24 °C Budapest
Financial auditor analyzing company financial report concept of accounting, accountancy and tax form

Sorra tűnnek el Magyarországról ezek a cégek: egyszerűen kiszorultak?

2021. július 21. 13:32

2013 óta több mint 10 százalékot csökkent a nemzetközi érdekeltségű társas vállalkozások aránya a milliárdos cégek körében hazánkban.

Az elmúlt néhány évben 41 százalékról 31 százalék alá csökkent a külföldi tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozások aránya Magyarországon az 1 milliárd forint éves árbevételt meghaladó vállalkozások körében. Jelenleg mintegy 7360 tisztán hazai érdekeltségű és 3271 külföldi érdekeltségű társas vállalkozás működik ebben a szegmensben. Az arányok eltolódása ugyanakkor nem jelenti feltétlen azt, hogy a külföldi cégek kiszorulnának, csak a számuk sokkal lassabban növekszik, mint a tisztán hazai „milliárdos” vállalkozások száma.

A külföldi cégek arányának csökkenése ellenére ebben a szegmensben a vizsgált 8 éves időszakban 2700-ról 3300 nőtt a külföldi érdekeltségű vállalkozások száma. Ez ugyanakkor sokkal lassabb növekedés, mint a tisztán hazai cégek körében. A hazai cégek körében gyakorlatilag évről évre több száz új vállalkozás lépi át a milliárdos árbevételi küszöböt, így növekedett a számuk 8 év alatt 3900-ról 7300-ra. Érdekesség, hogy a sok új hazai milliárdos vállalkozás nem jelenti azt, hogy sok a piacon a teljesen új szereplő. A nemzetközi kötődésű milliárdos vállalkozások átlagéletkora 18 év, míg a hazai milliárdos cégek átlagéletkora 17 év, azaz a hazai szereplők jelentős része is komoly múlttal rendelkezik mire eléri az 1 milliárd forint éves árbevételt.

Az arányok eltolódásához, változásához ugyanakkor hozzájárult a gazdasági növekedés és az infláció is. 2013-ban egy milliárdos vállalkozás még sokkal nagyobbnak és ritkábbnak számított, mint napjainkban. A kisebb vállalkozások körében pedig már magasabb a hazai cégek aránya, ezért az inflációtól megtisztított adatok nem mutatnak ekkora arányú csökkenést a külföldi érdekeltségek körében.

Ugyanakkor a külföldi cégek arányának csökkenése megfigyelhető az alacsonyabb szegmensekben is. A 100 millió Ft feletti árbevételt elérő cégek körében 18 százalékról 12 százalékra csökkent a külföldi cégek aránya 8 év alatt. Érdekes módon az arány csökkenés itt kevésbé látványos, de abszolút értékben már meglepőbbek az adatok. Ebben a szegmensben szinte stagnált a külföldi cégek száma 8000 körül, míg a tisztán hazai érdekeltségű cégek száma majdnem megduplázódott – 35 ezerről 62 ezerre növekedett – a vizsgált 8 éves az időszakban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes cégbázist figyelembe véve jelenleg 42 ezer külföldi érdekeltségű társas vállalkozás működik az országban, ami a teljes hazai cégszám 8 százaléka. Ágazati szinten messze kiemelkedik a kereskedelem, de nagyon sok a nemzetközi érdekeltség az ingatlanügyletek körében, a tanácsadó szektorban, illetve az építőiparban.

Országonként vizsgálva a hazai cégek külföldi tulajdonosait, Ukrajna áll a lista élén 4087 vállalkozással. Az Ukrajnához köthető cégek száma évek óta dinamikusan emelkedik, de 2021 az első év, hogy nem Németország áll a lista élén. Németország és Ausztria Magyarország két hagyományos kereskedelmi partnere, évekig foglalta el a dobogó legfelső két fokát, de mára hátrébb szorultak, és a tendencia alapján még hátrébb is szorulhatnak a következő években. Általánosságban elmondható, hogy a nyugat-európai érdekeltségű cégek száma csökken Magyarországon, míg a szomszédos országokhoz köthető vállalkozások száma növekszik. A toplistán a mai napig megtalálható néhány offshore ország is, de számuk csökkenőben van, legalábbis az egyértelműen, tulajdonoson keresztül közvetlenül kimutatható offshore érdekeltségű vállalkozások száma csökkenőben van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?