11 °C Budapest
Empty restaurant terrace during quarantine against coronavirus - Covid-19.

Kemény lesz az újranyitás a vendéglátóhelyeknek: a vásárlók készülhetnek a magasabb árakra

2021. április 23. 09:45

A vendéglátóhelyek már készülnek a nyitásra, ám nincsenek könnyű helyzetben, a dolgozók 30-40 százaléka hagyta ott munkáját az elmúlt hónapokban, és áremelkedés is várható – írja a Népszava.

Ma még nehéz megbecsülni, hány vendéglátóhely üzemeltetője döntött úgy, hogy ténylegesen befejezi a tevékenységét

- mondta el a lapnak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke. A szakember szerint nyárra derülhet ki, hogy milyen hatással voltak a szektorra a járvány miatti korlátozások.

A VIMOSZ elnökének becslése szerint az ágazatban dolgozók 30-40 százalékát kellett elbocsátania a munkaadóknak. Akik viszont az elmúlt 8 hónapban embert küldtek el, azok most foghatják a fejüket, mert 1-2 nap alatt nehéz lesz embert találniuk a nyitásra. A szakember beszélt arról is, hogy az alapanyagár-infláció és a forint-euró árfolyam alakulása is felfelé hajtja a vendéglátóhelyi árakat.

Nagy kérdés, hogy az új árakból mennyit hajlandó a piac elfogadni

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?