18 °C Budapest
Prince G. Bethlen amongst scientists from Hungarian money - Forint

Azért ez nagyon durva: 4 milliót is bukhat, aki kata helyett erre az adózásra kényszerül

2022. július 12. 20:45

Közel 4 milliót is bukhat évente, aki KATA helyett Átalányadózásra kényszerül váltani.

Tekintettel arra, hogy több százezres nagyságrendű lehet az az adózói kör, akik az új szabályok miatt kiesnek a KATA adónem alól, kérdés, hogy számukra megfelelő alternatíva-e az átalányadózás választása. 2022. év vonatkozásában az átalányadózás választására a jogszabály tervezet 2022. október 31-ig biztosít lehetőséget. A bejelentéshez szükséges nyomtatványt a NAV augusztus 15-ig teszi közzé a jelenleg ismert menetrend szerint. Több milliós jövedelemtől eshetnek el az áttérni kényszerülők –hívja fel példaszámításában a figyelmet Dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.

Melyek az alapvető lényegi különbségek a két adózási forma között?

Példaszámítás magas bevétel esetén:

A fentiekből látható, hogy magas jövedelem esetén az átalányadózás mellett az adókötelezettség jelentősen magasabb, mint KATA esetén. Az új törvény elfogadásával 17 400 000 Ft maradna a KATA-s vállalkozónál, szemben az átalányadózó vállalkozásokkal, ahol ugyanakkora árbevétel mellett mindössze 13 536 000 Ft.

A fenti példa természetesen nem számol azzal, ha pl. KATA esetén 40% mértékű különadó fizetése is felmerül, vagy az átalányadózó egyéni vállalkozó nem főállású, így minden esetben az eset összes körülményei alapján kell megítélni a helyzetet, de valószínűsíthető, hogy sok esetben az átalányadózás választása jóval terhesebb lesz az adózókra

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– állapítja meg Dr. Korponai Babett.

A Pénzcentrumon a napokban sorra számoltunk be arról, hogy szervetek tömkelege ellenzi a gyorsított eljárásban átírt és azóta már el is fogadott törvényt. Budapesten például több tüntetés is szerveződött a katás adózás lényegében kiürítése ellen. Az adozást érintő cikkekről itt olvashatsz bővebben:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?