fitneszmonitorok gyártása kerül. A felsorolt termékek próbagyártása már elkezdődött. Lang a megrendelők kilétéről nem kívánt nyilatkozni, azt azonban hozzátette, hogy a saját piacukon meghatározó, jelentős befolyással bíró, az iparágban ismert világcégekről van szó. Ráadásul valamennyien új Flextronics-partnerek, nem a cégcsoporton belüli termékátcsoportosítás történik.
Az igazgató közölte, az eddigieknél nagyobb mértékben kapcsolódnak be a termékfejlesztésbe is, és arról is döntés született, hogy az új programot hazai beszállítók segítségével valósítják meg. Az elektronikai alkatrészek és részegységek döntő többsége - többek között a helyben rendelkezésre álló nyersanyag és az olcsóbb munkaerő miatt - továbbra is a Távol-Keleten készül majd, ám a kábeleket, valamint a kötőelemeket Magyarországon kívánják gyártatni, ezért beszállítókat keresnek. Abban bíznak, hogy a mobiltelefon-gyártás miatt kiesett kapacitásokat egy éven belül teljes mértékben sikerül majd pótolni.
Lang kifejtette, hogy a megváltozott körülményekhez igazítják a létszámot is. A jelenleg több mint 4000 dolgozót foglalkoztató zalaegerszegi üzemben a mobiltelefon-gyártók távozását követően a létszámot mintegy 900 fővel csökkentették. A további létszámcsökkentés, illetve - növelés attól függ, hogy milyen ütemben sikerül a kieső megrendeléseket pótolni. Elsősorban a bérelt munkaerőtől váltak meg, s ma már kizárólag a Flextronics állományában lévő dolgozókat foglalkoztatnak. A korábbinál összetettebb és igényesebb termékek miatt a jövőben Zalaegerszegen előtérbe kerül a kvalifikáltabb munkaerő.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?