2020. július 2. csütörtök Ottó

Koronavírus: mit ér a lélegeztető gép orvosi oxigén nélkül?

  • hvg.hu
  • 2020. április 11. szombat 09:55

Rohamtempóban dolgoznak a kórházakban, hogy mindenhova jusson elég oxigén, az egyik orvosi oxigént előállító és forgalmazó vállalat több tízmillió forintot költ erre. Ahol nincs idő és lehetőség a bővítésre, a szükségágyak mellé nagyobb palackokat tesznek.

Továbbra sincs kezelési mód vagy gyógyszer a koronavírusra. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője korábban arról beszélt, hogy azok, akiknek csak enyhe tüneteik vannak, otthon is gyógyulhatnak. Azok azonban, akik kórházba kerülnek, sokszor életveszélyes állapotban vannak, és gépi lélegeztetésre szorulnak. A súlyos gyulladás miatt ugyanis jelentősen csökken a betegek légzőfelülete, ezért oxigénhiányos állapot lép fel. Az orvosok ebben a helyzetben azon dolgoznak, hogy a még ép tüdőterületekhez magas koncentrációban juttassanak oxigént - írja a hvg.hu.

A külügy 4,7 milliárd forint értékben hozat lélegeztető gépeket Kínából. Nyolcvanhat darab már meg is érkezett belőlük.

Az, hogy Magyarországon legyen elegendő orvosi oxigén, stratégiai jelentőségű, hiszen emberéletek múlhatnak rajta. Ma Magyarországon három olyan vállalkozás van, amelyik orvosi oxigénnel képes ellátni a kórházakat. Ezek egyikének a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetőjének, Bohner Zsoltnak véleménye szerint:

A normál hétköznapi működéshez képest, a szabad kapacitásoknak köszönhetően háromszor annyi oxigént tud kínálni a vállalat

A Messer ipari gázgyártóként orvosi gázokat, a többi között gyógyászati célú orvosi oxigént állít elő és forgalmaz. A világjárvány miatt az elmúlt hetekben sorra álltak le a nagyobb gyárak, például az autógyárak, "így jelentősen csökkent az ipari gáz iránti kereslet, ami tovább növeli a szabad kapacitást".

"Az oxigéngyártás technológiáját tekintve nem teszünk különbséget az ipari oxigén és az orvosi oxigén között. Az alapanyaguk az atmoszferikus levegő, amit mindenki, mindenütt megtalál, és korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre" - magyarázta Bohner, hozzátéve, hogy

van elég oxigén,

így ma még egyszerűen tudják kezelni a járványügyi helyzetet. A helyzet komolysága most abból adódik, hogy a betegszám jelentősen nőtt eddig, és feltételezhetjük, hogy a járvány Magyarországon még nem érte el a csúcspontját. Az a várakozásunk, hogy a betegek száma jelentősen nőni fog - magyarázta.

Szerinte orvosi oxigénből bőségesen lesz akkor is a kórházakban, ha tömegessé válik a megbetegedés. Ha mégsem lenne elég, abban az esetben korlátoznánk az ipari fogyasztók oxigénfelhasználását, hogy több oxigén jusson a betegeknek. Ha emberéletről lesz szó, ezt a lépést meg fogjuk tenni - emelte ki.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk