2 °C Budapest
Colorful lights at the restaurant on Vaci street at night in Budapest, Hungary

Hiába a nyitás: most jön az igazi csődhullám a vendéglátásban

2021. május 17. 18:01

Hiába nyithatnak ki a vendéglátóhelyek, a feketeleves még csak most jön, véli egy belvárosi pub üzletvezetője. Nyíri Szilárd arról beszélt, ugyan valóban lehet már a teraszokon és védettségi igazolvánnyal bent is fogyasztani, de a költségekkel nem növekedett párhzamosan a forgalom. Így pedig sok vendéglátós húzhatja majd le a rolót.

Sarkos kijelentéseket tett a nyitásról Nyíri Szilárd, a belvárosi One Beer Pub üzletvezetője. A sörguru Winkler Róbert vendége volt egy sörteszt-videóban, ahol elmondta: hiába nyithattak meg a vendéglátóhelyek, az igazi nehézségek csak most kezdődnek majd az ágazatban:

Tudtuk, hogy gazdaságilag, ha kinyitunk, az lefelé a lejtőn: egy pici terasz nem tud annyit kitermelni, mint amennyire visszaugranak a költségeid. Ha pénteken rossz idő van, akkor semmi, akár úszik vele egy hét is. Ja, nem boldogság...

- mondta az üzletvezető, aki azt tapasztalja, hogy oltási igazolványa sem sok vendégnek van, így bentre nem is nagyon ül senki.

Most lesz szerintem a legnagyobb csődhullám a vendéglátásban: ahogy visszaugrottak a költségek, a vendégek nem tudnak annyira visszaugrani. Rengetegen vagy nem jönnek el, vagy nincs oltási kiskönyvük, ha pedig nincs nagy teraszod, akkor pedig nem tudsz annyi pénzt kitermelni. Csúnya dolog ez a gazdaság...

- összegezte Nyíri Szilárd.

Gerendai Károly is tömeges csődtől tart

Mi jelenleg azt látjuk, hogy az előzetes aggodalmaink, miszerint a nyitáskor csak a költségeink fognak megnőni, de a bevételek nem jönnek hasonló arányban, beigazolódtak” – mondta el Gerendai Károly  Sziget Kft. és Costes Éttermek ügyvezető igazgatója, tulajdonosa a METRO HoReCa szektor újranyitása kapcsán szervezett online kerekasztal-beszélgetésén május 17-én, majd folytatta:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Costes Downtown éttermünkben az elmúlt 10 napban, mióta nyitva vagyunk, voltak olyan napjaink, amikor 0 forintnyi forgalmunk volt, de még a legjobb napunkon is mindössze 8 vendégünk volt. Tehát miközben visszaugrottak a bérleti díjak, a bérek és az egyéb költségek a korábbi szintre, a bevételek messze nem fedezik ezeket, sőt, ha közelebbről megnézzük, talán még több is a veszteségünk, mint a bezárás időszakában volt. A házhozszállítás érthető módon nem tudta kompenzálni a veszteségeinket: a teljes évre vetítve a bevételeink 9 százalékát realizáltuk, és persze a kiadásainkat nem tudtuk 9 százalékra leszorítani.

A szektor egésze jellemzően felélte mostanra a tartalékait, már ha egyáltalán volt nekik, mindenki abban bízott, az újranyitáskor megindul a roham, aminek köszönhetően javulnak majd a bevételek. De Gerendai szerint, ez végül elmaradt, amin részben az időjárásnak is köszönhető volt.

Éppen ezért sajnos nem oldódott meg a szektor nyomasztó helyzete, és Gerendai is úgy látja, ilyen feltételek mellett jöhet a második csődhullám.

A vendéglátóhelyek teraszai 3,5 millió beoltottnál, április 24-én nyithattak ki. Május elsejétől (amikor elértük a 4 millió beoltottat) pedig már a belső részeken is lehet olyan vendégeket fogadni, akiknek van védettség igazolványuk - illetve az ő kíséretükben érkező kiskorúakat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm