29 °C Budapest
Doing taxes

Ezt sok magyar vállalkozó kikerülné: ne akard megúszni, veszélybe kerülhet tőle a megélhetésed

2022. július 26. 18:09

Sokan szeretnének vállalkozást indítani, de a pénzügyi dolgokat nehezebben gondolják át. Egy vállakozásnál pedig elengedhetetlen, hogy minden pénzügyi dolog tisztázva legyen, és a könyvelés is összeálljon. Éppen ezért itt van pár tipp, hogy hogyan könyveljünk, ha közösségi finanszírozásba kezdenénk.

A pénzügyek vezetése akkor is kihívást jelenthet, ha nem készülünk vállalkozást indítani. Azonban ha saját üzleten gondolkodunk, úgy jobban járunk, ha már az elején helyén kezeljük a pénzügyeinket, és keresünk egy jó könyvelőt. Bár nem minden vállalkozás indul banki hitelből, és egyre többen nyúlnának a közösségi finanszírozás lehetőségéhez, mint amilyen a Brancs közösségi finanszírozási oldal, azért fontos kiemelni, hogy az itt összegyűjtött összeget is vezetnünk kell, valamint adót kell fizetnünk utána. Nem érdemes itt hibázni, mert rámehet az üzletünk.

Nem kell azonban pénzügyi zseninek lennünk ahhoz, hogy sikerre vigyük a vállalkozásunkat, és hogy a pénzügyeink is rendben legyenek. Az Entrepreneur összeszedett pár tippet azoknak, akik belevágnának a közösségi finanszírozásba, de nem biztosak abban, hogy hogyan vezessék a kampányhoz kapcsolódó pénzügyeiket. A könyvelés nem játék, hiszen ha valamit itt elmúlasztunk, az akár a vállalatunk sikerességét is kockára teheti. Mielőtt azonban regisztrálnál, és elindítanád a kampányodat, és elkezdenéd zsebre vágni a pénzt, fontos, hogy tisztában legyél a számviteli folyamatokkal, és a közösségi finanszírozás mint üzleti finanszírozás adózási vonatkozásaival. 

Válasszuk szét az üzletet és a magánéletet

Mielőtt bármilyen gyűjtésbe, kampányba kezdenénk, sőt vállalkoznánk fontos megértenünk, hogy szét kell választanunk az üzleti és a személyes pénzügyeinket. A vállalkozásunk nem privát bank, és a személyes pénzkészletekből nem finanszírozhatjuk a végtelenségig üzleti ötleteinket sem. Állítsunk fel pontos költségvetést, és egy könyvelővel bogozzuk szét a két pénzügyi zsebet. Ha nem húzzuk meg a kezdeti pénzügyi határvonalat az üzleti és a magánjellegű dolgok között, akkor csak egy esetleges könyvelési katasztrófára számíthatunk.

Mi lesz az adóval?

Mielőtt hivatalosan elindítanánk a kampányunkat, érdemes szemügyre venni a különböző adózási törvényeket, mert ez hatással lesz a kampányunk nettó bevételére is. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, fontos ezt is belekalkulálni az árba, és a pénzügyi célba. Minden után kell adót fizetnünk, így ezért fontos tudni, hogy mi vonatkozik ránk ebben az esetben, és milyen formában adózunk. A becslés után ha még mindig bizonytalanok vagyunk az árban, amit a termékért, támogatásért kiszabnánk, alkalmazzuk az ökölszabályt, vegyük alapul a teljes összeget és adjunk hozzá 20 százalékot. Ez ésszerű mozgásteret biztosít az adózással kapcsolatos költségek fedezésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindent rögzítsünk

Nehéz meghatározni, hogy mennyi hozzájárulást kérjünk, hiszen nem saját tőkéről van szó, és nem feltétlen adunk rögtön cserébe valamit, azonban nem is teljes jövedelem. Ideális esetben egy könyvelővel előre egyeztessünk arról, hogy hogyan könyveljük el ezeket a bevételeket, hozzájárulásokat. Nagyon fontos, hogy nyomon kövessük a pénzmozgást, és a hozzájárulásokat, hiszen később erre még szükségünk lehet az adóbevallásnál, esetleg vállalatunk későbbi működésében.

Kövessük a kiadásainkat

A magyarok nem járnak élen pénzügyi tudatosságban, és sajnos néha még a saját kiadásainkat sem tudjuk követni. Azonban ha vállalkoznál, nagyon fontos, hogy minden projekttel kapcsolatos kiadást kövess, és rögzíts. Ez magában foglalja mind a támogatóknak szánt bármilyen többszintű ajándékkal kapcsolatos kiadásokat, mind pedig a projekt számos kiadását, amelyre pénzt gyűjtesz. Indulás előtt végezzünk egy kutatást, hogy átláthassuk a leendő költségeinket. Ez alapján nem csak a támogatók fogják jobban megérteni, hogy mire kell a pénz, de adózásnál is jól fog jönni a dokumentáció. Tartsuk meg a számlákat, nyugtákat, minden nyilvántartásba kell kerüljön ami a projekthez kapcsolódik.Ne póbáljuk megúszni az adózást, és járjunk utána annak, hogy hogyan kell elszámolnunk a pénzzel akkor, ha közösségi finanszírozáson keresztül tettünk rá szert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?