Close up of female accountant or banker making calculations. Savings, finances and economy concept

Több százezren járhatnak rosszul az új KATA-rendszerrel: már ma elfogadhatják a módosítást

2022. július 12. 08:48

Tegnap jelentette be a kormány, hogy benyújtotta a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvénymódosítást, amelyet ma kivételes eljárásban el is fogadhat az Országgyűlés. Ezzel pedig a jövőben kizárólag a lakosságot saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal közvetlenül kiszolgáló főállású egyéni vállalkozók adózási formája lesz a kata. Ruszin Zsolt adószakértőt kérdezte a 24.hu a változásokról.

A hétfőn benyújtott kormánymódosításról a mai napon fog dönteni az Országgyűlés soron kívül. Ha elfogadják a javaslatot, akkor többszázezer katás vállalkozó bajba fog kerülni, ugyanis abból a körülbelül 400 ezer emberből, akik ezt az adózási formát választották mindössze százezren lehetnek azok, akik csak a lakosságnak szolgáltatnak. A legrosszabbul pedig a szellemi foglalkozásokat űző szabadúszók, grafikusok, ügyvédek, egyetemi oktatók, állatorvosok járhatnak, akik mellett sokaknak mostantól még több terhet kell befizetniük, vagy egyenesen új munka után kell nézniük.

A szakértők szerint biztos, hogy továbbra is a katások szolgáltathatnak majd a legolcsóbban, de nagyon sokan ki fognak esni közülük. Nemcsak azok, akik kizárólag szervezeteknek, vállalkozásoknak számláznak, hanem azok is, akiknek zömében lakossági ügyfeleik vannak, de dolgoznak cégeknek, vállalkozásoknak is. Ruszin Zsolt adószakértő szerint viszont a taxisokhoz hasonlóan fognak még kapni szakmák engedményeket, hiszen a koronavírus járvány alatt is a katázó taxisok voltak azok, akik először adómentességet kaptak.

Számos szakma azonban biztosan kiesik a katázásból a szakértő szerint: a kreatíviparban dolgozók (színházak, filmesek, sminkesek, fodrászok, grafikusok), egyetemi óraadók, különböző szellemi foglalkozásokat végző szabadúszók, de akár a takarítók is. De, ahogyan Ruszin Zsolt is kiemelte, az állatorvosok sem katázhatnak többé.

Angyal József adószakértő pedig egyenesen tragédiának nevezte a tervezetet: szerinte ez az első lépés ahhoz, hogy megszüntessék teljesen a katát. A szakértő nem érti, hogy miért zárták ki többek között a nyugdíjasokat, de az is probléma, hogy aki főállásban katás marad, annak rendkívül alacsony, alig minimálbér feletti lesz a nyugdíja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig a Világgazdaságnak mondta el, hogy szerinte a fenti okokból kifolyólag jelentősen csökkenni fog a katás adózói kör, de véleménye szerint „a most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07