5 °C Budapest

Egyre kevesebb az autósiskola Magyarországon: mi történt itt?

2020. február 10. 19:03

2012 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan csökken az autósiskolák száma Magyarországon és ez nem állt meg az elmúlt négy évben sem. Ugyanakkor az árbevétel és a létszámadatok alapján indokolt az óvatos optimizmus - vélik az elemzők.

2016-ban hazánkban 640 darab olyan vállalkozás működött, melynek fő tevékenysége járművezető oktatás volt, a tavalyi évre ez a szám 608 darabra csökkent. A szektor árbevétele ugyanakkor a 2016-os 14,6 milliárd forint körüli összegről 2018-ra 18,5 milliárd forintra emelkedett. Szintén növekedett a cégek adózás előtti eredménye, a 2016-os 1,02 milliárd forintról 1,99 milliárd forintra.

Az alkalmazotti létszám a vizsgált időszakban lassú emelkedést mutat. 2016-ban 962 főt jelentettek le az ilyen profilú vállalkozások, ez a szám 2019-re elérte a 1123 főt. Ennek oka, hogy egy tíz éves kihagyás után a Nemzeti Közlekedési Hatóság újraindította a gépjárművezető szakoktató képzést. Ennek eredményei pedig a mostani létszámadatokban mutatkoznak meg. Ezt a statisztikát azonban árnyalja az a tény, hogy az autósiskolák jó része nem munkaviszonyban, hanem vállalkozási szerződés keretében dolgozik a szakoktatókkal, akik zömmel egyéni vállalkozásként működnek. Jelenleg 2952 ilyen profilú egyéni vállalkozó működik az országban, míg a Nemzeti Közlekedési Hatóság nyilvántartása szerint 5522 szakoktatói engedély került kiadásra - derült ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adatbázisából.

Szintén optimizmusra adhat okot, az a tény, hogy a felszámolási eljárások alá került cégek száma minimális és a végrehajtási eljárás alá került vállalkozások száma is csökken 2018 óta. A cégfluktuációs index vizsgálata pedig azt mutatja, hogy az átlag hoz képest roppant alacsony a cégek cserélődése a szektorban. 

Az ágazat jövőjét továbbra is a szakoktatók és az iskolavezetők számának alakulása fogja elsősorban meghatározni, mert ennek függvényében növekedhet, vagy csökkenhet a jogosítvány megszerzéséhez szükséges idő. Mivel az ilyen tevékenység elindításához viszonylag magas induló tőke kell, hiszen nem elég a szakoktatói képzés sikeres elvégzése, hanem megfelelő műszaki állapotú gépjármú beszerzése és annak átalakítása is szükséges, továbbra is kérdéses a megfelelő számú utánpótlás biztosítása - zárja elemzését Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem