26 °C Budapest
Colorful lights at the restaurant on Vaci street at night in Budapest, Hungary

Hiába a nyitás: most jön az igazi csődhullám a vendéglátásban

2021. május 17. 18:01

Hiába nyithatnak ki a vendéglátóhelyek, a feketeleves még csak most jön, véli egy belvárosi pub üzletvezetője. Nyíri Szilárd arról beszélt, ugyan valóban lehet már a teraszokon és védettségi igazolvánnyal bent is fogyasztani, de a költségekkel nem növekedett párhzamosan a forgalom. Így pedig sok vendéglátós húzhatja majd le a rolót.

Sarkos kijelentéseket tett a nyitásról Nyíri Szilárd, a belvárosi One Beer Pub üzletvezetője. A sörguru Winkler Róbert vendége volt egy sörteszt-videóban, ahol elmondta: hiába nyithattak meg a vendéglátóhelyek, az igazi nehézségek csak most kezdődnek majd az ágazatban:

Tudtuk, hogy gazdaságilag, ha kinyitunk, az lefelé a lejtőn: egy pici terasz nem tud annyit kitermelni, mint amennyire visszaugranak a költségeid. Ha pénteken rossz idő van, akkor semmi, akár úszik vele egy hét is. Ja, nem boldogság...

- mondta az üzletvezető, aki azt tapasztalja, hogy oltási igazolványa sem sok vendégnek van, így bentre nem is nagyon ül senki.

Most lesz szerintem a legnagyobb csődhullám a vendéglátásban: ahogy visszaugrottak a költségek, a vendégek nem tudnak annyira visszaugrani. Rengetegen vagy nem jönnek el, vagy nincs oltási kiskönyvük, ha pedig nincs nagy teraszod, akkor pedig nem tudsz annyi pénzt kitermelni. Csúnya dolog ez a gazdaság...

- összegezte Nyíri Szilárd.

Gerendai Károly is tömeges csődtől tart

Mi jelenleg azt látjuk, hogy az előzetes aggodalmaink, miszerint a nyitáskor csak a költségeink fognak megnőni, de a bevételek nem jönnek hasonló arányban, beigazolódtak” – mondta el Gerendai Károly  Sziget Kft. és Costes Éttermek ügyvezető igazgatója, tulajdonosa a METRO HoReCa szektor újranyitása kapcsán szervezett online kerekasztal-beszélgetésén május 17-én, majd folytatta:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Costes Downtown éttermünkben az elmúlt 10 napban, mióta nyitva vagyunk, voltak olyan napjaink, amikor 0 forintnyi forgalmunk volt, de még a legjobb napunkon is mindössze 8 vendégünk volt. Tehát miközben visszaugrottak a bérleti díjak, a bérek és az egyéb költségek a korábbi szintre, a bevételek messze nem fedezik ezeket, sőt, ha közelebbről megnézzük, talán még több is a veszteségünk, mint a bezárás időszakában volt. A házhozszállítás érthető módon nem tudta kompenzálni a veszteségeinket: a teljes évre vetítve a bevételeink 9 százalékát realizáltuk, és persze a kiadásainkat nem tudtuk 9 százalékra leszorítani.

A szektor egésze jellemzően felélte mostanra a tartalékait, már ha egyáltalán volt nekik, mindenki abban bízott, az újranyitáskor megindul a roham, aminek köszönhetően javulnak majd a bevételek. De Gerendai szerint, ez végül elmaradt, amin részben az időjárásnak is köszönhető volt.

Éppen ezért sajnos nem oldódott meg a szektor nyomasztó helyzete, és Gerendai is úgy látja, ilyen feltételek mellett jöhet a második csődhullám.

A vendéglátóhelyek teraszai 3,5 millió beoltottnál, április 24-én nyithattak ki. Május elsejétől (amikor elértük a 4 millió beoltottat) pedig már a belső részeken is lehet olyan vendégeket fogadni, akiknek van védettség igazolványuk - illetve az ő kíséretükben érkező kiskorúakat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?