Kevesen gondolnák, hogy ezen múlik, milyen a jó munkahely

Pénzcentrum
2019. augusztus 28. 11:00

A munkaerőhiány a kiskereskedelmi láncokat sem hagyta érintetlenül, év elején egymásra licitálva emelték a dolgozók bérét, de a fizetési csomag - még ha a legfontosabb is - csak az egyik eleme a dolgozói elégedettségnek, amely elengedhetetlen a munkaerő megtartásához. Az ALDI biatorbágyi logisztikai központjában például a munkakörnyezet javításával próbálnak a dolgozók kedvében járni: olyan légszűrőket szereltek be, amelynek köszönhetően jóval tisztább a levegő az épületben.


A légszennyezettség közel sem csak a nagyvárosoknak okoz gondot, a munkahelyeken is probléma, jelentőségét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte, szakértők szerint a gyár és irodaépületek mintegy felében jelen van az úgynevezett "beteg épület szindróma." Nyugat-Európában ennek a jelenségnek tudható be a munkakiesések mintegy harmada, amelyeknek így komoly egészség-gazdaságtani hatása van a cégekre nézve. A jelenség onnan ered, hogy az épületekhez például számos vegyi anyagot használnak, festékeket, oldószereket, de főleg a nem megfelelő szellőzésből eredhet a szálló por magas koncentrációja a levegőben, amely kellemetlen tüneteket okozhat, főleg egy olyan környezetben, ahol naponta 220 kamion fordul meg és pakolja le raklapos árukat.

"Reggel megnyitjuk a raktárkapukat, beérkezik a szárazáru, ezeket egy óráig átvesszük, utána lerámoljuk az áruátvételi területet, jön egy takarítás, délután négytől pedig hozzák be a zöldség-gyümölcsöt - a hűtőraktárba a friss húst. Ezeket komissiózzák, majd este 9-től el is kezdődik a kiszállítás a legtávolabb elhelyezkedő boltjainkba, miközben párhuzamosan folytatódik az áruk megadott megrendelések szerinti kigyűjtése, összeválogatása. Hajnali 2-3-kor ez befejeződik, letakarítják a placcot, de a kiszállítások reggel hatig folyamatosak, utána pedig kezdődik az egész ciklus elölről" - vázolja a napi rutint a biatorbágyi központban Grósz Krisztián, az ALDI Magyarország logisztikai vezetője. A zöldség-gyümölcs kevesebb mint 24 óra alatt kikerül a polcokra, de fejéstől számolva a tej is akár 48 órán belül a vásárlók elé kerül.


El lehet képzelni, hogy ekkora forgalom mellett milyen mennyiségű por kerül a levegőbe a raklapokról, vagy éppen a külső környezetből. Korábban a rendszeres takarítás mellett porvédő-maszkokkal is próbálták áthidalni ezt a problémát, de végül egy olyan légszűrőrendszer kiépítése mellett döntöttek, amely hatékonyabb és kényelmesebb is, mint a maszkok viselése.


A 140 áruházat ellátó raktárban 24 szűrőberendezést helyeztek el, amelyet tartós bérlet konstrukcióban bérelnek egy svájci cégtől. A megoldás egyébként más, jellemzően olyan élelmiszeripari ágazatokban, mint a malomipar, ahol még szigorúbb előírások kötik a vállalatokat, bevett gyakorlat, azonban logisztikai területen ez az első ilyen, dolgozói wellbeing intézkedés az országban.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem