3 °C Budapest
Így szabályozzák a lakáskiadást Budapesten: egységben az erő?

Így szabályozzák a lakáskiadást Budapesten: egységben az erő?

2020. szeptember 28. 09:01

A járvány miatt minden harmadik rövid távra kinált kiadó lakás eltűnt a piacról Budapesten. Míg 2019-ben - az Airbnb adatai szerint - több mint 14 és fél ezer ilyen ingatlan volt a fővárosban, jelenleg már csak 10 ezret hirdetnek. Az eltűnt 5 ezer lakás egy részét hosszú távra próbálják kiadni, így évek óta először érezhetően csökkentek az albérletárak Budapesten. Egy júliusi törvénymódosítás még több tulajdonos kedvét elveheti az airbnbzéstől, az önkormányzatok ugyanis tovább szigoríthatják a vonatkozó szabályozást: meghatározhatják, hogy a lakásokat évente hány napra adhatják ki turisztikai célra. Karácsony Gergely szerint a lakbérek szélsőséges emelkedése miatt szükséges a korlátozás.

Komplex jogszabály-tervezeten dolgoznak a fővárosi kerületek a rövid távú lakáskiadás szigorítására - mondta az InfoRádiónak Erzsébetváros polgármestere. Niedermüller Péter szerint a júliusi jogszabálymódosítás után az önkormányzatoknak jelenleg csak a kiadás időbeli korlátozására van lehetősége, ám inkább helyhatósági engedélyezésre és például a feketézők elleni fellépésre lenne szükség.

Olyan megoldást szeretnénk, amely arra ösztökéli a lakástulajdonosokat, hogy a nyár időszakában ki tudják adni a lakásukat, amikor nagyon intenzív a turistaidény, évközben pedig arra ösztönöznénk őket, hogy egyetemistáknak, fiataloknak tudják bérbe adni. Jó lenne egy koherens, egységes budapesti szabályozás

- hangsúlyozta Karácsony Gergely, főpolgármester. A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke szerint ugyanakkor egy ilyen időbeli korlátozás teljesen ellehetetleníteni a turisztikai célú lakáskiadást, ami komoly gazdasági kárt okozhatna a kerületeknek.

"Nem olyan fekete-fehéren látják a kerületi polgármesterek ezt a helyzetet, hiszen ők pontosan tudják, hogy mekkora adóbevételre számíthatnak tőlünk, illetve, hogy milyen foglalkoztatási hatást gyakorlunk a piacra, közvetett és közvetlen értelemben is - fogalmazott Shumicky Balázs. - Hiszen a 10 ezer szálláshely rengeteg embernek ad munkát a turizmusban, és ha bevezetnének a nyitvatartási napok bármilyen nemű korlátozását, az ennek a piacnak a tönkretételével járna" - emelte ki.

A jogszabályok kizárólag az időbeli korlátozásokra adnak lehetőséget, így a főváros, és a kerületek új javaslatokon dolgoznak. "Azon, hogy az országgyűlési képviselők, miután ők képesek erre, terjesszenek be egy olyan törvényjavaslatot, ami egy komplexebb megoldásban gondolkodik" - fogalmazott Niedermüller Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?