1 °C Budapest
Tools of a plasterer/mason on a table located at a construction site cimlapi

Elépesztő, mi folyik az építőiparban: ilyenre még tényleg nem volt példa

2021. november 11. 12:34

Izgalmas hónapok előtt áll az építőipar. Továbbra is tömegesek a cégalapítások és cégtörlések, a kényszertörlési eljárások felfutóban, a piacot pedig tovább borzolják az emelkedő építőanyag árak. Ezek mellett egy új jogszabályra, valamint egy komolyabb cégtörlési hullámra is készülhetnek az ágazat szereplői.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2021 szeptemberében 701 építőipari cégalapítás került közzétételre, ami az elmúlt 5 év harmadik legmagasabb értéke. Történik mindez egy olyan pillanatban, amikor sok minden elmondható az építőiparról, de az nem, hogy kiegyensúlyozott pályán mozogna. Az ágazat 2021-es termelési volumene már éppen kikapaszkodni látszott a 2020-as közel 10 százalékos gödörből, de az év második felében újabb nehézségekkel nézhettek szembe az ágazat szereplői. Ennek ellenére a cégalapítási értékek magasan maradtak.

A havi 700 új társas vállalkozás még az ágazat saját átlagához képest is soknak számít, a legtöbb iparágban pedig közel sincs ennyi cégbejegyzés. Jelenleg mintegy 62 ezer társas vállalkozás működik a szektorban, és a számuk dinamikusan emelkedik. Az ágazati társas vállalkozások mellett az egyéni vállalkozók száma még dinamikusabban növekszik, hónapról hónapra 1000-1500 új építőipari egyéni vállalkozó lép be a piacra, és mára az egyéni vállalkozók száma meghaladja a 77 ezret. Az egyéni vállalkozói réteg aktivitását jelzi az is, hogy egyre kevesebb a szüneteltetett egyéni vállalkozás is. Összességében tehát a cégszámokból és az egyéni vállalkozók számából az látszik, hogy igen lendületesen halad a szektor.

Ahogy az építőiparban már sokszor megfigyelhető volt, év vége fele közeledve is az látszik, hogy az ágazati cégalapítási arányok és a piaci hangulat elválik egymástól. Sokkal több az új szereplő, mint azt a piaci folyamatok indokolnák, ami részben a kényszervállalkozásoknak, részben a szürkegazdaságnak köszönhető. A jogalkotók az elmúlt években is küzdöttek a visszaélések ellen, de 2022-től egy újabb eszköz áll majd az ellenőrzőszervek rendelkezésére az ún. üvegkapu rendeletnek köszönhetően. A rendelet a 700 millió Ft feletti közbeszerzések esetében lépteti életbe az építési munkaterületre belépő és kilépő személyek adminisztrációs kötelezettségét. A rendelet egyértelműen a visszaélések visszaszorítását szolgálja, amely középtávon csökkentheti az ágazati cégfluktuációt is.

Az egyéb céginformációs mutatók tekintetében sem nevezhető nyugodtnak az ágazat helyzete. Szeptemberben 188 cégtörlés került közzétételre, ami a cégalapításokhoz és az ágazat korábbi adataihoz képest ugyan alacsonynak látszik, de ha hozzávesszük, hogy a kényszertörlési eljárások hónapokig szüneteltek, akkor már kimondottan magas értéknek tekinthetjük.

Az ágazat – az ország teljes cégbázisához hasonlóan – cégtörlési hullám előtt áll, melyben az elmúlt 1 év elmaradt kényszertörlés eljárásai kerülnek pótlásra. A magas cégalapítási adatok mellett tehát magas cégtörlési számokra is számíthatunk a szektorban az év végéig, ami rekordszintű cégfluktuációs adatokat fog eredményezni. Az ágazat nehézségeire utal az a tény is, hogy szeptember hónapban 1190 építőipari cég került végrehajtás alá, ami ugyan nem rekord, de rekordközeli havi értéknek számít. Összességében tehát kezd meglátszani az ágazat egyes szereplőin a covid okozta gazdasági hullámvölgy, és az árak, árfolyamok ingadozása.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) szeptemberre vonatkozó értéke átlagosan 18-19 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Veszprém, Vas és Baranya megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Jász-Nagykun-Szolnok megye produkálta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 22. szombat
Vince, Artúr
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?