14 °C Budapest

Közeleg a határidő: rengeteg vállalkozás bukhatja bankja szolgáltatásait

2019. június 5. 19:27

Csupán három hetük maradt a pénzintézetek vállalkozói ügyfeleinek, hogy megtegyék tényleges tulajdonosi nyilatkozatukat. A törvényi rendelkezések értelmében a határidő lejárta után, akiknek a nyilatkozata nem érkezett be a számlavezető fiókba, vagy a banki kapcsolattartóhoz, nem fogják tudni igénybe venni a banki szolgáltatásokat.

2019. június 26-ig minden vállalkozói ügyfélnek, tehát üzleti kapcsolattal rendelkező jogi személynek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek minősülő ügyfél képviselőjének kötelezően nyilatkoznia kell számlavezető bankjánál a szervezet tényleges tulajdonosáról és a tényleges tulajdonosra vonatkozó adatokról - hívja fel a figyelmet az OTP Bank, ahol az elmúlt időszakban átlagosan 10 ezer OTP Business ügyfél fordul hetente a bankhoz emiatt.

Mi történik, ha valaki elmulasztja a nyilatkozattételt?

A nyilatkozattételi kötelezettséget a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) írja elő. A június 26-ai határidő betartása azért kiemelten fontos, mivel ha a megfelelően kitöltött nyilatkozat nem érkezik be június 26-ig, akkor a bank vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint köteles megtagadni az érintett ügyfél megbízásainak teljesítését. Ez azt jelenti, hogy aki elmulasztja a nyilatkozattételt, az a határidő után nem tud majd banki szolgáltatásokat igénybe venni.

Milyen nyilatkozatokat kell leadni?

A jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek legalább egy, legfeljebb háromféle nyilatkozatot kell leadniuk.

  • A tényleges tulajdonosok személyéről szóló nyilatkozatot minden érintettnek ki kell töltenie.
  • A kiemelt közszereplői státuszról szóló nyilatkozatot csak abban az esetben kell kitölteni, ha a tényleges tulajdonos kiemelt közszereplő, vagy, kiemelt közszereplő hozzátartozója, illetve vele közeli kapcsolatban álló személy.
  • A harmadik nyilatkozat a tulajdonosi szerkezetről szól, amit csak azoknak a szervezeteknek kell kitölteniük, amelyeknek a tulajdonosai között vállalkozás vagy szervezet is van.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm