34 °C Budapest

Így szabályozzák a lakáskiadást Budapesten: egységben az erő?

2020. szeptember 28. 09:01

A járvány miatt minden harmadik rövid távra kinált kiadó lakás eltűnt a piacról Budapesten. Míg 2019-ben - az Airbnb adatai szerint - több mint 14 és fél ezer ilyen ingatlan volt a fővárosban, jelenleg már csak 10 ezret hirdetnek. Az eltűnt 5 ezer lakás egy részét hosszú távra próbálják kiadni, így évek óta először érezhetően csökkentek az albérletárak Budapesten. Egy júliusi törvénymódosítás még több tulajdonos kedvét elveheti az airbnbzéstől, az önkormányzatok ugyanis tovább szigoríthatják a vonatkozó szabályozást: meghatározhatják, hogy a lakásokat évente hány napra adhatják ki turisztikai célra. Karácsony Gergely szerint a lakbérek szélsőséges emelkedése miatt szükséges a korlátozás.

Komplex jogszabály-tervezeten dolgoznak a fővárosi kerületek a rövid távú lakáskiadás szigorítására - mondta az InfoRádiónak Erzsébetváros polgármestere. Niedermüller Péter szerint a júliusi jogszabálymódosítás után az önkormányzatoknak jelenleg csak a kiadás időbeli korlátozására van lehetősége, ám inkább helyhatósági engedélyezésre és például a feketézők elleni fellépésre lenne szükség.

Olyan megoldást szeretnénk, amely arra ösztökéli a lakástulajdonosokat, hogy a nyár időszakában ki tudják adni a lakásukat, amikor nagyon intenzív a turistaidény, évközben pedig arra ösztönöznénk őket, hogy egyetemistáknak, fiataloknak tudják bérbe adni. Jó lenne egy koherens, egységes budapesti szabályozás

- hangsúlyozta Karácsony Gergely, főpolgármester. A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke szerint ugyanakkor egy ilyen időbeli korlátozás teljesen ellehetetleníteni a turisztikai célú lakáskiadást, ami komoly gazdasági kárt okozhatna a kerületeknek.

"Nem olyan fekete-fehéren látják a kerületi polgármesterek ezt a helyzetet, hiszen ők pontosan tudják, hogy mekkora adóbevételre számíthatnak tőlünk, illetve, hogy milyen foglalkoztatási hatást gyakorlunk a piacra, közvetett és közvetlen értelemben is - fogalmazott Shumicky Balázs. - Hiszen a 10 ezer szálláshely rengeteg embernek ad munkát a turizmusban, és ha bevezetnének a nyitvatartási napok bármilyen nemű korlátozását, az ennek a piacnak a tönkretételével járna" - emelte ki.

A jogszabályok kizárólag az időbeli korlátozásokra adnak lehetőséget, így a főváros, és a kerületek új javaslatokon dolgoznak. "Azon, hogy az országgyűlési képviselők, miután ők képesek erre, terjesszenek be egy olyan törvényjavaslatot, ami egy komplexebb megoldásban gondolkodik" - fogalmazott Niedermüller Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem