26 °C Budapest
A skalp kereskedési stratégia alkalmazása (x)

A skalp kereskedési stratégia alkalmazása (x)

Pénzcentrum
2019. május 13. 17:00

Elmagyarázzuk, mi a skalpolás.

A tőzsdei kereskedés során sokan szembesülnek a kérdéssel, hogy melyik kereskedési stratégiát válasszák. A skalp egy nagyon rövid távú kereskedési stílus és meglehetősen népszerű a professzionális kereskedők körében. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mi a skalpolás, és bemutatunk egy egyszerű kereskedési stratégiát a kezdő kereskedők számára.


 • A következőkről lesz szó: 
 • A skalpolás meghatározása 
 • Technikai elemzés a piacokhoz 
 • Kereskedési jelzések a skalp technika használatával
 • A skalpolás pszichológiája
 • Néhány dolog, amit érdemes megfontolni, ha a skalpolás mellett döntesz  

A Skalpolás meghatározása 

A skalpolás a legrövidebb távú kereskedési stílus, amelynek célja, hogy sok tranzakcióból sok kis nyereséget próbáljon elérni a nap folyamán. A skalperek úgy vélik, hogy könnyebb kihasználni a kis tőzsdei mozgásokat, mint a nagyobb, hosszú távú mozgásokat.

A Forex skalp kereskedési módszer valós idejű technikai elemzésen alapul. A scalping fő célja, hogy nyereséget generáljon devizák vagy egyéb instrumentumok vásárlásával vagy eladásával: a pozíciót nagyon rövid ideig (néhány másodpercig vagy percig) vannak nyitva tartva, és kis nyereséggel zárják őket.

Technikai elemzés a piacok skalpolásához 

A skalperek általában technikai elemzésben gondolkoznak, szemben a fundamentális kereskedőkkel. A technikai elemzés egy instrumentum múltbeli ármozgásaira összpontosít, jellemzően grafikonok és más adatelemző eszközök segítségével. 

A skalperek olyan információkat vagy eseményeket keresnek, amelyek befolyásolhatják az árfolyamokat. Ezeket megtalálhatják az online hírportálokon, gazdasági naptárakban vagy hallhatják a televízióban, rádióban.  

A skalperek elsősorban a chartokat használják a kereskedési döntésekhez, de egyes kereskedők egy vagy több technikai mutatót is használnak, például mozgó átlagokat, RSI-t vagy MACD-t.

Melyik idősík a legalkalmasabb a skalpoláshoz? 

A skalp stratégiák esetében a legkisebb idősíkokon végeznek grafikon elemzést a kereskedők. 

Például egy napon belüli kereskedő használhatja a 15 perces idősíkot, és általában napon belül 2 vagy 3 kereskedést végez. A pozíciók gyakran csupán 1 órán át vannak nyitva. Ezzel szemben a skalperek 1 perces idősíkot használnak, amelyben minden gyertya csak 1 percet képvisel, és napi 10, 20, 50 vagy több tranzakciót hajtanak végre, miközben minden kereskedés csak néhány másodpercig vagy néhány percig nyitott. 

Kereskedési jelzések skalpolással 

Mint minden más kereskedési stratégia, sok skalp módszer létezik. A skalp technikák hasonlóak más kereskedési stílusokhoz, gyertyákat használnak, és a kereskedők meghatározzák, hogy mikor és hol fognak kereskedni, a chart, a támasz és ellenállás és a technikai indikátorok segítségével. 

Egy egyszerű skalp stratégia az, hogy az 1 perces grafikonon technikai indikátorokat alkalmazunk, például az exponenciális mozgó átlagokat (EMA) 50-re és 100-ra állítva, valamint a Stochastic indikátort (5,3,3). A vételi jel értelmezéséhez az 50-es mozgóátlagnak a 100-as fölé kell emelkednie. Amikor ez megtörténik, meg kell várni, hogy az ár visszatérjen a 100-as mozgóátlaghoz. Ezzel szemben a Stochastic indikátornak alulról kell kereszteznie a 20-as szintet. Amikor ezt a három elemet megfigyeljük, vételi jelet láthatunk. Érdemes stop-loss és take profit szinteket beállítanunk.

A skalpolás pszichológiája  

A skalpereknek fegyelmezettnek kell lenniük, és habozás nélkül kell döntéseket hozniuk. Minden döntést biztosan kell meghozniuk. A skalpereknek azonban nagyon rugalmasnak kell lenniük, mivel a piaci feltételek nagyon változóak, és ha a kereskedés nem megy a terv szerint, a lehető leggyorsabban orvosolniuk kell a helyzetet anélkül, hogy túl sok veszteséget szenvednének el.

Skalp kereskedővé válhatsz, amennyiben: 

 • Tetszik a gyors kereskedés és az izgalom; 
 • Több órán át tudsz fókuszálni a grafikonra; 
 • Gyorsan tudsz cselekedni; 
 • Nyugodt tudsz maradni stresszes helyzetekben is. 

 Valószínűleg nem lennél jó skalper, ha:

 • A gyorsan változó környezetekben stresszessé válsz 
 • Szeretnél több időt szánni az általános piaci helyzet elemzésre 

Érdemes néhány dolgot megfontolni, ha úgy döntesz, hogy skalper leszel: 

 • Csak volatilis időszakokban kereskedj 
 • Vedd figyelembe a spreadeket 
 • Próbálj meg először csak egy eszközre összpontosítani 
 • Győződj meg róla, hogy jó a money management és a kockázat kezelésed 
 • Tartsd szem előtt a gazdasági naptárat 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?