Új törvény készül: el se hiszed, miért repül majd a gigabírság

Új törvény készül: el se hiszed, miért repül majd a gigabírság

2019. november 11. 08:59

Az Európai Unió szabályzása alapján egységesítik és egyben egyértelműbbé teszik a hazai drónokra vonatkozó szabályozást - írja a Magyar Nemzet. Ami a drónozókat hamarosan máris érinteni fogja, hogy az ORFK közlekedésrendészeti főosztálya törvénymódosítást kezdeményezett a pilóta nélkül légi járművekre vonatkozó szabályok megszegőinek egységes büntetése érdekében.

A jelenlegi szabályozás szerint ha valaki nem megfelelő helyen vagy módon drónozik, három szabálysértési eljárást is indíthatnak ellene. A rendőrség ezt egy eljárásra csökkentené azzal, hogy légi közlekedési bírságot lehessen kiszabni. Kivétel, amikor a drónozó más életét, testi épségét veszélyezteti, mert az már bűncselekmény.

A légi közlekedési bírság 0 és 100 millió forint között szóródik. A jövőben fix bírságokat szeretnének. Az uniós szabályozás arról is rendelkezik, hogy drónt ittas vagy tudatmódosult állapotban irányítani tilos.

Lovas Nikolettától, az Innovációs és Technológiai Minisztérium légi és vízi közlekedési főosztályának vezetőjétől a lap megtudta, hogy a tárca jelenleg is dolgozik a haza drónszabályozáson, az új jogszabály várhatóan 2020 februárjára készül el, a hatályba léptetését pedig 2020. július 1-re tervezik.

Az új jogszabály tartalmazni fogja azt is, hogy hol nem lehet drónozni. "No drón zónák" lesznek például a repülőterek környékén. Azaz ott lehet reptetni, ahol nem tiltja a szabályozás (a jelenlegi szabályozás azt sorolja fel, hol lehet drónozni). A HungaroControl pedig számítógépes applikációt fejleszt ki az új törvény hatályba lépésének napjáig. Ezt az appot kell majd minden drónhasználónak alkalmaznia, és ezen keresztül kell majd bejelenteni, hogy hol, mely légtérben szeretne reptetni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?