2020. október 22. csütörtök Előd

Durva NAV razziákra készülhetnek a magyarok: a türelmi idő mindjárt lejár


Bár egyre több keményvonalas koronavírus-szankció élesedik most, hogy Magyarországon térdig taposunk a második hullámban, ezzel párhuzamosan véget is érnek korábban meghirdetett, pont a járvány miatt élesedett türelmi időszakok. Az egyik ilyen, rengeteg embert érintő, a NAV új áfatörvényben előírt számlaadat-szolgáltatási kötelezettségre vonatkozó eljárása, amit már csak 9 napig élvezhetnek az adóalanyok, utána azonban robbanhatnak a bírságok.

Pénzre van szükséged hirtelen? A Pénzcentrum Személyi kölcsön kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást. KATT!

Sok minden változik most szeptembertől a koronavírus-járvány második hulláma miatt. Az egyik legfontosabb éppen ma, szeptember 21-én élesedett, e szerint mától sokkal szigorúbb maszkhordási szabályozás lépett életbe Magyarországon. Az újabb és újabb szigorítások mellett azonban nem érdemes megfeledkezni a már korábban bejelentettekről sem, sok pénz múlhat rajta ugyanis. Az egyik ilyen régebben bejelentette szankció, aminek a türelmi ideje alig 9 nap múlva, szeptember 30-án jár le,

egy NAV mulasztási bírság.

Ezt olyan adóalany kaphatja meg immáron szeptember 30-tól, aki a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét nem, vagy nem megfelelően teljesíti. A türelmi idő tehát a végéhez közeledik, ezután indulhatnak a NAV razziák.

Honnan indultunk

De miről is szólt az eddig szankciómentes időszak? 2020. július elsejétől változtak az áfatörvény számlaadat-szolgáltatási kötelezettségre vonatkozó szabályai. Megszűnt a 100 ezer forint áfatartalomra vonatkozó korábbi értékhatár.

Tehát minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni a NAV részére, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről állít ki,

kivéve a Közösségen belüli termékértékesítés bocsát ki, a számla áthárított áfatartalmától függetlenül. Az új szabályozás értelmében a befogadott számlákat érintően az adatszolgáltatás abban az esetben, illetve akkor terheli az adóalanyt, ha és amikor az adómegállapítási időszakról teljesítendő bevallásában az ügylet teljesítését vagy az előleg megfizetését tanúsító számla alapján adólevonási jogot gyakorol.

Türelmi időszak

Mint látható, nem kis változás élesedett a számlajelentéseket illetően, a Covid-19 viszont jócskán felülírta a mindennapokat, a NAV pedig erre reagálva, az új koronavírus-járvány miatt szankciómentességet biztosított a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítők részére a 2020. július 01. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban. Ez a mentesség jár le 9 nap múlva.

Pénzre van szükséged hirtelen? A Pénzcentrum Személyi kölcsön kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást. KATT!

Kik számíthatnak büntetésre?

Mivel a szankciómentességi időszak lejár szeptember 30-cal, ezért ezután azok az  adóalanyok számíthatnak szankciókra, akik az alábbi kötelezettségeiket nem teljesítik maradéktalanul:

  • adatszolgáltatás a 100 ezer forint áthárított adót el nem érő bejövő számlákról,
  • adatszolgáltatás a 100 ezer forint áthárított adót el nem érő kimenő számlákról,
  • a kibocsátástól számított 4 napon belüli adatszolgáltatás a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó, de az 500 ezer forintot el nem érő áfatartalmú kézi számlákról, amennyiben az adatszolgáltatás a kibocsátást követő 5 napon belül megtörténik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó