Taroltak a hazai zenészek a YouTubeon: milliós jogdíjak is előfordultak

Taroltak a hazai zenészek a YouTubeon: milliós jogdíjak is előfordultak

2019. december 6. 09:31

A koncertek száma 10 százalékkal csökkent egy év alatt, a digitális értékesítés viszont 800 millió forinttal nőtt. Négy éve tart a folyamatos növekedés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Idén is közé tették a szokásos, éves zeneipari jelentést, az IFPI Global Music Report, az Artisjus, az EJI és a Mahasz saját adatai, valamint a nyilvánosan elérhető rádióhallgatottsági adatok alapján készült tájékoztatóból kiderül, hogy a hangfelvétel-iparág 9,7 százalékot nőtt 2018-ban - ez az IFPI által mért legnagyobb éves növekedés eddig - írja a Világgazdaság. A folyamatos növekedés ráadásul már négy éve tart. A digitális és a jogkezelési szegmens nőtt, a fizikai szegmens tovább csökkent.

A ProArt Zeneipari jelentés 2019 szerint az Artisjus által közvetlenül képviselt, még élő szerzők száma körülbelül 30 ezer fő. A regisztrált zenészek között erősen felülreprezentáltak a férfiak: a szerzők 83 százaléka, az előadóművészek 79 százaléka férfi. Életkorukat tekintve pedig a zenészek 55 százalékát a 30-50 év közöttiek adják mind a szerzők, mind az előadók között.

Az Artisjusnál évente körülbelül 1200 új szerző regisztrál. Az új regisztrálók között évről évre egyre több a nő, 2018-ban már 21 százalék. Emellett az új regisztrálók között többségben vannak a 30 alattiak, ráadásul a regisztrálási életkor egyre korábbra tolódik. Mind a huszonévesek, mind a 20 év alattiak aránya évről évre nő.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?