13 °C Budapest
Doing taxes

Ezt sok magyar vállalkozó kikerülné: ne akard megúszni, veszélybe kerülhet tőle a megélhetésed

2022. július 26. 18:09

Sokan szeretnének vállalkozást indítani, de a pénzügyi dolgokat nehezebben gondolják át. Egy vállakozásnál pedig elengedhetetlen, hogy minden pénzügyi dolog tisztázva legyen, és a könyvelés is összeálljon. Éppen ezért itt van pár tipp, hogy hogyan könyveljünk, ha közösségi finanszírozásba kezdenénk.

A pénzügyek vezetése akkor is kihívást jelenthet, ha nem készülünk vállalkozást indítani. Azonban ha saját üzleten gondolkodunk, úgy jobban járunk, ha már az elején helyén kezeljük a pénzügyeinket, és keresünk egy jó könyvelőt. Bár nem minden vállalkozás indul banki hitelből, és egyre többen nyúlnának a közösségi finanszírozás lehetőségéhez, mint amilyen a Brancs közösségi finanszírozási oldal, azért fontos kiemelni, hogy az itt összegyűjtött összeget is vezetnünk kell, valamint adót kell fizetnünk utána. Nem érdemes itt hibázni, mert rámehet az üzletünk.

Nem kell azonban pénzügyi zseninek lennünk ahhoz, hogy sikerre vigyük a vállalkozásunkat, és hogy a pénzügyeink is rendben legyenek. Az Entrepreneur összeszedett pár tippet azoknak, akik belevágnának a közösségi finanszírozásba, de nem biztosak abban, hogy hogyan vezessék a kampányhoz kapcsolódó pénzügyeiket. A könyvelés nem játék, hiszen ha valamit itt elmúlasztunk, az akár a vállalatunk sikerességét is kockára teheti. Mielőtt azonban regisztrálnál, és elindítanád a kampányodat, és elkezdenéd zsebre vágni a pénzt, fontos, hogy tisztában legyél a számviteli folyamatokkal, és a közösségi finanszírozás mint üzleti finanszírozás adózási vonatkozásaival. 

Válasszuk szét az üzletet és a magánéletet

Mielőtt bármilyen gyűjtésbe, kampányba kezdenénk, sőt vállalkoznánk fontos megértenünk, hogy szét kell választanunk az üzleti és a személyes pénzügyeinket. A vállalkozásunk nem privát bank, és a személyes pénzkészletekből nem finanszírozhatjuk a végtelenségig üzleti ötleteinket sem. Állítsunk fel pontos költségvetést, és egy könyvelővel bogozzuk szét a két pénzügyi zsebet. Ha nem húzzuk meg a kezdeti pénzügyi határvonalat az üzleti és a magánjellegű dolgok között, akkor csak egy esetleges könyvelési katasztrófára számíthatunk.

Mi lesz az adóval?

Mielőtt hivatalosan elindítanánk a kampányunkat, érdemes szemügyre venni a különböző adózási törvényeket, mert ez hatással lesz a kampányunk nettó bevételére is. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, fontos ezt is belekalkulálni az árba, és a pénzügyi célba. Minden után kell adót fizetnünk, így ezért fontos tudni, hogy mi vonatkozik ránk ebben az esetben, és milyen formában adózunk. A becslés után ha még mindig bizonytalanok vagyunk az árban, amit a termékért, támogatásért kiszabnánk, alkalmazzuk az ökölszabályt, vegyük alapul a teljes összeget és adjunk hozzá 20 százalékot. Ez ésszerű mozgásteret biztosít az adózással kapcsolatos költségek fedezésére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindent rögzítsünk

Nehéz meghatározni, hogy mennyi hozzájárulást kérjünk, hiszen nem saját tőkéről van szó, és nem feltétlen adunk rögtön cserébe valamit, azonban nem is teljes jövedelem. Ideális esetben egy könyvelővel előre egyeztessünk arról, hogy hogyan könyveljük el ezeket a bevételeket, hozzájárulásokat. Nagyon fontos, hogy nyomon kövessük a pénzmozgást, és a hozzájárulásokat, hiszen később erre még szükségünk lehet az adóbevallásnál, esetleg vállalatunk későbbi működésében.

Kövessük a kiadásainkat

A magyarok nem járnak élen pénzügyi tudatosságban, és sajnos néha még a saját kiadásainkat sem tudjuk követni. Azonban ha vállalkoznál, nagyon fontos, hogy minden projekttel kapcsolatos kiadást kövess, és rögzíts. Ez magában foglalja mind a támogatóknak szánt bármilyen többszintű ajándékkal kapcsolatos kiadásokat, mind pedig a projekt számos kiadását, amelyre pénzt gyűjtesz. Indulás előtt végezzünk egy kutatást, hogy átláthassuk a leendő költségeinket. Ez alapján nem csak a támogatók fogják jobban megérteni, hogy mire kell a pénz, de adózásnál is jól fog jönni a dokumentáció. Tartsuk meg a számlákat, nyugtákat, minden nyilvántartásba kell kerüljön ami a projekthez kapcsolódik.Ne póbáljuk megúszni az adózást, és járjunk utána annak, hogy hogyan kell elszámolnunk a pénzzel akkor, ha közösségi finanszírozáson keresztül tettünk rá szert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem