6 °C Budapest

Egyre többen mennek ilyen borbélyműhelybe: sorra nyílnak az üzletek

2020. július 9. 08:14

A borbély mesterség írásos dokumentációja egészen a középkorig nyúlik vissza, ami kezdetben szorosan egybefonódott a sebészettel, fogorvoslással. Önálló szakmának csak az 1700-as évek végétől számíthatjuk, keresettsége pedig a divat hullámzásával együtt nőtt és csökkent. A 2000-es években egyre felkapottabb hivatás ma már szűken véve csak a haj- és szakálligazításra terjed ki, a műhelyek pedig igazi férfi klubokká avanzsáltak, ahol az urak egymás közt lehetnek, noha kivétel itt is akad. Ilyen üdítő színfolt a palettán az a békéscsabai szalon, ami az országban elsőként épített a női borbélyok szaktudására. A Lívia Borbély Műhely társtulajdonosa, Recskiné Bunzel Lívia beszélt a HelloVidéknek a szakmáról, divatról és az igazi gentleman’s klub hangulatról.

A legtöbb üzletet úgy hirdetik, hogy csak pasik, hölgyek a küszöböt sem léphetik át. A piackutatásos élményeim közé tartozik, amikor Pécsett és Pesten órákat kutyagoltam az utcán, miközben a férjemet vártam. Ez azért gáz szerintem, mert ha valaki esetleg a kisfiát vinné hajvágásra, ami legtöbbször az anyukák reszortja, egy ilyen helyről eleve ki vannak zárva. Hacsak nem az apa viszi a gyereket, erősítve ezzel az apa-fia hajvágás élményt

- magyarázta Recskiné Bunzel Lívia a műhelyük által hangoztatott gyerek-, kutya- és hölgybarát felsorolás legszokatlanabb elemét.

A gentleman’s klub érzés veleje

Ha egy klasszikus, évek óta jól működő modellt megreformálnak, azt jellemzően kezdetben heves ellenérzés fogadja, így valószínűleg sok férfi felhorkanhatott a női borbélyok hallatán. De miben is ragadható meg igazán az a bizonyos gentleman’s klub hangulat, amit fennen hirdet magáról a legtöbb borbély üzlet, és ami a borbélyok nemétől függetlenül belengi a helyiséget? A kék-piros-fehér borbélypálca már-már elengedhetetlen cégérként lóg az üzlet előtt, bent pedig mindenkit a jól ismert, régi fogorvosi székekre emlékeztető fotelek fogadnak.

Utóbbi sem véletlen, mintegy hagyatéka a borbélyok múltbéli szélesebb profiljának, a fogorvosi szolgáltatásoknak. Az kellemes zene és a kávéillat sajátja egy borbély üzletnek, utóbbiból egy csésze a szolgáltatás velejárója, míg előbbit az oda látogatók életkorához igyekeznek igazítani a békéscsabai műhelyben. Míg a megszokott, férfi borbélyok által uralt üzletekben minden bizonnyal hamar terítékre kerülnek törzsvendég és fodrásza közt a férfias témák, addig a hölgyek által birtokolt helyet a béke szigeteként lehet leginkább jellemezni. És hogy mit is takar ez pontosan, megtudhatod a HelloVidék teljes cikkéből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm