11 °C Budapest

Brutálolcsó mobilnettel támadna a Digi: ekkortól indulhat a szolgáltatás, felfordul a piac

2019. május 6. 19:30

Évek óta húzódik a Digi mobilpiaci indulása, most újra úgy tűnik, hogy hamarosan a Diginél is lehet majd mobilozni - írja a Portfolio. A friss indulási dátum június 1.

A Digi 2006 óta nyújt távközlési szolgáltatásokat Magyarországon, van internet-, TV- és vezetékes telefon-szolgáltatásuk, de a cég a mobilpiacra is belépne. Ez utóbbihoz kifejezetten drágán vásároltak több körben frekvenciákat, de szakértők szerint még a mostani frekvenciaállományuk sem elégséges ahhoz, hogy a Telekomhoz, a Telenorhoz vagy a Vodafone-hoz hasonló országos szolgáltatást nyújtsanak.

Folyamatosan fejlesztenek

A Digi 2014 szeptemberben lezárult frekvenciapályázaton 10 MHz frekvenciablokkot (2x5 MHz FDD, le és fel irány) vásárolt az 1800 MHz-es frekvenciasávon. A vételár 10 milliárd forint volt, amely már önmagában is kifejezetten sok pénz, főleg, ha ehhez hozzátesszük, hogy szakértők egybehangzó véleménye szerint kizárt, hogy ennyi frekvenciával országos lefedettséget érjen el a Digi, és bár roamingmegállapodáson keresztül használhatná a három nagy mobilcég valamelyikének hálózatának, ilyen egyeztetésekről, főleg megállapodásról nem tudunk. Bár a Digi hivatalosan 10 MHz tartományt birtokol, a valóságban (védősávok, csatornakiosztások stb. miatt) inkább csak 8,4 MHz az a tartomány, ami rendelkezésre áll, vagyis ekkora frekvenciaportfólióval az országnak nem túl nagy része fedhető le, kérdéses, hogy a fogyasztók elfogadják-e azt, hogy (roamingmegállapodás hiányában) az ország nagy részén egyszerűen nem tudnak majd mobilozni.

De nem csak az 1800 MHz-es, hanem 2016-ban a 3400-3800 MHz-es sávban is bevásárolt a Digi, az új blokkokra akkor közel negyedmilliárd forintot költöttek. Ráadásul nem csak sok pénzt adott ki a cég, de szakértők szerint nem is túlságosan jó "minőségű" blokkokat vettek, ebben a sávban ugyanis a 3400-3600 MHz az értékesebb (ott akkor a Vodafone vásárolt be 649 millió forintért), a Digi viszont a 3600-3800 MHz-es sávban szerzett frekvenciahasználati jogosultságot, az ott nyújtott szolgáltatások viszont többek között az időjárási változásokra is érzékenyebbek, vagyis összességében kevésbé jó minőségű szolgáltatást tesznek lehetővé (állítólag a hatóság sem fűzött nagy reményeket ahhoz, hogy ebben a sávban elkelnek a blokkok). Ez a frekvenciasáv egyébként arra alkalmas, hogy a szolgáltatók a vezetékes technológiájukat kiegészítve egy aggregációs hálózatba vigyenek át adatokat, jó példa erre egy folyó áthidalása ezeken a frekvenciákon vezeték nélküli megoldásokkal, ezen túlmenően ezekkel a frekvenciákkal a mobil bázisállomásokhoz is el lehet juttatni nagy mennyiségű adatot.

A Digi az elmúlt években folyamatosan építette ki mobilhálózatát, országszerte bázisállomásokat épített, ami szintén arra utalt, hogy nem más szolgáltatónak passzolja tovább a frekvenciákat a Digi, mint amiről a korábbi pletykák szóltak, hanem valóban saját hálózat kiépítésén dolgozik.

Szuperolcsón adnak rengeteg netet?

Tavaly már nagyon úgy tűnt, hogy elindítja mobilszolgáltatását a Digi, hiszen az NMHH honlapján 2018. június 15-i dátum volt látható a tervezett indulásra, aztán mégsem indított mobilszolgáltatást a vállalat. Jelenleg a hatóság honlapján már 2019.06.01. szerepel a mobil telefonszolgáltatás elindítására. Az idén júniusi indulást erősíti, hogy ahogyan arról a HWSW beszámolt, a Digi az ügyfeleinek kiküldött tájékoztatóban egy új díjcsomagról tájékoztatott. Ennek a lényege:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • a Digi mobilnet szolgáltatást kínál,
  • a havidíj 1000 forint lesz,
  • ezért 50 gigabájt adatmennyiséget nyújt a szolgáltató,
  • legfeljebb 15 Mbps a le- és 2 Mbps a feltöltési sebesség, az adatkeret elhasználása után belassítják a netet.

Egyéb részletek eddig nem derültek ki, például az sem, hogy kik (csak a meglévő ügyfelek, vagy újak is) juthatnak hozzá az új díjcsomaghoz, hogy Magyarország területén hol lesz elérhető a mobilnet szolgáltatás, lehet-e roamingolni a csomaggal, nyújt-e hagyományos mobil telefonszolgáltatást (mint ami az NMHH honlapján szerepel) is a Digi.

A Digi már most is az agresszív árazásáról ismert, csodálkoznánk, ha a mobilszolgáltatásait nem extrém olcsón kínálná, főként úgy, hogy negyedik piacra lépőként és vélhetően nem egész országot lefedő szolgáltatásokkal nem is lesz más választása a gyors piacszerzésre, mint hogy a versenytársak alá megy áraival.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem