9 °C Budapest
Financial auditor analyzing company financial report concept of accounting, accountancy and tax form

Sorra tűnnek el Magyarországról ezek a cégek: egyszerűen kiszorultak?

2021. július 21. 13:32

2013 óta több mint 10 százalékot csökkent a nemzetközi érdekeltségű társas vállalkozások aránya a milliárdos cégek körében hazánkban.

Az elmúlt néhány évben 41 százalékról 31 százalék alá csökkent a külföldi tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozások aránya Magyarországon az 1 milliárd forint éves árbevételt meghaladó vállalkozások körében. Jelenleg mintegy 7360 tisztán hazai érdekeltségű és 3271 külföldi érdekeltségű társas vállalkozás működik ebben a szegmensben. Az arányok eltolódása ugyanakkor nem jelenti feltétlen azt, hogy a külföldi cégek kiszorulnának, csak a számuk sokkal lassabban növekszik, mint a tisztán hazai „milliárdos” vállalkozások száma.

A külföldi cégek arányának csökkenése ellenére ebben a szegmensben a vizsgált 8 éves időszakban 2700-ról 3300 nőtt a külföldi érdekeltségű vállalkozások száma. Ez ugyanakkor sokkal lassabb növekedés, mint a tisztán hazai cégek körében. A hazai cégek körében gyakorlatilag évről évre több száz új vállalkozás lépi át a milliárdos árbevételi küszöböt, így növekedett a számuk 8 év alatt 3900-ról 7300-ra. Érdekesség, hogy a sok új hazai milliárdos vállalkozás nem jelenti azt, hogy sok a piacon a teljesen új szereplő. A nemzetközi kötődésű milliárdos vállalkozások átlagéletkora 18 év, míg a hazai milliárdos cégek átlagéletkora 17 év, azaz a hazai szereplők jelentős része is komoly múlttal rendelkezik mire eléri az 1 milliárd forint éves árbevételt.

Az arányok eltolódásához, változásához ugyanakkor hozzájárult a gazdasági növekedés és az infláció is. 2013-ban egy milliárdos vállalkozás még sokkal nagyobbnak és ritkábbnak számított, mint napjainkban. A kisebb vállalkozások körében pedig már magasabb a hazai cégek aránya, ezért az inflációtól megtisztított adatok nem mutatnak ekkora arányú csökkenést a külföldi érdekeltségek körében.

Ugyanakkor a külföldi cégek arányának csökkenése megfigyelhető az alacsonyabb szegmensekben is. A 100 millió Ft feletti árbevételt elérő cégek körében 18 százalékról 12 százalékra csökkent a külföldi cégek aránya 8 év alatt. Érdekes módon az arány csökkenés itt kevésbé látványos, de abszolút értékben már meglepőbbek az adatok. Ebben a szegmensben szinte stagnált a külföldi cégek száma 8000 körül, míg a tisztán hazai érdekeltségű cégek száma majdnem megduplázódott – 35 ezerről 62 ezerre növekedett – a vizsgált 8 éves az időszakban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A teljes cégbázist figyelembe véve jelenleg 42 ezer külföldi érdekeltségű társas vállalkozás működik az országban, ami a teljes hazai cégszám 8 százaléka. Ágazati szinten messze kiemelkedik a kereskedelem, de nagyon sok a nemzetközi érdekeltség az ingatlanügyletek körében, a tanácsadó szektorban, illetve az építőiparban.

Országonként vizsgálva a hazai cégek külföldi tulajdonosait, Ukrajna áll a lista élén 4087 vállalkozással. Az Ukrajnához köthető cégek száma évek óta dinamikusan emelkedik, de 2021 az első év, hogy nem Németország áll a lista élén. Németország és Ausztria Magyarország két hagyományos kereskedelmi partnere, évekig foglalta el a dobogó legfelső két fokát, de mára hátrébb szorultak, és a tendencia alapján még hátrébb is szorulhatnak a következő években. Általánosságban elmondható, hogy a nyugat-európai érdekeltségű cégek száma csökken Magyarországon, míg a szomszédos országokhoz köthető vállalkozások száma növekszik. A toplistán a mai napig megtalálható néhány offshore ország is, de számuk csökkenőben van, legalábbis az egyértelműen, tulajdonoson keresztül közvetlenül kimutatható offshore érdekeltségű vállalkozások száma csökkenőben van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm