21 °C Budapest
Így adóznak a legtöbben: egyre többen váltanak erre a módszerre

Így adóznak a legtöbben: egyre többen váltanak erre a módszerre

2019. április 28. 10:01

Az államnak, a vállalkozóknak és a magánszemélyeknek is kedvez az adótudatosság erősödése, hiszen egyszerre segíti a bevételek növelését, a közterhek csökkentését és a feketegazdaság visszaszorítását - mondta Izer Norbert a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára.

Izer Norbert felmérésekre hivatkozva megjegyezte, hogy a közszolgáltatások finanszírozási hátterét, a közbiztonság, az oktatás, az egészségügy és más közjavak, ellátórendszerek költségigényét kevesen látják át, de tisztában vannak azzal, hogy ezek a szolgáltatások drágák, saját forrásból nehezen fedezhetők. Magyarországon számítástól függően 50-60 adónem létezik, a bevételek csaknem háromnegyede a 10 legnagyobb adóból jön össze.

A teljes bevétel 26 százaléka származik a legnagyobb adónemet jelentő áfabefizetésekből, a kormány idén körülbelül 16 ezer milliárd forint adóbevételt vár.

Az államtitkár a kedvező nemzetközi tapasztalatok miatt is szorgalmazta az adótudatossági kampányokat, és annak a tudatosítását, hogy az adórendszer nem csupán kötelezettségeket, hanem kedvezményeket is tartalmaz. Véleménye szerint az érintettekhez eljutó felvilágosításnak is köszönhető, hogy a kisvállalatok tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) igénybe vevők száma néhány év alatt a többszörösére nőtt, noha a bevezetést követően kevesen éltek ezekkel a lehetőségekkel.

A tisztességes adózás és a hatékony adóbeszedés akár több százmilliárd forinttal is bővítheti évente az adóbevételt. Ekkora nagyságrendet jelentett például, hogy csökkent a be nem szedett áfa aránya 22 százalékról az uniós átlagot közelítő 13 százalékra - mondta Izer Norbert.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?