18 °C Budapest
Prince G. Bethlen amongst scientists from Hungarian money - Forint

Azért ez nagyon durva: 4 milliót is bukhat, aki kata helyett erre az adózásra kényszerül

2022. július 12. 20:45

Közel 4 milliót is bukhat évente, aki KATA helyett Átalányadózásra kényszerül váltani.

Tekintettel arra, hogy több százezres nagyságrendű lehet az az adózói kör, akik az új szabályok miatt kiesnek a KATA adónem alól, kérdés, hogy számukra megfelelő alternatíva-e az átalányadózás választása. 2022. év vonatkozásában az átalányadózás választására a jogszabály tervezet 2022. október 31-ig biztosít lehetőséget. A bejelentéshez szükséges nyomtatványt a NAV augusztus 15-ig teszi közzé a jelenleg ismert menetrend szerint. Több milliós jövedelemtől eshetnek el az áttérni kényszerülők –hívja fel példaszámításában a figyelmet Dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.

Melyek az alapvető lényegi különbségek a két adózási forma között?

Példaszámítás magas bevétel esetén:

A fentiekből látható, hogy magas jövedelem esetén az átalányadózás mellett az adókötelezettség jelentősen magasabb, mint KATA esetén. Az új törvény elfogadásával 17 400 000 Ft maradna a KATA-s vállalkozónál, szemben az átalányadózó vállalkozásokkal, ahol ugyanakkora árbevétel mellett mindössze 13 536 000 Ft.

A fenti példa természetesen nem számol azzal, ha pl. KATA esetén 40% mértékű különadó fizetése is felmerül, vagy az átalányadózó egyéni vállalkozó nem főállású, így minden esetben az eset összes körülményei alapján kell megítélni a helyzetet, de valószínűsíthető, hogy sok esetben az átalányadózás választása jóval terhesebb lesz az adózókra

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– állapítja meg Dr. Korponai Babett.

A Pénzcentrumon a napokban sorra számoltunk be arról, hogy szervetek tömkelege ellenzi a gyorsított eljárásban átírt és azóta már el is fogadott törvényt. Budapesten például több tüntetés is szerveződött a katás adózás lényegében kiürítése ellen. Az adozást érintő cikkekről itt olvashatsz bővebben:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem