15 ezer fővárosi vállalkozás táncol a csőd szélén: velük mi lesz?

2021. március 3. 20:07

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) javasolja, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások esetében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.

A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályának HIPA adóelőleg behajtási intézkedései rámutatnak arra, hogy a turizmusban és vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzete immár tarthatatlan. Bár a lépés úgy tűnik jogszerű, a BKIK álláspontja szerint a nehéz helyzetbe került vállalkozások esetén most a segítség a legfontosabb.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ezért levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdaságért felelős tagjaihoz, hogy amint azt a február 3-i közleményében már javaslatként felvetette, vezessenek be végrehajtási moratóriumot év végéig a HIPA fizetésekre, valamint az egyéb adónemekre is azon vállalkozások számára, akik a 485/2020. (XI. 10.) és 571/2020. (XII. 9.) Kormányrendeletekben TEÁOR számok szerint szerepelnek. A vállalkozásoktól beérkezett igények alapján a támogatásra jogosultak listáját egyúttal a BKIK javasolja kiegészíteni az idegenvezetőkkel (TEÁOR 7990) és a taxis személyszállítókkal (TEÁOR 4932).

A BKIK korábbi, február 23-i közleményében már felhívta a budapesti vállalkozások figyelmét, nyilatkozzanak a HIPA kedvezmény igénybevételéről, egyúttal szeretné tudatosítani a vállalkozásokban, hogy a HIPA fele automatikusan jár a kijelölt körnek. Ezzel egyidejűleg bejelentette, hogy a legnehezebb helyzetbe került vállalkozások számára 75 millió forint kezdőösszeggel nyílt szolidaritási pénzalapot indít. A szolidaritási alap ötletének pozitív fogadtatását jelzi, hogy bár a támogatási program részletein még dolgozik a kamara, már érkeztek felajánlások olyan vállalkozásoktól, akik támogatásukkal csatlakozni szeretnének.

A BKIK számításai szerint nagyságrendileg 15 ezer budapesti vállalkozás kerülhetett a pandémia miatt olyan helyzetbe, hogy szándékai ellenére sem tud eleget tenni adófizetési kötelezettségéknek. Számukra a kamara mindenképp javasolja az automatikus végrehajtási moratóriumot. Ezzel nem csak ezen vállalkozók, hanem az általuk foglalkoztatott több tízezer budapesti munkavállaló és családja megélhetését sikerülhet megvédeni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm