14 °C Budapest
A társasházak sem járnak jól az új KATA-szabályokkal: súlyos pénzeket fizethetnek

A társasházak sem járnak jól az új KATA-szabályokkal: súlyos pénzeket fizethetnek

2022. július 12. 15:03

Nem csak az egyéni vállalkozókat érinti a tegnap előterjesztett javaslat, ami a katások életét forgatja fel fenekestől. A módosítás ugyanis a rezsit és a közös költséget is növelni fogja, számolt be a Társasházi Háztartás.

Ha nem változik az új katatörvény, a társasházkezelők kénytelenek lesznek növelni a közös költségen a Társasházi Háztartás szerint. Szeptembertől ugyanis a katások már csak a magánszemélyeknek állíthatnak ki számlát, és sok társasházkezelő is ezt az adózási formát használta. Viszont az új jogszabály a társasházak speciális helyzetét nem veszi figyelembe: azonos kategóriába esnek, mint a cégek. Ez pedig komoly rezsinövekedést is jelenthet.

A törvény jelenlegi formája szerint a társasházkezelőknek nem lesz választása. Kénytelenek lesznek a többlet terhet a lakókra hárítani, amivel értelemszerűen nőni fog a közösköltség is. A társasházi Háztartás idéz egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a magyar társasházak egy része jelentős felmérésre szorulna, de a törvénymódosítással már akár egy kisebb szerelés is gondot okozhat. A szakemberek ugyanis nem fognak tudni katásként dolgozni nekik, hiszen nem minősül a társasház magánszemélynek, így kénytelenek lesznek rájuk hárítani a további ár növekedést is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?