Így fektettek be a magyar cégekbe 2019-ben: rengeteg pénzből csinálnának még többet

2020. június 10. 14:31

Tavaly 198 tranzakció keretében magyarországi cégek több mint 136 millió euró értékű kockázati- és magántőke-befektetésben részesültek hazai és külföldi alapoktól. A befektetők 16 hazai cégből szálltak ki, a legtöbb esetben management általi kivásárlás útján. A jövőbeli befektetések céljára 2019-ben összegyűjtött friss tőke értéke megközelítette a 620 millió eurót.

A 2019-es év kiemelkedő volt mind a befektetések, mind a forrásbevonás tekintetében. Elsőre az adatok ugyan nem ezt mutatják, de ha a 2018-as adatot megtisztítjuk az egyetlen nagyértékű magántőke ügylettől, akkor látszik, hogy milyen jelentős volt az előrelépés a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) legújabb jelentése szerint.

2019-ben 136 millió euró értékű kockázati- és magántőkét fektettek be magyar vállalatokba, összesen 198 tranzakció során. A legnagyobb befektetési összeget, 52 millió eurót start-up fázisú cégek kapták, míg az alapok a legtöbb ügyletet (198-ból 154-et) a magvető szakaszban realizálták.

Ha a piaci statisztika (azaz a hazai vállalatokkal lebonyolított tranzakciók) helyett a magyar kockázati tőkealapok hazai és külföldi befektetéseit vizsgáljuk (szektor statisztika), szintén növekedést látunk. Tavaly 203 befektetést hajtottak végre magyar befektetők belföldön- és külföldön mindösszesen 125 millió eurót befektetve, ami 64 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. 

2019-ben a korábbi évek trendjei folytatódtak: növekvő számú befektetésre került sor, a súly a nagyon korai fázison volt (elsősorban a Hiventures aktivitásának köszönhetően). A tranzakciók számát tekintve a korábbi időszakokhoz hasonlóan az információtechnológia és kommunikáció (ICT), az üzleti termékek és szolgáltatások, illetve a fogyasztói termékek és szolgáltatások területén történt a legtöbb befektetés, de a biotechnológia is évek óta a vezető szektorok között szerepel. A konkrét számokat nézve azt látjuk, hogy a magyarországi vállalatokba irányuló befektetések darabszámát tekintve az ügyletek több mint fele (55%-a), összértékét tekintve 74 százaléka az ICT, illetve az üzleti termékek és szolgáltatások ágazatában történt. A tranzakciók átlagértékét vizsgálva az üzleti termékek és szolgáltatások és az energia és környezetvédelem került ki győztesként, előbbiben 1,31 millió, utóbbiban 1,07 millió euró volt az átlagosan befektetett összeg.

A 2019-es statisztikákat nézve különösen örömteli volt, hogy már szinte minden érettségi fázisban érezhető mennyiségű tőke került kihelyezésre. 2018-hoz hasonlóan, tavaly a magyar befektetők által itthon és külföldön végrehajtott befektetéseinek többsége (203-ból 153) magvető cégekbe irányult, 33 pedig start-upokba. A befektetett összegek eloszlása kiegyenlített volt: 40% start-up, 28% magvető, 23% késői fázisú, míg 9% növekedő fázisban lévő vállalatokban történt.

2019-ben jelentősen nőtt a befektetések átlagos összege 2018-hoz képest: a start-upoknál az összeg 1,5 millió euró volt, ami 65%-os növekedést jelent, a magvető szakaszbeli cégeknél 225 ezer euró, ami 44%-kal több az előző évinél, míg a késői fázisban az átlagos befektetési érték 2,4 millió eurót tett ki, ami 31%-kal haladta meg a 2018-as értéket.

A magyarországi vállalkozásoknak juttatott befektetések értékének 38 százaléka start-up, 27 %-a magvető, 24%-a késői fázisú és 11 %-a növekvő fázisban lévő vállalatokba irányult. A tranzakció átlagos értéke 688 ezer euró volt, ami - a nagyértékű kivásárlás hiánya miatt - 62 százalékkal volt alacsonyabb, mint előző évben elért 1,8 millió eurós átlag, míg a korai fázisú cégeknek adott átlagos befektetési összeg jelentősen nőtt 2018-hoz képest

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A korábbi évekhez hasonlóan a kiszállásoknál a menedzsment általi visszavásárlás dominál, nagy tranzakcióra vagy tőzsdei bevezetésre tavaly sem került sor kockázati tőkével finanszírozott cég esetében.  2019-ben a magyarországi befektetők 17 kiszállást hajtottak végre összesen 10 szektorban. 6 esetben a management általi kivásárlásra, 3 alkalommal zártkörű értékesítésre került sor, 3 ügyletnél egyéb formában szálltak ki a befektetők, 2 esetben másik pénzügyi befektetőnek való eladással zárult a befektetés, ugyancsak 2 tranzakciónál elsőbbségi részvényvisszafizetéssel, míg 1 társaságot leírtak a befektetők.

Kiemelkedő volt 2019-ben az új alapok forrásbevonása, ami azt vetíti előre, hogy ez a megnövekedett aktivitás a későbbiekben is folytatódni fog. A tavalyi évben magyarországi alapkezelők összesen 619 millió euró értékű forrást gyűjtöttek, ami 37 százalékkal haladja meg a 2018-as értéket. Az alapok legnagyobb befektetői között 2019-ben az állam, a bankszektor és a nagyvállalatok tűntek fel. A források 87,5 százaléka a kelet-közép-európai régióból, 8,1 % Ázsiából és Ausztráliából, 4,5 % pedig egyéb európai országokból érkezett. Ennek hátterében elsősorban az erősödő belföldi, főleg hazai állami finanszírozás áll, szemben a nagy régiós magántőkealapok régión kívüli tőkegyűjtésével. A befektethető források növekedése nyomán várható, hogy a 2020-as év az ideihez hasonlóan kedvező lesz, a Q1/Q2-es leállások ellenére.

"Nehéz röviden értékelni a magyar kockázati tőke iparág 2019-es teljesítményét, összetett, és sokszor egymással ellentétes folyamatok zajlottak a szektorban. Bár a befektetett összeg tekintetében 2018-hoz képest visszaesés látszik, ha a 2018-as adatokat megtisztítjuk egyetlen nagy magántőke tranzakció adataitól, akkor jól látszik, hogy a korai fázisú kockázati tőkebefektetések piacán 2019-ben majdnem duplázódott a befektetett tőke értéke. A tranzakciók számát tekintve 198 tranzakcióval minden idők legjobb évét zárta az iparág. Különösen örömteli, hogy a startup fázist követő későbbi növekedési szakaszban befektetett tőke aránya nőtt jelentősen. 

Már-már megdöbbentő növekedést mutatott az új alapokba frissen bevont források értéke. A 2019-ben bevont 619 millió eurónyi friss tőke, ami közel akkora volt, mint az azt megelőző tíz évben összesen megszerzett friss forrás. Bár a statisztika szerint a források "csak" 34%-a származott az államtól, ismerve az új alapokat elmondható, hogy a vállalati szektor és a bankszektor szereplői között is aktívak voltak az állami hátterű intézmények. 

Mindezek miatt egyrészt arra számítok, hogy 2019-es piaci aktivitás fennmarad, sőt fokozódhat is 2020-ban, másrészt a kihelyezési kényszer miatt folytatódhat a hazai kockázati tőke portfóliók minőségi romlása is." tette hozzá Zsembery Levente, az X-Ventures vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm