Tools of a plasterer/mason on a table located at a construction site cimlapi

Elépesztő, mi folyik az építőiparban: ilyenre még tényleg nem volt példa

2021. november 11. 12:34

Izgalmas hónapok előtt áll az építőipar. Továbbra is tömegesek a cégalapítások és cégtörlések, a kényszertörlési eljárások felfutóban, a piacot pedig tovább borzolják az emelkedő építőanyag árak. Ezek mellett egy új jogszabályra, valamint egy komolyabb cégtörlési hullámra is készülhetnek az ágazat szereplői.

2021 szeptemberében 701 építőipari cégalapítás került közzétételre, ami az elmúlt 5 év harmadik legmagasabb értéke. Történik mindez egy olyan pillanatban, amikor sok minden elmondható az építőiparról, de az nem, hogy kiegyensúlyozott pályán mozogna. Az ágazat 2021-es termelési volumene már éppen kikapaszkodni látszott a 2020-as közel 10 százalékos gödörből, de az év második felében újabb nehézségekkel nézhettek szembe az ágazat szereplői. Ennek ellenére a cégalapítási értékek magasan maradtak.

A havi 700 új társas vállalkozás még az ágazat saját átlagához képest is soknak számít, a legtöbb iparágban pedig közel sincs ennyi cégbejegyzés. Jelenleg mintegy 62 ezer társas vállalkozás működik a szektorban, és a számuk dinamikusan emelkedik. Az ágazati társas vállalkozások mellett az egyéni vállalkozók száma még dinamikusabban növekszik, hónapról hónapra 1000-1500 új építőipari egyéni vállalkozó lép be a piacra, és mára az egyéni vállalkozók száma meghaladja a 77 ezret. Az egyéni vállalkozói réteg aktivitását jelzi az is, hogy egyre kevesebb a szüneteltetett egyéni vállalkozás is. Összességében tehát a cégszámokból és az egyéni vállalkozók számából az látszik, hogy igen lendületesen halad a szektor.

Ahogy az építőiparban már sokszor megfigyelhető volt, év vége fele közeledve is az látszik, hogy az ágazati cégalapítási arányok és a piaci hangulat elválik egymástól. Sokkal több az új szereplő, mint azt a piaci folyamatok indokolnák, ami részben a kényszervállalkozásoknak, részben a szürkegazdaságnak köszönhető. A jogalkotók az elmúlt években is küzdöttek a visszaélések ellen, de 2022-től egy újabb eszköz áll majd az ellenőrzőszervek rendelkezésére az ún. üvegkapu rendeletnek köszönhetően. A rendelet a 700 millió Ft feletti közbeszerzések esetében lépteti életbe az építési munkaterületre belépő és kilépő személyek adminisztrációs kötelezettségét. A rendelet egyértelműen a visszaélések visszaszorítását szolgálja, amely középtávon csökkentheti az ágazati cégfluktuációt is.

Az egyéb céginformációs mutatók tekintetében sem nevezhető nyugodtnak az ágazat helyzete. Szeptemberben 188 cégtörlés került közzétételre, ami a cégalapításokhoz és az ágazat korábbi adataihoz képest ugyan alacsonynak látszik, de ha hozzávesszük, hogy a kényszertörlési eljárások hónapokig szüneteltek, akkor már kimondottan magas értéknek tekinthetjük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ágazat – az ország teljes cégbázisához hasonlóan – cégtörlési hullám előtt áll, melyben az elmúlt 1 év elmaradt kényszertörlés eljárásai kerülnek pótlásra. A magas cégalapítási adatok mellett tehát magas cégtörlési számokra is számíthatunk a szektorban az év végéig, ami rekordszintű cégfluktuációs adatokat fog eredményezni. Az ágazat nehézségeire utal az a tény is, hogy szeptember hónapban 1190 építőipari cég került végrehajtás alá, ami ugyan nem rekord, de rekordközeli havi értéknek számít. Összességében tehát kezd meglátszani az ágazat egyes szereplőin a covid okozta gazdasági hullámvölgy, és az árak, árfolyamok ingadozása.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) szeptemberre vonatkozó értéke átlagosan 18-19 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Veszprém, Vas és Baranya megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Jász-Nagykun-Szolnok megye produkálta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?