31 °C Budapest
Vineyard fields in the Penedes denomination of origin wine region in the province of Barcelona

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

2022. október 6. 15:06

Napjainkban egyre népszerűbb és terjed a közösségi finanszírozás Magyarországon is. Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti - fejtette ki Takács Valéria, a Brancs közösségi finanszírozási portálon feltűnt MyWine alapítója és Takács István, borász.

Egyre nagyobb szerepet kapnak az alternatív, új értékesítési csatornák, így nem csoda, hogy már Magyarországon is terjed a közösségi finanszírozás.A Takács család szerint is fontos új értékesítési csatornákat keresni, amelyekkel könnyebben el lehet jutni a fogyasztókhoz. A család szőlődűlőinek segítségével megvalósuló MyWine lényege pedig az, hogy habár személyesen a szőlő művelésében, szüretelésében nem kell részt vennie az „örökbefogadónak”, de rendszeresen kap tájékoztatást a munkafolyamatokról.

Ráadásul akár dűlőtúrán is részt vehet és személyesen is megismerheti az ültetvényeket. A két szakemberrel emellett arról is beszélgetett az Agrárszektor, hogy milyen hangulat uralkodik jelenleg a hazai szőlész-borász ágazatban, mik a trendek a tokaj-hegyaljai borvidéken, mi a helyzet most a legendás aszúval, illetve hogyan változtak a fogyasztói szokások az utóbbi időben.

Több oldalról éri nyomás a gazdaságot, az emelkedő árak mellett idén hatalmas aszály is sújtotta a termelőket. Ennek kapcsán a Takács család kiemelte, hogy jelenleg 20 hektár saját területen gazdálkodnak a tokaj-hegyaljai borvidéken, és az idei évben ők is szembesültek azzal, hogy az inputanyag-árak 20-30 százalékkal emelkedtek meg, de idénymunkásokat is nehezen találni. Természetesen az aszály is komoly gondokat okozott, az elsődleges szüreti eredmények alapján a számítottól körülbelül 30 százalékkal kisebb a termés mennyisége.

Ugyanakkor az eddig leszüretelt szőlőből készült borok minősége jónak ígérkezik. Már van kierjedt borunk, ami nagyon jó savszerkezetű, és finom ízekkel bír

- tették hozzá. Mint mondták, a tavalyi árakhoz képest idén minimális emelést hajtottak végre a felvásárlók, próbálják csökkenteni a költségeket, azonban az általuk kínált összeg éppenhogy fedezi a termesztők költségeit.

Nagyon nehéz helyzetben vannak a szőlőtermelők itt a tokaj-hegyaljai borvidéken, mi ezért is próbálunk meg több lábon állni, készítünk borokat, palackozunk is, emellett lédig folyóbort is értékesítünk

- mondta a két szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezt keresik most a magyar piacon

A Takács család ültetvényein furmint,sárgamuskotály, hárslevelű, kövérszőlő és zéta fajták találhatóak meg. Jelenleg az illatos, friss, üde, gyümölcsös borok a nagyon kedveltek, így a tokaj-hegyaljai borvidéken is egyre több termelőnél felmerül mind jobban megfelelni a fogyasztói igényeknek. Bár elmondásuk szerint a borvidéknek az édes és a száraz borairól egyaránt kell szólnia, jelenleg az édes borok piaca kisebb, ugyanis kiment a divatból a fogyasztásuk.

Itt a szamorodni, az aszú olyan termékek, amik ilyen minőségben nem készülnek máshol, és ezeket nem nagyon vásárolják a fogyasztók. Olyan nyomott áron lehet kapni a boltokban a jobbnál jobb borokat, hogy ez nagyon rossz hatással van a borkészítőkre. Átalakulóban van az egész kereskedelmi vonal is, emiatt sok borász inkább birtokborokat készít, amik most nagyon népszerűek, sokkal kisebb az előállítási költségük, sokkal hamarabb piacra lehet vinni őket, és így gyorsabb a cash-flow is

- emelték ki. Magyarországon a legnépszerűbbek most a rozék, illetve a habzóborok, a minél illatosabb, könnyebb, ár/érték arányban is megfelelő termékek fogynak jelenleg a leginkább. Ez a trend az egész világon jellemző. A Takács család azt is elmondta, hogy emiatt két-három éve már Tokaj-Hegyalján is elkezdődött a pezsgő- és habzóborkészítés, amit a piac nagyon jól is fogad.

Szükség is volt erre, hiszen az aszúpiac nagyon visszaesett az utóbbi időben, a 3-4 puttonyos kategória például teljesen megszűnt, a nagyon magas minőségű aszúborok pedig elképesztően magas áron kaphatók

- fejtették ki a szakemberek, akik most indították el a MyWine kampányukat, ami során a fogyasztó megismeri az élelmiszer eredetét, esetünkben a szőlő termesztését, szüretelését, a borkészítést, magát a készítőjét is, és így kialakul egy bizalom a termelő és a fogyasztó között. Így a Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem