9 °C Budapest
Tools of a plasterer/mason on a table located at a construction site cimlapi

Elépesztő, mi folyik az építőiparban: ilyenre még tényleg nem volt példa

2021. november 11. 12:34

Izgalmas hónapok előtt áll az építőipar. Továbbra is tömegesek a cégalapítások és cégtörlések, a kényszertörlési eljárások felfutóban, a piacot pedig tovább borzolják az emelkedő építőanyag árak. Ezek mellett egy új jogszabályra, valamint egy komolyabb cégtörlési hullámra is készülhetnek az ágazat szereplői.

2021 szeptemberében 701 építőipari cégalapítás került közzétételre, ami az elmúlt 5 év harmadik legmagasabb értéke. Történik mindez egy olyan pillanatban, amikor sok minden elmondható az építőiparról, de az nem, hogy kiegyensúlyozott pályán mozogna. Az ágazat 2021-es termelési volumene már éppen kikapaszkodni látszott a 2020-as közel 10 százalékos gödörből, de az év második felében újabb nehézségekkel nézhettek szembe az ágazat szereplői. Ennek ellenére a cégalapítási értékek magasan maradtak.

A havi 700 új társas vállalkozás még az ágazat saját átlagához képest is soknak számít, a legtöbb iparágban pedig közel sincs ennyi cégbejegyzés. Jelenleg mintegy 62 ezer társas vállalkozás működik a szektorban, és a számuk dinamikusan emelkedik. Az ágazati társas vállalkozások mellett az egyéni vállalkozók száma még dinamikusabban növekszik, hónapról hónapra 1000-1500 új építőipari egyéni vállalkozó lép be a piacra, és mára az egyéni vállalkozók száma meghaladja a 77 ezret. Az egyéni vállalkozói réteg aktivitását jelzi az is, hogy egyre kevesebb a szüneteltetett egyéni vállalkozás is. Összességében tehát a cégszámokból és az egyéni vállalkozók számából az látszik, hogy igen lendületesen halad a szektor.

Ahogy az építőiparban már sokszor megfigyelhető volt, év vége fele közeledve is az látszik, hogy az ágazati cégalapítási arányok és a piaci hangulat elválik egymástól. Sokkal több az új szereplő, mint azt a piaci folyamatok indokolnák, ami részben a kényszervállalkozásoknak, részben a szürkegazdaságnak köszönhető. A jogalkotók az elmúlt években is küzdöttek a visszaélések ellen, de 2022-től egy újabb eszköz áll majd az ellenőrzőszervek rendelkezésére az ún. üvegkapu rendeletnek köszönhetően. A rendelet a 700 millió Ft feletti közbeszerzések esetében lépteti életbe az építési munkaterületre belépő és kilépő személyek adminisztrációs kötelezettségét. A rendelet egyértelműen a visszaélések visszaszorítását szolgálja, amely középtávon csökkentheti az ágazati cégfluktuációt is.

Az egyéb céginformációs mutatók tekintetében sem nevezhető nyugodtnak az ágazat helyzete. Szeptemberben 188 cégtörlés került közzétételre, ami a cégalapításokhoz és az ágazat korábbi adataihoz képest ugyan alacsonynak látszik, de ha hozzávesszük, hogy a kényszertörlési eljárások hónapokig szüneteltek, akkor már kimondottan magas értéknek tekinthetjük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ágazat – az ország teljes cégbázisához hasonlóan – cégtörlési hullám előtt áll, melyben az elmúlt 1 év elmaradt kényszertörlés eljárásai kerülnek pótlásra. A magas cégalapítási adatok mellett tehát magas cégtörlési számokra is számíthatunk a szektorban az év végéig, ami rekordszintű cégfluktuációs adatokat fog eredményezni. Az ágazat nehézségeire utal az a tény is, hogy szeptember hónapban 1190 építőipari cég került végrehajtás alá, ami ugyan nem rekord, de rekordközeli havi értéknek számít. Összességében tehát kezd meglátszani az ágazat egyes szereplőin a covid okozta gazdasági hullámvölgy, és az árak, árfolyamok ingadozása.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) szeptemberre vonatkozó értéke átlagosan 18-19 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Veszprém, Vas és Baranya megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Jász-Nagykun-Szolnok megye produkálta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm