Business colleagues sitting at conference table seen through glass wall. Multi-ethnic coworkers are discussing in board room at office. They are planning strategy.

Begyűrűzött a válság a magyar munkahelyekre is: csak így lehet kivédeni a bajt?

2022. november 25. 20:32

A magyar KKV-k 46%-a már készített saját fenntarthatósági cselekvési tervet vagy számol ezzel a közeljövőben, az infláció, illetve a klíma- és energiaválság hatására 42%-uk egyáltalán nem tud foglalkozni ezzel a kérdéssel – derült ki a Generali Biztosító november 24-én rendezett fenntarthatósági fórumán, ahol a társaság bemutatta a Bocconi Egyetemmel közös európai KKV-tulajdonosok körében végzett idei felmérésének eredményeit.

A Generali Biztosító az elmúlt években több kezdeményezéssel igyekezett felhívni az európai KKV-szektor figyelmét a fenntarthatóság fontosságára, mely nem csupán az üzleti sikerek, de a kontinensen együtt élő társadalmak közös jövője szempontjából is kulcstényező. Ennek jegyében indította útjára 2021-ben a jó gyakorlatokkal példát mutató vállalkozásokat elismerő EnterPRIZE programot, emellett a Bocconi Egyetemmel együttműködve idén is felmérte az európai kis- és középvállalkozások fenntarthatósághoz való hozzáállását.

Míg a tavalyi fenntarthatósági kutatás eredményeire elsősorban a hosszúra nyúló, elementáris hatású COVID-járvány nyomta rá a bélyegét, a 2022-es helyzetképet már a háborús konfliktus, az infláció, valamint a klíma- és energiaválság határozza meg, melyek jócskán beárnyékolják a közeljövővel kapcsolatos terveket.

Az európai KKV-szektor ez alapján egyértelműen polarizálódni látszik: miközben megduplázódott azon vállalkozások száma, melyek már adaptálták ESG (Environmental, Social, Governance) stratégiájukat, szintén éppen kétszer annyi cég nyilatkozott úgy, hogy jelenleg még csak nem is terveznek ezzel a közeljövőben – ráadásul 20%-ról 43%-ra nőtt a számuk az elmúlt két évben.

A magyar KKV-k körében is megmutatkozik a negatív tendencia, hiszen miközben 46%-uk már gyakorlatba ültette fenntarthatósági cselekvési tervét, esetleg éppen ezen dolgozik vagy szeretné megvalósítani a közeljövőben, 42%-uk ezzel jelenleg egyáltalán nem számol, hiszen akut problémákat kell megoldania a mindennapokban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Számos fontos tanulsággal szolgál számunkra ez a kutatás, mely a trendeket felismerve egyben útmutató is lehet a jövőre nézve. Kiderült például, hogy a fenntarthatósági törekvésekben kulcsszerep jut a vállalkozások tulajdonosainak és vezetőinek (73%), emellett pedig a legfontosabb motiváló tényezőt az egyes országok szabályozói környezete (65%) adja. Azt is megtudtuk, hogy a cégek sokkal több lépést tesznek a fenntarthatóság irányába, mint az gondolnák vagy képesek lennének kommunikálni, és hogy elsősorban a fenntartható kereslet előmozdítását (72%), hozzáférhető ösztönzőket (71%), forrástámogatást (64%) és széleskörű edukációt (59%) igényelnének

– foglalta össze az eredményeket Erdős Mihály, a Generali elnök-vezérigazgatója az eseményen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05